Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η 28η Οκτωβρίου σε Καρπενήσι & Κερασοχώρι. Το Σάββατο οι παρελάσεις - Το πρόγραμμα εορτασμών στην Ευρυτανία

Εβδομήντα επτά (77) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το μεγαλοπρεπέστατο «όχι» στο ιταλικό τελεσίγραφο για ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ένα «όχι» το οποίο αντανακλούσε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού.

parelasi-karpenisi-ethn-antist-2014

Το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στον φασισμό φαντάζει σήμερα επίκαιρο και η ιστορική μνήμη για το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο τόπος (και η Ευρυτανία) από τον κατακτητή μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Οι εφετινοί εορτασμοί για την εθνική επέτειο θα κορυφωθούν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με τη διεξαγωγή των παρελάσεων.

Σε μήνυμά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, σημειώνει: «Οι Έλληνες εκείνης της εποχής αντιμετώπισαν έναν αντίπαλο σαφώς ανώτερο από πλευράς αριθμητικής υπεροχής και εξοπλισμού. Σε μια σπάνια επίδειξη εθνικής ομοψυχίας όμως στάθηκαν με γενναιότητα απέναντι στους κατακτητές. Ο αγώνας τους, ένας αγώνας με πανανθρώπινο χαρακτήρα, αποκτά στις μέρες μας παγκόσμια σημασία για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στη δύναμη της ενότητας, στην ιστορική μνήμη και στην προσήλωση στο ιδανικό της ελευθερίας. Σήμερα αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες τα κατορθώματα των οποίων πρέπει να αποτελούν για εμάς φάρο και οδηγό στη δύσκολη πορεία του έθνους μας».

Το πρόγραμμα

σε Καρπενήσι και Άγραφα

Οι επετειακές εκδηλώσεις σε Καρπενήσι (με ευθύνη της Π.Ε) και Κερασοχώρι (με ευθύνη του δήμου Αγράφων) αρχίζουν επίσημα από την Πέμπτη 26/10, με τον γενικό σημαιοστολισμό, ενώ την Παρασκευή 27/10, στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ομιλίες για την επέτειο του ΟΧΙ και οι μαθητές θα αποτίνουν φόρο τιμής στα μνημεία των Ηρώων καταθέτοντας στεφάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το 1ο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου ετοιμάζουν ενδιαφέρουσα σχολική εκδήλωση, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο, με θέμα «Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος στο θέατρο και τη μουσική». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν θεατρικά σκετς πλαισιωμένα με μουσική από ορχήστρα και χορωδία, όλα από μαθητές των δύο σχολείων.

Οι μαθητικές παρελάσεις

Ανήμερα της εθνικής επετείου, Παρασκευή 28η Οκτωβρίου, αρχικά στις 7.30 θα γίνει χαιρετισμός της ημέρας με κωδωνοκρουσίες και στις 8.00 έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου και στο δημαρχείο του δ. Αγράφων στο Κερασοχώρι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Αντίστοιχα, δοξολογία θα τελεστεί στον Ι.Ν Αγίας Παρασκευής, στο Κερασοχώρι.

Στο Καρπενήσι, θα ακολουθήσει η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ηρώου των πεσόντων της πόλης (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει (στις 10.40) η κα Σταυρούλα Ζιούρκα, εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Στο Καρπενήσι, η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές του τόπου θα ξεκινήσει στις 11.00 και θα ακολουθήσει η τήρηση 1’ σιγής στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η παρέλαση μαθητών και μελών συλλόγων θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Στο Κερασοχώρι την εκφώνηση του πανηγυρικού (ώρα 10.00) θα αναλάβει καθηγήτρια του Γυμνασίου - Λυκείου Κερασοχωρίου κα Σπυριδούλα Ευθυμίου, για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού, εκφώνηση ονομάτων των ηρωικά πεσόντων Αγραφιωτών κατά το έπος 1940-41 και κατάθεση στεφάνων. Στην έδρα του δ. Αγράφων, η μαθητική παρέλαση θα αρχίσει στις  11.30 το πρωί.

Τελετάρχης στο Καρπενήσι ορίστηκε η κα Ελισσάβετ Χαντζοπούλου, υπάλληλος Π.Ε Ευρυτανίας, και στον δήμο Αγράφων η κα Βασιλική Φεγγούλη, εντεταλμένη σύμβουλος.