Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γνωρίστε την ιστορία της «Παραλίας της Φραγκίστας» (Frangista Beach), που βρίσκεται στη Φλόριντα των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ υπάρχει η Frangista Beach, δηλαδή η «Παραλία της Φραγκίστας». Όχι, δεν πρόκειται για… συνωνυμία, αλλά πράγματι, η όμορφη παραλία στον Κόλπο του Μεξικού πήρε το όνομά της από το χωριό των Αγράφων.1

Στον Κόλπο του Μεξικού, κοντά στη διάσημη παγκοσμίως παραλία Μιραμάρ, ένας άλλος τουριστικός προορισμός, ελληνικής και… ευρυτανικής καταγωγής, είναι η Frangista Beach, η «παραλία της Φραγκίστας»! Σήμερα σύγχρονα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα έλκουν τον επισκέπτη, αλλά όλα εκκίνησαν από έναν Φραγκιστινό πριν πολλές δεκαετίες.

Η ιστορία πίσω από την ονομασία

Η ιστορία της ονοματοδοσίας της όμορφης, αμμώδους παραλίας αρχίζει πριν από επτά και πλέον δεκαετίες. Όπως αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα» η φιλόλογος Κατερίνα Τσιούμα, ο Ιωάννης Νίτσιος, με καταγωγή από την Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας, με τη σύζυγό του Ρουθ, εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή της δυτικής Φλόριντας τη δεκαετία του 1940. Έχτισαν ένα εξοχικό σπίτι στην παραλία, με ένα διαμέρισμα όπου αρχικά φιλοξενούσαν φίλους. Εκείνη την εποχή η περιοχή ήταν αρκετά ερημική, αλλά καθώς διάφοροι ταξιδιώτες αναζητούσαν κάπου να μείνουν, ο συντοπίτης μας αποφάσισε να χτίσει μερικά δωμάτια και να τα ενοικιάζει. Έτσι δημιουργήθηκε το «Motel Frangista» (Μοτέλ Φραγκίστα) προς τιμήν του χωριού του.

Το χρονικό της ανάπτυξης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ιωάννης Νίτσιος, ως μέγας δωρητής, δώρισε μια μεγάλη έκταση στην Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», με όρο τη διατήρηση της ονομασίας Frangista Beach ως προστατευόμενης, προς χάριν του γνωστού ευρυτανικού χωριού.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα σύγχρονου δημοφιλούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος που δραστηριοποιείται εκεί, του Frangista Beach Properties, το 1967 η οικογένεια Wilson γοητεύτηκε από την αμμώδη και ηλιόλουστη ευρύτερη περιοχή. Αρχικά αγοράστηκαν 9 στρέμματα από την ελληνικής καταγωγής Penelope Nitsos Hassell και για μια δεκαπενταετία λειτούργησε το Frangista Beach Inn με το εστιατόριο Frangista Seafood & Spirits και το Frangista Beach Realty.

4

Η τουριστική ανάπτυξη εντατικοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια. Αν και ο τυφώνας Opal, που έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού το 1995, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο πανδοχείο, αποτέλεσε αφορμή μιας νέας εποχής. Το 1996 το «Βελούχι» εκποίησε την έκταση που της είχε δωρισθεί από τον Ιωάννη Νίτσιο για 350.000 δολάρια, ενώ οι ομογενείς μας Κωνσταντίνος Μπάρλας και Γεώργιος Συψής παρακολουθούσαν την εμπορική της ανάπτυξη, με στόχο να υπολογίσουν με τον καλύτερο τρόπο την αγοραστική αξία της. Έτσι, 400 ακόμη ακίνητα προστέθηκαν στην παραλία του παραπάνω τουριστικού θέρετρου, ιδιοκτησίας της οικογένειας Wilson.

Φόρος τιμής στον Ιωάννη Νίτσιο

Τιμώντας τον Νίτσιο, την ελληνική και ευρυτανική του ταυτότητα, οι νέοι ιδιοκτήτες ονόμασαν ένα συγκρότημα στην ακτογραμμή «Δήλο», ενώ η ονομασία «Frangista» υιοθετήθηκε και προστατεύεται πια από το εμπορικό σήμα που ανήκει στην οικογένεια Wilson.

Μιλώντας στην Κατερίνα Τσιούμα, οι ιδιοκτήτες σημειώνουν: «Θέλαμε να διασώσουμε το καλύτερο μέρος της παλιάς “Φραγκίστας” και να το ανασκευάσουμε για την επόμενη γενιά (…). Το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε και να οικοδομήσουμε μια κοινότητα ως αιώνια κληρονομιά της φιλοξενίας του Νίτσιου».

2

Στο πλαίσιο του σεβασμού του πρώτου ιδιοκτήτη, λοιπόν, στο κέντρο του συγκροτήματος ο John Nitsos έχτισε ένα μικρό λευκό παρεκκλήσι για τον πατέρα του, τον Ευρυτάνα δωρητή του «Βελουχιού». Βέβαια, το Frangista Beach Properties βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της «παραλίας της Φραγκίστας», μολονότι τριγύρω υπάρχουν εκτάσεις που προστατεύονται και δεν μπορούν να αγοραστούν ή να οικοδομηθούν.

Η φιλοξενία της οικογένειας Νίτσιου, αλλά και τα κύματα και το ζεστό αεράκι με τη γοητεία της Φλόριντα προσκαλούν και καλωσορίζουν τον σύγχρονο επισκέπτη, ενώ παράλληλα τον προκαλούν να πληροφορηθεί για το δικό μας ευρυτανικό χωριό, την Ανατολική Φραγκίστα.

Τέλος, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» έχει τοποθετήσει προτομή του Ιωάννη Νίτσιου στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, την Ανατολική Φραγκίστα.3

4