Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Έπεσαν οι υπογραφές για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου, προϋπολογισμού 3,2εκ. € - Δηλώσεις Σουλιώτη

Υπογράφτηκε στο Δημαρχείο Καρπενησίου, τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, η σύμβαση με τον εργολάβο - κατασκευαστή του έργου που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου, προϋπολογισμού 3,2εκ.ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και υλοποίηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.biologikos-ypografes-collage1

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Ο απαρχαιωμένος πλέον εξοπλισμός όχι μόνο δεν επιτελεί το έργο του ως «βιολογικός καθαρισμός λυμάτων», αλλά αντίθετα όπως σε πολλά ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων» έχουν καταγραφεί ήδη από το 2005 (!), τα λύματα εκβάλλονται σχεδόν χωρίς βιολογική επεξεργασία μολύνοντας τον Καρπενησιώτη ποταμό. Ένα μυστικό… που ξέρουν όλοι.

Το έργο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου αποχετευτικού έργου προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και ακόμη άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή της Ποταμιάς, μια επίσης παλιά ιστορία τουλάχιστον από το 2004 όταν πρωτοεμφανίστηκε ως μελέτη στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας.

Νίκος Σουλιώτης: «Εντός του 2018 θα παραδοθεί το έργο»

Ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, σε ερώτηση που του τέθηκε από τα «Ευρυτανικά Νέα» για το έργο, με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του, μεταξύ άλλων είπε: «Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα και μια μεγάλη παρέμβαση  στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ένα έργο το οποίο γίνεται με το σύστημα 'Μελέτη - Κατασκευή'. Η προσπάθεια για αυτό το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να υπογράψουμε την σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και να ξεκινήσει το έργο μέσα στον Μάιο έτσι ώστε πολύ σύντομα να έχουμε άλλης ποιότητας νερά στον Καρπενησιώτη, να έχουμε ένα σύγχρονο Βιολογικό Καθαρισμό που θα αναβαθμίζει πραγματικά την ποιότητα των νερών και θα βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τεχνικά χαρακτηριστικά

«Ο Βιολογικός Καθαρισμός ο οποίος υπήρχε είναι ένας βιολογικός που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της εποχής του, ένας βιολογικός που προφανώς όταν έγινε ήταν σύγχρονος αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πλέον οι απαιτήσεις των καιρών είναι μεγαλύτερες, και λόγω αύξησης του πληθυσμού της πόλης αλλά και λόγω των νέων σύγχρονων μηχανημάτων επεξεργασίας. Μας επιβάλλει, λοιπόν, να ακολουθήσουμε την τεχνολογία.

biologikos-arxeio1

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,25 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και στην επέκταση του Βιολογικού. Βέβαια στην ίδια περιοχή εκεί που είναι σήμερα ο Βιολογικός Καθαρισμός εκεί θα γίνουν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, υπάρχουν οικοπεδικές εκτάσεις οι οποίες μας είναι αρκετές για την επέκταση του Βιολογικού και πιστεύω ότι πολύ σύντομα -ίσως και μέσα στο 2018- να έχουμε έναν νέο Βιολογικό Καθαρισμό στο Καρπενήσι. Παρά τον μεγάλο του προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά στην προμήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού. Πρόκειται απλά να γίνει αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων με τα καινούργια που θα έρθουν να τοποθετηθούν πάνω στα απαρχαιωμένα πλέον συστήματα του Βιολογικού. Βέβαια θα υπάρξουν και κάποιες οικοδομικές εργασίες αλλά είναι εφικτό μέσα στο 2018 να τελειώσουμε».

Χρηματοδότηση

«Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η ένταξη του έργου έγινε το 2014 στο παλιό ΕΣΠΑ, ξεκίνησε με την προμελέτη από το 2012, χρειάστηκε να γεφυρώσουμε στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, να μετακινηθεί το έργο από το υπουργείο στην Περιφέρεια και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στην χρηματοδότησή του και αυτό θέλω να το ξαναπώ, ότι στα έργα που χρηματοδοτούνται πλέον από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα και οι χρονοβόρες διαδικασίες είναι όταν περνάνε… “κάτω από τις Θερμοπύλες” και προφανώς είμαστε όλοι βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά με το συγκεκριμένο έργο».