Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

ev media-logo

Το τσίπουρο… νίκησε τη βροχή στη Δομνίστα (ρεπορτάζ & φωτογραφίες)

Ευρυτάνες και επισκέπτες σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας αψήφησαν κακοκαιρία και οικονομική “στενότητα” και πήραν μέρος στην τριήμερη "Γιορτή Τσίπουρου" στη Δομνίστα.

giorti tsipouro domnista11

Τι κι αν “άνοιξαν οι ουρανοί” και χρειάστηκε να επιστρατευτούν… ομπρέλες και μπουφάν; Τίποτα δεν θα μπορούσε να χαλάσει τη διάθεση και το κέφι όσων συμμετείχαν στη Γιορτή Τσίπουρου που πραγματοποιήθηκε φέτος, για 7η συνεχή χρονιά, στη Δομνίστα, την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 & την Κυριακή 28 Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας, το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και τον δήμο Καρπενησίου.

“Πρωταγωνιστής” το τσίπουρο

Στην πλατεία της Δομνίστας, από νωρίς την Παρασκευή είχαν στηθεί τα καζάνια και οι μερακλήδες του είδους ξεκίνησαν την απόσταξη του αγαπημένου ποτού των Ευρυτάνων -και όχι μόνο-, του τσίπουρου, το οποίο, αξίζει να σημειώσουμε, ότι καταχωρήθηκε ως Ελληνικό προϊόν μόλις το 2006.

Για τις ανάγκες της Γιορτής, οι διοργανωτές είχαν προμηθευτεί συνολικά 2500 κιλά σταφύλια, τα οποία παρήγαγαν περίπου 600 κιλά «καθαρό» τσίπουρο και δεν άφησαν κανέναν… παραπονεμένο.

Οι “φίλοι” του τσίπουρου είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία του γραφικού χωριού της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας και απόλαυσαν παραδοσιακό τσίπουρο, τσίπουρο με μέλι, τοπικούς μεζέδες (πίτες, χωριάτικα λουκάνικα κ.α), ψημένα κάστανα και χόρεψαν με την ψυχή τους, όταν ο καιρός τους έκανε τη… χάρη, ενώ όσοι ήθελαν να θυμούνται τις όμορφες στιγμές, φρόντισαν να προμηθευτούν αναμνηστικά μπουκαλάκια με τσίπουρο.

Το βράδυ του Σαββάτου, όταν η βροχή… επιτέλους κόπασε για λίγες ώρες, στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία της Δομνίστας· παραδοσιακή μουσική και φυσικά άφθονο τσίπουρο ανέβασαν το κέφι στα ύψη, με τα νέα παιδιά να αποδεικνύονται… παντός καιρού και να σέρνουν τον χορό σχεδόν ως τα ξημερώματα της Κυριακής!

giorti tsip4

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Γιορτής Τσίπουρου, την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου του 1940, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Αγωνιστών της Δομνίστας, για να ακολουθήσει το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων.

Ακόμα και από την…Αμερική

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, περισσότεροι από 2000 άνθρωποι, Ευρυτάνες ή μη, επισκέφθηκαν συνολικά, κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, το χωριό της Δομνίστας και απόλαυσαν δωρεάν τσίπουρο κατευθείαν από την… πηγή, τα καζάνια-αποστακτήρια που είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού άγγιξε σχεδόν το 100%, ενώ στις ταβέρνες και τις καφετέριες της Δομνίστας, ιδίως το Σάββατο, δεν “έπεφτε καρφίτσα”.

Λεωφορεία γεμάτα κόσμο από την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα και τη Λαμία, μεμονωμένα ΙΧ αυτοκίνητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας (Ξάνθη, Χανιά, Ρόδο κα), ακόμα και ομογενείς από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ (!), ήταν εκεί και συμμετείχαν στην ...τσιπουροκατάνυξη.

...και μέσω Ίντερνετ

Εκείνοι που δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών», πήραν μια “γεύση” τσίπουρου από την ιστοσελίδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου (domnista.gr), όπου η Γιορτή μεταδίδονταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω της ψηφιακής κάμερας που έχει εγκατασταθεί στην πλατεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, συνολικά 1250 “μοναδικοί” επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, επέλεξαν την ενότητα “Live Cam” και ταξίδεψαν νοητά στη Γιορτή.

Οι "επίσημοι"

Πιστοί, επίσης, στο ραντεβού, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ταξιάρχης Σκλαπάνης και Λάμπρος Τσιτσάνης, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Σταμάτης (κατάγεται άλλωστε από τη Δομνίστα), ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο Αστυνομικός δ/ντης Ευρυτανίας κ. Στασινός, ο δημοτικός σύμβουλος και επί σειρά ετών δήμαρχος Δ.Ε Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης και πολλοί ακόμα.

giorti tsipourou 33

Πως παρασκευάζεται το τσίπουρο

Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στέμφυλων, δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Χρησιμοποιούνται τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια. Τα στέμφυλα τοποθετούνται μαζί με "γάρο" όπως ονομάζουν μικρή ποσότητα κρασιού από τα ίδια σταφύλια. Ο "γάρος" είναι απαραίτητος γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να κολλήσουν τα στέμφυλα στο καζάνι.

Στη συνέχεια το καζάνι καλύπτεται με καπάκι το οποίο δεν πρέπει να αφήνει τους ατμούς να βγαίνουν έξω και γι' αυτό το λόγο καλύπτεται με λάσπη γύρω - γύρω, η οποία συνίσταται να είναι μείγμα στάχτης και καλαμποκάλευρου. Αυτός ο τρόπος σφραγίσματος του καζανιού αποτελεί μοναδική "πατέντα" των παλιών τεχνιτών. Το καζάνι μπαίνει στη φωτιά και μετά από μισή ώρα περίπου πετυχαίνουμε τον βρασμό. Αποτέλεσμα του βρασμού είναι οι ατμοί οι οποίοι ανεβαίνουν στο καπάκι και βρίσκουν διέξοδο από τον "λουλά" που αποτελείται από μια σωλήνα που ξεκινάει από την κορυφή του καζανιού με αποτέλεσμα να περνάνε υποχρεωτικά από τον "ψύκτη" -μια ειδική κατασκευή όπου κυλάει κρύο νερό γύρω γύρω- όπου και υγροποιούνται.

Τέλος το τσίπουρο καταλήγει από τον ψύκτη έτοιμο για κατανάλωση σε ένα μικρό δοχείο. Ένα καζάνι που χωράει γύρω στα 80 κιλά στέμφυλα μπορεί να αποδώσει 15 με 18 κιλά τσίπουρο από τα οποία τα πρώτα 4 κιλά είναι γύρω στους 60 βαθμούς και στη συνέχεια πέφτει. Ο μέσος όρος όμως είναι γύρω στους 40 βαθμούς.

giorti tsipourou domnista222