Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η «Βαβέλ», του Κων/νου Καραγιαννόπουλου. Κυκλοφορεί προσεχώς το παρθενικό συγγραφικό εγχείρημα του Καρπενησιώτη

Έτοιμη προς κυκλοφορία, από τις εκδόσεις Anima, είναι η ποιητική συλλογή του Ευρυτάνα Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου. Φέρει τον τίτλο «Βαβέλ» και αποτελείται από επτά μακροσκελή ποιήματα του συγγραφέα. Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει ο 28χρονος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καρπενήσι. karagiannopoulos-babel1

Όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», η Βαβέλ αποτελείται από «θραύσματα ποιητικού λόγου, τα οποία -αν και μοιάζουν αυτόνομα- εξιστορούν μια συγκεκριμένη ιστορία. Ο αφηγητής (που είναι δύσκολο να ταυτιστώ απόλυτα μαζί του ή να αποστασιοποιηθώ απ’ αυτόν τελείως) εξομολογείται προσωπικά του ματώματα και προσπαθεί να βρει τις κρυμμένες αλήθειες της ζωής του, μέσα απ’ τους μαιάνδρους των γεγονότων».

«Μάρτυρας της εποχής του», σημειώνει ο Καρπενησιώτης συγγραφέας, «πλαισιώνει την αφήγηση του με εικόνες της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, ο εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να είναι-σχεδόν- αδύνατο να ξεχωρίσει ο ένας από τον άλλο. Μέσα εκεί: σύμβολα, αισθήσεις, σκέψεις και υπεκφυγές ταράζουν το οικοδόμημα της ύπαρξης του και σαν μέσα από μια νέα Βαβέλ θέτουν υπό αμφισβήτηση το μεγαλεπήβολο σχέδιο που του ορίστηκε».

«Απ’ αυτή την κοινωνία, που απαιτεί από τα μέλη της να είναι ευτυχισμένα και πετυχημένα (με το είδος της επιτυχίας που ο καταναλωτισμός και η φενάκη του lifestyle χαράζουν τις νόρμες της ζωής)», προσθέτει, «…ο αφηγητής απομακρύνεται. Ανοίγει τις πληγές του και φανερώνει τις ήττες, τον πόνο και την θλίψη του. Για αυτόν ευτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από στιγμές- μικρά διαλείμματα από τον κατακλυσμό της πραγματικότητας. Ξένος ανάμεσα σε ξένους ψάχνει μη ξέροντας τι ακριβώς κι η αναζήτηση του αυτή είναι ένας τρόπος να πλησιάσει την έννοια της ελευθερίας».

Ο συγγραφέας

Ο Κων/νος Καραγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1989. Ασχολείται με τη δημοσιογραφία, την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση. Είναι εκδότης του alliosmagazine.wordpress.com· επίσης, κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.