Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΒΙΝΤΕΟ) Υπό έλεγχο η φωτιά στους πρόποδες του Βελουχιού. Από καύση ξερόχορτων προκλήθηκε η πυρκαγιά, που έκαψε περί τα 60 στρέμματα

Το απόγευμα της Παρασκευής (8/3) άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15.00 το μεσημέρι σε χωράφι ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μοντάνα, στη θέση «Αλεπόβρυση», σε υψόμετρο 1250 μέτρων.14

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά προκλήθηκε από καύση ξερόχορτων που πραγματοποιούσαν εργάτες. Οι παροδικά ισχυρές ριπές των ανέμων φούντωσαν τη φωτιά που δεν άργησε να πάρει έκταση, καίγοντας με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολικά, λόγω των νοτιάδων που «έσπρωχναν» το μέτωπο ψηλότερα. 

Στη μάχη ρίχτηκαν δεκάδες πυροσβέστες από την Π.Υ Καρπενησίου, ενώ το έργο τους ενίσχυαν κλιμάκια από τη γειτονική Φθιώτιδα (Λαμία, Μακρακώμη, Κυριακοχώρι κ.α.), με σημαντική την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος-Περιφέρεια), ιδιωτών και εθελοντών.

22

Πριν αρχίσει να νυχτώνει, η φωτιά είχε ήδη περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο, βάσει εκτιμήσεων, πρόλαβε -μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες- να κάνει στάχτη περίπου 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και δένδρων ελάτης.

Έγκαιρα, με τη συνδρομή της αστυνομίας, οργανώθηκε η ασφαλής μετακίνηση όσων βρίσκονταν στο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, ενώ παράλληλα έγινε διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος του ξενοδοχείου και πάνω. 

Στο σημείο βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός.

Την έρευνα για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς έχει αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ., ώστε κατόπιν η δικαιοσύνη να αποδώσει τυχόν ευθύνες.fotia-montana80-0