Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Εποχικότητα τροφίμων. Ποια είναι τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να προτιμήσω και γιατί; Της Κατερίνας Ζαλοκώστα

άρθρο από την έντυπη έκδοση

Γράφει η Ζαλοκώστα Κατερίνα*

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να περιέχουν πρόσθετα χημικά.arthro-epoxika-frouta

Επιπλέον, οι τιμές αγοράς τους είναι κατά κανόνα χαμηλότερες και έτσι ενισχύουμε τον οργανισμό μας φυσικά και οικονομικά. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που περιέχει καθένα από αυτά τα τρόφιμα.


ΦΡΟΥΤΑ

- Φράουλες: βιταμίνη Β και C και μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο

- Βερίκοκα: περιέχουν βιταμίνη Α, Β3, C και σίδηρο, χαλκό, κάλιο

- Κεράσια: ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό

- Πορτοκάλια: βιταμίνη C, θειαμίνη, φολικό οξύ και κάλιο

- Μούρα: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και E

- Μούσμουλα: πλούσια σε βιταμίνη Α και μέταλλα

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

- Σπανάκι: βιταμίνη  Α, Β, Κ, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο,

- Παντζάρι: προσφέρει φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και  βιταμίνη C

- Μαρούλι: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C,  Κ, φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου

- Ραδίκια: πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, καροτενοειδή και σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο

- Ραπανάκια: πολύ καλή πηγή βιταμίνης C

- Σέσκουλα: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο ψευδάργυρο βιταμίνη Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

- Βλήτα: πλούσια σε βιταμίνη A, C  και μαγγάνιο

- Μανιτάρια: υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

- Σπαράγγια: πλούσιο σε φολικό οξύ, βιταμίνη A, C,  E και Κ

- Κρεμμυδάκια φρέσκα: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

- Αγγούρι: βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο

(πλύντε το καλά και καταναλώστε το με τη φλούδα καθώς εκεί «κρύβονται» τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του)

- Κολοκυθάκια: πλούσια σε μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο και μέταλλα

- Αρακάς: πλούσιος σε φυτική πρωτεΐνη και πολυφαινόλες

- Φασολάκια: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέος και σιδήρου.


*Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc., Αθλητική Διατροφολόγος MSc.