5 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

H Δομνίστα Ευρυτανίας γιόρτασε τον Άγιο Αθανάσιο, πολιούχο και προστάτη του χωριού – Η ιστορία της εκκλησίας που χτίστηκε πριν από 137 χρόνια

Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, για την εορτή του Αγίου Αθανασίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Δομνίστας, καθώς ο Άγιος Αθανάσιος είναι πολιούχος και προστάτης του χωριού της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας.

«Η Δομνίστα γιόρτασε τον πολιούχο και προστάτη της, Άγιο Αθανάσιο, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασίες. Χρόνια Πολλά, Δομνιστιάνες και Δομνιστιάνοι! Χρόνια πολλά σε όλους!», έγραψε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δομνίστας, Νίκος Καρέτσος.

Η ιστορία του ναού

Ο Άγιος Αθανάσιος, ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν ο προστάτης άγιος του χωριού. Έχει βρεθεί εικόνα του Αγ. Αθανασίου από το 1733, ενώ εκτιμάται ότι στη θέση του σημερινού σχολείου υπήρχε μικρός ναός αφιερωμένος στη χάρη του. Μετά την απελευθέρωση του 1821, λόγω αύξησης του πληθυσμού του χωριού, ο χώρος δεν επαρκούσε για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων. Έτσι, στη δεκαετία του 1880-1890, αποφασίστηκε το χτίσιμο της νέας εκκλησίας, στη σημερινή της θέση και με, σαφώς, μεγαλύτερη χωρητικότητα. Τα έξοδα της ανοικοδόμησης ανέλαβαν να καλύψουν όλοι οι Δομνιστιάνοι, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι βοήθησαν και με προσωπική εργασία.

Το χτίσιμο του ενοριακού -βασιλικού ρυθμού- ιερού ναού του Αγ. Αθανασίου ολοκληρώθηκε το 1886. Το τέμπλο, το προσκυνητάρι, ο άμβωνας και το δεσποτικό ολοκληρώθηκαν το 1891, ενώ το κωδωνοστάσιο περατώθηκε μετά το 1950. Αρχικά, το δάπεδο ήταν στρωμένο με πέτρινες πλάκες, οι οποίες καλύφθηκαν με μωσαϊκό στα μέσα του ΄50. Τα κεραμίδια αντικατέστησαν τις πλάκες της σκεπής το 1934-’35.

Με στοιχεία από το βιβλίο «Ο Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΕΥΤΥΤΑΝΙΑΣ» (Αθήνα, 1986), του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ