14 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

H αιθαλομίχλη πνίγει (ξανά) το Καρπενήσι. Σε υψηλά επίπεδα οι ημερήσιες μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη

Όταν επικρατεί άπνοια, η αιθαλομίχλη εγκλωβίζεται πάνω από την πόλη, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα επικίνδυνη για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τα βράδια, που οδηγούν σε αυξημένη χρήση των τζακιών, σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατεί, εγκλωβίζουν τον καπνό και τα μικροσωματίδια και οδηγούν στη δημιουργία τοξικού πυκνού νέφους στην πόλη του Καρπενησίου. Η ανεξέλεγκτη καύση ξύλων κάθε λογής, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει στην προμήθεια κατάλληλων οργάνων μέτρησης για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικότερα των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10. Σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα έχουν εγκατασταθεί σε κάθε πρωτεύουσα νομού. Στο Καρπενήσι ο σταθμός μέτρησης βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της πόλης, δίπλα στη στεγασμένη λαϊκή αγορά, στον χώρο του πρ. κτηνιατρείου. Ο πολίτης μέσω του διαδικτυακού τόπου www.airnow-pste.gr μπορεί να δει τη μετρούμενη ρύπανση του αέρα, διάγραμμα μέσων ωριαίων τιμών τις τελευταίες 24 ώρες, ιστορικό εβδομάδας κ.α.

Σε υψηλά επίπεδα

Παρότι οι μετρήσεις που παρέχονται είναι συχνά λειψές (πχ για φέτος απουσιάζει το 2ο μισό του Νοεμβρίου 2022), εντούτοις δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί πολλά βράδια στην πόλη του Καρπενησίου. Στις 8/12/22 ο δείκτης ρύπανσης, που υπολογίζεται με βάση τη μέση εικοσιτετράωρη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων, έφτασε στο ανώτατο επίπεδο (10/10).

Τις επιπτώσεις στην υγεία όταν ο δείκτης ρύπανσης είναι στο 10, αναφέρει η ιστοσελίδα της Περιφέρειας: «Ενήλικες και παιδιά με προβλήματα στους πνεύμονες, ενήλικες με προβλήματα στην καρδιά, και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι με άσθμα πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν συσκευή εισπνοών ανακούφισης πιο συχνά. Μειώστε τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά εάν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως βήχα ή πονόλαιμο».

Επίσης, τρεις φορές τον περασμένο μήνα ο δείκτης έφθασε σε επίπεδα υψηλής ρύπανσης (7-9 στην κλίμακα του 10), όπου: «Ενήλικες και παιδιά με προβλήματα στους πνεύμονες, και ενήλικες με καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να μειώσουν την έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, και ιδιαίτερα όταν εμφανίσουν συμπτώματα. Οι πάσχοντες από άσθμα πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν συσκευή εισπνοών ανακούφισης πιο συχνά. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει επίσης να μειώσουν την φυσική δραστηριότητα. Οποιοσδήποτε αισθανθεί δυσφορία, όπως πόνο στα μάτια, βήχα ή πονόλαιμο θα πρέπει να μειώσει τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους».

Και όλα αυτά, ενώ η Ευρυτανία (και όλη η Ελλάδα) διάγει -μέχρι στιγμής- έναν από τους ήπιους χειμώνες των τελευταίων 10ετιών…

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ