25 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

H. Kαματερός: Ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των μνημείων της Κω από τον σεισμό

Μνημείο πολιτικής απάτης και θράσους χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ο αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα Ηλίας Καματερός αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα μνημεία της Κω από τον σεισμό του 2017.

Ο κ Καματερός υποστηρίζει ότι ενώ η κ Μενδώνη υποσχέθηκε πριν από 2,5 χρόνια, σε επίσκεψη της στο νησί, σύντομη έναρξη των εργασιών επανέρχεται σήμερα παραμονές εκλογών, πάλι με υποσχέσεις για έναρξη των εργασιών μετά τις εκλογές ενώ ταυτόχρονα ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τίποτα.

Ο πρώην βουλευτής υπογραμμίζει ότι ‘’η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω.
Τα βρήκε όλα υπερ-χρηματοδοτημένα, άλλα τελειωμένα, άλλα δρομολογημένα.
Αντίθετα αφαιρεί και εγκεκριμένους πόρους, όπως π.χ. από το λιμάνι και μάλλον και από τα μνημεία.’’

Ο κ Καματερός εξηγεί ότι η κ Μενδώνη 14 μήνες τώρα δεν έχει κάνει τίποτα και βρίσκει δικαιολογία ότι δεν βρήκε μελέτες ,χρεώνοντας της παράλληλα ανικανότητα.

’’ Αμέσως μετά τον σεισμό ‘’αναφέρει συγκεκριμένα ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ,’’το Υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε τις απαιτούμενες δαπάνες για σωστικά μέτρα, στηρίξεις-αντιστηρίξεις με ειδικά συνεργεία από τη Ρόδο και σε λίγες ημέρες αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πόλης.
Το ίδιο έγινε με το Μουσείο και την Casa Romana. Σύντομα φέραμε επί τόπου την Υπουργό Λυδία Κονιόρδου και διαθέσαμε 1.200.000 ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για τα μνημεία.’’
Με ευθύνη δε της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προσθέτει, άρχισαν οι μελέτες τμηματικά ανά μνημεία και έγιναν προσλήψεις μηχανικών και προσωπικού.
‘’Παράλληλα διατέθηκε για τα μνημεία το μεγαλύτερο ποσό από τα 2 εκατομμύρια που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
Προς τούτο η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέταξε τεχνικά δελτία για έγκριση μελετών και αποκατάσταση για την Αρχαία Αγορά, για την περιοχή Βωμού του Διονύσου, για τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, τις μεσαιωνικές οχυρώσεις και την Πύλη του Φόρου, και δόθηκε από το υπουργείο προτεραιότητα για την αποκατάσταση τμήματος του Κάστρου, ώστε να είναι επισκέψιμο. ‘’

Ο κ. Καματερός ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Κυβέρνηση να εξηγήσουν πως γίνεται για τριάμισι χρόνια να μην κάνουν έργο , ενώ βρήκαν και μελέτες και χρήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ενάμιση χρόνο από τον σεισμό.’’

Λίνα Μενδώνη-Σε τροχιά υλοποίησης τα σεισμόπληκτα της Κω

Η υπουργός Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε είχε υποστηρίξει ότι το σύνολο των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω τίθεται σε τροχιά υλοποίησης από το ΥΠΠΟΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τον Μάρτιο 2020, σε αυτοψία της στο νησί,  διαπίστωσε ότι όχι μόνον δεν είχε γίνει καμία επέμβαση στα μνημεία, που επλήγησαν από τον σεισμό τον Ιούλιο του 2017, αλλά ότι δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης. Αυτές, τονίζει, εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από τον Μάρτιο 2020 και εξής.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σήμερα, όλα τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ και  με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ