Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Ήταν όλοι εκεί για τον Ευρυτάνα απελευθερωτή της Κορυτσάς. Η εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου και τον στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη

Με πατριωτική έξαρση και συγκίνηση γιορτάστηκε, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 11.00 το πρωί, η 77η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, στην κατάμεστη -από επισήμους, Ευρυτάνες, φίλους και μέλη της Εταιρείας- αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

theodorakis-stratigos-ekdilosi1

Το μεγάλο θαύμα του ‘40

Στην αρχή, ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Φώτης Κουλαρμάνης, τόνισε με έμφαση: «Εθνική υπερηφάνεια και ιερή συγκίνηση αισθάνονται οι Έλληνες την 28η Οκτωβρίου, γιατί είναι μια φωτεινή χρονολογία της νεώτερης ιστορίας μας, αφού την ημέρα αυτή η Ελλάδα ύψωσε ένα επιβλητικό ΟΧΙ στον ξένο κατακτητή. Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός μαζί με τον ένδοξο ελληνικό στρατό, αδελφωμένοι έκαναν το μεγάλο θαύμα του 1940. Με κατάπληξη άκουσε η οικουμένη το 1940 το ΟΧΙ το δικό μας, εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι λαοί είχαν υποδουλωθεί στο φασισμό, οι δε λοιποί περιδεείς έδιναν σημεία υποταγής ή περίμεναν με την σειρά την εξουθένωσή των από τον πανίσχυρο φασισμό».

Για τον Δ. Θεοδωράκη

«Γι’ αυτό», συνέχισε ο Πρόεδρος, «η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων αφιερώνει την σημερινή εκδήλωση προς τιμήν του Ευρυτάνα Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος ως Αντ/ρχης τότε εισήλθε απελευθερωτής της Κορυτσάς και ανέλαβε πρώτος Φρούραρχος της πόλεως αυτής».

Ο κύριος ομιλητής, κατόπιν, ο ανηψιός του αείμνηστου Στρατηγού κ. Κων/νος Θεοδωράκης, ενθουσίασε και συγκίνησε με την εξαιρετική ομιλία του για την όλη πορεία του στρατηγού Θεοδωράκη και τα γεγονότα της εποχής εκείνης, 1912-1945, διακοπτόμενος από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Επίσης μεγάλη συγκίνηση δημιούργησε και η χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Αφίδνες 2000» η οποία απέδωσε θαυμάσια πατριωτικά τραγούδια, το «Τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό μας ύμνο.

theodorakis-stratigos-ekdilosi3

Σε κατάμεστη αίθουσα

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από τον ιερό κλήρο, από ανώτατους στρατιωτικούς, δικαστές, διοικητικές αρχές, καθηγητές πανεπιστημίων και αντιπροσωπείες από συλλόγους και σωματεία. Χαιρετισμό απηύθυνε και σαγήνευσε με την ολιγόλεπτη γλαφυρή, αλλά και με πατριωτικό παλμό ομιλία του, ο τ. Γ. Επιθ/τής Μ. Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτης Βλάχος, που καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρέστησαν ως εκπρόσωποι: Του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λάμπρος Ανδρεάκης, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Αγγελιδάκης, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανού Πάνου ο τ. Δ/ντής Θρησκευτικού Υ.ΕΘ.Α πρωτοπρεσβύτερος κ. Αποστολακίδης Γεώργιος, του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και Γ.Ε.Στρατού ο ταξίαρχος κ. Γαλανός Μιχαήλ, ενώ μηνύματα απέστειλαν: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Βασίλειος Γκαρίλας.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: Ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας ως εκπρόσωπος και της Περιφέρειας Σ. Ελλάδος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, αντιπροσωπεία του Εθνικού Συλλόγου Β. Ήπειρος 1914, ο π. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συν/χων Δικαστών και Εισαγγελέων Πρόεδρος Εφετών κ. Δημήτριος Καραμέτος, οι πρόεδροι των σωματείων: του Συλλόγου Αμπλιανητών, γενέτειρας του στρατηγού κ. Αθανάσιος Παλάνζας, ο οποίος απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό, του Ιστορικού Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Ηλίας Ντζιώρας, του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Σ. Ελλάδος κ. Λαμπρινή Κουφάκη, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ευρυτάνων της Αμερικής καθηγητής Παν/μίου των ΗΠΑ κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, του Συλλόγου Κρικελιωτών κ. Συγγούνης Κώστας, του Συλλόγου «Καλλιακούδα» κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, του Συλλόγου « Αρχαίος Κλείτων» κ. Κων/νος Κατσιάρης, του Συλλόγου Σταυλιωτών κ. Αθανάσιος Ζούκας, του Συλλόγου Καστανιωτών κ. Κων. Αναστασόπουλος, του Συλλόγου Μαρπησαίων Πάρου κ. Κων. Ροδόπουλος, και της Ομοσπονδίας Νήσων των Κυκλάδων κ. Πασχάλης Συρίγος.

theodorakis-stratigos-ekdilosi2

Με στοιχεία από: Ευρυτανικά Νέα και Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων