Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Πρώτο βραβείο για τις ανεμογεννήτριες. Ο Ευρυτάνας Γιώργος Ζαλοκώστας έλαβε την 1η θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό διπλωματικών εργασιών

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε, η Ημερίδα Βράβευσης, από το Ελληνικό Παράρτημα Ισχύος και Ενέργειας του ΙΕΕΕ, Διπλωματικών Εργασιών σε θέματα Ηλεκτρικής Ισχύος, 17th POWERED 2017 (17th Workshop on Power Engineering Dissertations), υπό την αιγίδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

zalokostas-brabeio-patra

Η τελετή είχε άξια ευρυτανική εκπροσώπηση, καθώς ένα «δικό μας» παιδί, ο Γιώργος Ζαλοκώστας (του Δημητρίου), από το Καρπενήσι, απόφοιτος του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη διπλωματική εργασία (που εκπόνησε μαζί με τον συμφοιτητή του, Δημήτρη Σπυράτο), με θέμα τη «Μελέτη και κατασκευή σύγχρονης μηχανής αξονικής ροής μόνιμων μαγνητών για χρήση ως ανεμογεννήτρια». (με επιβλέπουσα τη Δρ.-Μηχ. Τζόγια Καππάτου, Αναπ. Καθηγήτρια). Η εργασία του 26χρονου Καρπενησιώτη αναδείχθηκε, από ειδική επιστημονική επιτροπή, ως η πιο άρτια και ολοκληρωμένη ανάμεσα σε σχεδόν 200 διπλωματικές.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και της ΙΕΕΕ, του μεγαλύτερου Διεθνή Οργανισμού των Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Τι αφορούσε

Το θέμα της διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη και κατασκευή σύγχρονης μηχανής αξονικής ροής μονίμων μαγνητών για χρήση ως ανεμογεννήτρια. Η εργασία εκπονήθηκε στο εργαστήριο Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας του τμήματος ΗΜ/ΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών και σκοπός της, όπως εξηγεί στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Γιώργος Ζαλοκώστας, ήταν η μελέτη και βελτιστοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών σύγχρονης γεννήτριας αξονικής ροής και στη συνέχεια η κατασκευή της.

Η διπλωματική εργασία οδήγησε, εξάλλου, σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως στο Energies (μεγαλύτερο περιοδικό ενέργειας στον κόσμο) και στο JEMAA. Τμήμα της διπλωματικής έχει παρουσιαστεί επίσης στο PatrasIQ 2016, στο 1st Energy Tech Forum και στο ΣΦΗΜΜΥ9 στα Χανιά.

«Ναι» στις ανεμογεννήτριες

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον 26χρονο Καρπενησιώτη και ζήτησαν την άποψή του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας, ένα ζήτημα ακανθώδες, που έχει διχάσει όσο λίγα την τοπική κοινωνία και έχει αγείρει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

«Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας συνοδεύτηκε, όπως ήταν επόμενο, από την ανησυχία και τον φόβο των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον», σημειώνει ο Γιώργος Ζαλοκώστας, σημειώνοντας πως «το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση και πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών πάνω στα οφέλη και τις επιπτώσεις αυτής της μοντέρνας επέμβασης του ανθρώπου στην φύση».

Στη διπλωματική του εργασία επιχείρησε να απομυθοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες των ανεμογεννητριών· ενδεικτικά, όσον αφορά στον παραγόμενο θόρυβο, αναφέρει πως «μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα αιολικά πάρκα δεν προκαλούν αύξηση της υπάρχουσας στάθμης θορύβου εκτός των ορίων τους και ακόμη περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές, ούτε επίσης έκθεση ανθρώπων σε υψηλή στάθμη θορύβου».

Επίσης, όπως λέει, «δεν τίθεται θέμα για εκπομπή ραδιενέργειας ή ακτινοβολιών άλλου τύπου από τις ανεμογεννήτριες», ενώ η οπτική ενόχληση και η αισθητική του τοπίου είναι «κάτι υποκειμενικό και εξαρτάται κυρίως από την προδιάθεση του πληθυσμού (…)». Τέλος, «το θέμα της προστασίας του πληθυσμού των πουλιών σε ευαίσθητες οικολογικά και προστατευόμενες περιοχές πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη φάση σχεδιασμού και χωροθέτησης του αιολικού πάρκου».