Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Παίρνουν πίσω τις πινακίδες. Τέλη κυκλοφορίας με τον… μήνα για δεκάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στην Ευρυτανία

Το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία καλοκαίρια, εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν παραδώσει πινακίδες. Υπολογίζεται πως ήδη, από την Εφορία Καρπενησίου, έχουν επιστραφεί περίπου 100 πινακίδες κυκλοφορίας.pinakides-eforia-2018

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα επιλέγουν δεκάδες κάτοχοι οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, στην Ευρυτανία. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε και φέτος τη δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους, με το αντίστοιχο… «καπέλο», ωστόσο.

Αυξημένη κίνηση στη ΔΟΥ Καρπενησίου

Καθημερινά προσέρχονται στην Εφορία (ΔΟΥ) Καρπενησίου ιδιοκτήτες οχημάτων που πριν από μήνες είχαν παραδώσει πινακίδες κυκλοφορίας (αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα υψηλά έξοδα συντήρησής τους -τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια κλπ.), προκειμένου να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Ήδη, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν δοθεί από τη ΔΟΥ Καρπενησίου περίπου πενήντα (50) πινακίδες, ενώ τον Ιούνιο επιστράφηκαν περί τις 35. Συνολικά, τους τελευταίους μήνες υπολογίζεται πως έχουν τεθεί ξανά σε κυκλοφορία σχεδόν 100 οχήματα.

Ο αριθμός δεν είναι μικρός, ιδίως αν θυμηθούμε πως στις αρχές του 2018 συνολικά 450 ιδιοκτήτες οχημάτων πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Αυτοκινήτων στη ΔΟΥ Καρπενησίου ώστε να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες τους. Σήμερα, περίπου ένας στους πέντε αποφάσισε να τις πάρει πίσω, ώστε να μπορεί να κινηθεί κατά τους θερινούς μήνες, εντός και εκτός Ευρυτανίας. Μάλιστα, η προσέλευση των ιδιοκτητών οχημάτων συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και εκτιμάται πως θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

eforia-doy-karpenisiou1

Τρεις μήνες ίσον… τέσσερις

Πόσα, όμως, πληρώνουν για να πάρουν πίσω τις πινακίδες; Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας: δηλαδή καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες.

Αντίστοιχα, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας: για 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.

Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31/12/18), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ΙΧ 1.400 κυβικών εκατοστών με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ, θέλει το αυτοκίνητό του για τρεις μήνες. Θα χρειαστεί να πληρώσει τα 4/12, δηλαδή 80 ευρώ.

Προσοχή: στον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.