29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

G7: Μήνυμα ενότητας απέναντι στη Ρωσία ενώ «ο πόλεμος επέστρεψε» στο Κίεβο

Με ανάπαυλα τριών εβδομάδων το Κίεβο επέστρεψε σε συναγερμό πολέμου καθώς 14 πύραυλοι άφησαν νεκρό, τραυματίες και ερείπια σε εννιαόροφη πολυκατοικία και συστεγασμένο νηπιαγωγείο, ελάχιστες ώρες πριν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνδεθεί με τη σύνοδο G7 ζητώντας νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Ο Τζο Μπάιντεν, κατήγγειλε τη Ρωσία για «ακόμη περισσότερη βαρβαρότητα», ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε τον «ηγετικό» ρόλο της Γερμανίας ως προς την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όλαφ Σολτς: Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου».

«Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε περίπου 600 δισ. δολάρια από την G7 έως το 2027», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεισφέρει με 200 δισεκατομμύρια.

Εκ μέρους της Ευρώπης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήγγειλε συνεισφορά 300 δισεκατομμυρίων από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους,  με ορίζοντα πενταετίας με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην ενέργεια και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «όπως έχει η κατάσταση υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου».

Σε ό,τι αφορά πάντως το γερμανικό αίτημα για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, το Βερολίνο δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Όλες οι χώρες της G7 ανησυχούμε για τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης σε κάποιες χώρες, την αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις πρώτων υλών και τα προβλήματα στην εφοδιασμό», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς.

«Μπλόκο» από την G7 στον ρωσικό χρυσό

Στο τραπέζι της συνάντησης έχει μπει το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό, το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, η απαγόρευση του οποίου θα μπορούσε να στερήσει πολλά δισεκατομμύρια από τα ταμεία του Κρεμλίνου. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις επιφυλάξεις της.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αν είναι δυνατόν να στοχεύσουμε το χρυσό με τρόπο που θα χτυπήσει την ρωσική οικονομία και όχι τις δικές μας οικονομίες», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μπόρις Τζόνσον: Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σκληρότεροι από τον Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προκάλεσε όλους στο τραπέζι του G7 «να κοντράρουν επί ίσοις όροις σε θάρρος τον Πούτιν, προτάσσοντας τα στήθη τους απένταντι στον μετρ του είδους».

«Θα μας δείξει πάλι την εικόνα που κάνει ημίγυμνος ιππασία», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν παρέλειψε ωστόσο να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, «καθώς η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου με κίνδυνο ανατροπών».

«Μία ζώνη – ένας δρόμος» είναι το αντίπαλο δέος απέναντι στο σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» που εφαρμόζει η Κίνα, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη κατά την έναρξη των εργασιών της Ομάδας στο ανάκτορο Elmau της Βαυαρίας.

Κίεβο- Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Βερολίνο- Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ