Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

"Να θέλει η νύφη κι όχι η πεθερά". Το νέο άρθρο της Ευτυχίας Παπούλια, από την έντυπη έκδοση

«Πολύ λίγα πράγματα συμβαίνουν στο σωστό χρόνο, και τα υπόλοιπα δεν συμβαίνουν καθόλου»Ηρόδοτος, Αρχαίος Έλληνας ιστοριογράφος

Να μη θέλει η πεθερά τη νύφη της δεν είναι ασυνήθιστο. Να το ‘χει πάρει όμως κατάκαρδα η νύφη και να μαραζώνει γι’ αυτό το λόγο, ανατρέπει μια κατεστημένη αντίληψη για τις σχέσεις των δύο γυναικών. Αφού είδε κι απόειδε λοιπόν η νύφη, αφού εξάντλησε όλα τα ξόρκια και τα μάγια, πήρε τη μεγάλη απόφαση και χτύπησε την πόρτα της γνωστής σε όλους από το γυαλί Στεφανίας, που πάντα έχει ένα καλό λόγο και μια συμβουλή για όλες τις νέες γυναίκες που η κοινωνία ή και ο άνθρωπος τους δε συμπεριφέρθηκαν ως όφειλαν.

687

- Και γιατί δε σε θέλει η πεθερά σου Ματίνα μου; τη ρώτησε η Στεφανία.

-Να! Λέει ότι αποπλάνησα το γιο της για να τον παντρευτώ.

-Δεν είναι δυνατόν, είναι ανήλικος ο γιος της; Για πες μου πως έγινε.

-Όχι! Εκείνος είναι 27 κι εγώ 22. Πέντε χρόνια είχαμε δεσμό και σε κάποια στιγμή τελείως αναπάντεχα έμεινα έγκυος. Αποφασίσαμε να νομιμοποιήσουμε τη σχέση μας και να παντρευτούμε. Ε, αυτό ήταν, εκείνη δε μου το συγχώρεσε ποτέ, λέει πως σκόπιμα επεδίωξα αυτή την εγκυμοσύνη για να εκβιάσω τον γιο της και να με παντρευτεί. Όχι μόνο εμένα, αλλά ούτε και το εγγονάκι της δε θέλει να δει. Με στεναχωρεί πολύ όλο αυτό, δεν ξέρω τι να κάνω!

-Τώρα θα της δείξουμε εμείς της πεθεράς σου...

Φώναξε το συνεργείο της η Στεφανία, πήραν τη Ματίνα στα ενδότερα, τη χτένισαν, την έβαψαν, την έντυσαν και...

-Πω πω, τι κουκλάρα είσαι εσύ βρε Ματίνα! Είναι δυνατόν μια τόσο όμορφη κοπέλα να μην τη θέλει η πεθερά της; Να δεις που τώρα θα σε θέλει!

Η πεθερά της Ματίνας προφανώς αγνοεί ότι σε αυτή την αποπλάνηση ήταν και ο κανακάρης της και η γνώμη της δε θα είχε τόση σημασία αν δε ταυτιζόταν με τη γνώμη πολλών κανακάρηδων που θεωρούν πως κάθε νέα γυναίκα, ιδίως στην τρίτη δεκαετία της ζωής της προσφέρει τα καλύτερα χρόνια της για έναν διαρκή μήνα του μέλιτος και δε νοιάζεται αν και πότε ο σύντροφος της αποφασίσει να νομιμοποιήσουν τη σχέση τους.

Οι νέοι όταν ξεκινούν μια σχέση, πορεύονται με οδηγό τα αισθήματα τους κι όταν αυτά σταθεροποιούνται και η λογική διεκδικεί τον ρόλο της, τότε η κάθε κοπέλα όσο περνούν τα χρόνια βρίσκεται σε ένα δίλλημα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει όχι μόνο τον σύντροφο της αλλά και την κάθε μέλλουσα πεθερά: Να αφήσει λίγο ακόμη το χρόνο να κυλάει, ή να θέσει ευθέως το θέμα με κίνδυνο ο καλός της να την εγκαταλείψει, ευτελίζοντας την για τις συντηρητικές της απόψεις ή το χειρότερο -κατηγορώντας την για μεθόδευση και εκβιασμό.

Για να μην κινδυνέψει λοιπόν μια σχέση από ένα τέτοιο απρόοπτο, οι νέοι στο ξεκίνημα της σχέσης τους οφείλουν να είναι απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ τους και να μην τα αφήσουν όλα στην τύχη τους. Ακόμα κι αν μια κοπέλα δεν βρίσκει το θάρρος να απαιτήσει μια ξεκάθαρη σχέση, τότε έχει την υποχρέωση ο σύντροφος της να ξεκαθαρίσει μόνος του τις προθέσεις του. Οι άνθρωποι ποτέ δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και ο καιρός τίποτα δεν πρόκειται να δείξει, αν αυτό είναι το επιχείρημα για να παρατείνεται μια σχέση στο διηνεκές.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης πρέπει πάντα να το έχει η γυναίκα και ποτέ ο σύντροφος της, όσο κι αν αυτό ακούγεται άδικο ή εξωφρενικό. Η γυναίκα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση ύστερα από μία απόρριψη -το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις.

Η εγκυμοσύνη πριν τον γάμο είναι κάτι που το επιδιώκουν ή το αναμένουν ως ενδεχόμενο και οι δύο και ποτέ δε θα πρέπει να θεωρείται ως μέσον εκβιασμού. Κι αυτό θα πρέπει να το παίρνει στα σοβαρά κάθε μέλλουσα πεθερά κι ύστερα κάθε μελλοντικός σύντροφος-σύζυγος. Ανάποδα θα έπρεπε να έχω τη σειρά, αλλά να που πρέπει πρώτα ο έρωτας να προκύπτει με εκείνη και μετά με τον γιο της...