30 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

‘Eκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζια (Zaporozhye).

Ο Ουλιάνοφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δημιούργησε τεχνητά εμπόδια και δυσκολίες για μια πιθανή αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Τον Μάρτιο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη με έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία, και το εργοστάσιο λειτουργεί τώρα με δυναμικότητα 70%, αναφέρει το Tanjug.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κίεβο κρατά όμηρο όλη την Ευρώπη βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο.

Η ρωσική στρατιωτική-πολιτική διοίκηση της Energodar ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου το Κίεβο εκτόξευσε πύραυλο Uragan 220 χιλιοστών με κεφαλή διασποράς, τμήματα του οποίου κατέστρεψαν διοικητικά κτίρια και τη γύρω περιοχή της αποθήκης και ότι πριν από αυτό, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το Ζαπορόζιε στις 5 και 6 Αυγούστου.

Η Ρωσία αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει μέτρα για να επιτρέψει την επίσκεψη εκπροσώπων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων Ιγκόρ Βισνέφσκι.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΔΟΑΕ, Yevgeny Tsymbalyuk, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήθελαν να προκαλέσουν μπλακ άουτ στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας βομβαρδίζοντας το πυρηνικό της συγκρότημα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: POLITIKA

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy