Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

«Το χωριό που νίκησε τον θάνατο». Στο Παλαιό Μικρό Χωριό έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα, που πραγματεύεται την καταστροφική κατολίσθηση του '63

Στο Παλαιό Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, που το 1963 θρήνησε 13 νεκρούς από την καταστροφική κατολίσθηση, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, ενώ προβλήθηκε και ομώνυμο ντοκιμαντέρ.

11

Ήταν συγκινητικό το περασμένο Σαββατόβραδο (20 Αυγούστου), στο Παλιό Μικρό Χωριό, εκεί όπου ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας παρουσίασε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο», με θέμα την καταστροφική κατολίσθηση του 1963.

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου του Παλαιού Μικρού Χωριού, το απόγευμα του Σαββάτου 20/8, καθώς έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» του Μικροχωρίτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, που πραγματεύεται τη μεγάλη κατολίσθηση του Π. Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, τον Γενάρη του 1963, με τραγικό απολογισμό 13 νεκρούς.

Στην ίδια εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα της Αδελφότητας Μικροχωριτών και εντάχθηκε στις «Γιορτές Δάσους» του Δήμου Καρπενησίου, πραγματοποιήθηκε και η προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μεζερίδη.

Έργο παρακαταθήκη, που στάθηκαν οι ομιλητές

Στο πάνελ των ομιλητών κάθισαν ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου, ο κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ομ. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικροχωριτών κ. Γιάννης Αρώνης, ενώ ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης είχε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βαγγέλης Πλάκας. Στο ακροατήριο βρέθηκε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο αντιδήμαρχος κ. ΚλΛάππας κ.α.

1

«Η κατολίσθηση του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας είναι η -μέχρι και σήμερα- μεγαλύτερη στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από άποψη κυρίως θυμάτων αλλά και καταστροφών που προκάλεσε», σημείωσε αρχικά ο κ. Σουλιώτης, που αναφέρθηκε περιληπτικά στα δραματικά γεγονότα της 13ης Ιανουαρίου του ’63,  τότε που το περήφανο και πολυτραγουδισμένο Μικρό Χωριό, η «μικρή Ελβετία» της Ελλάδος, θα βιώσει μια απερίγραπτη φυσική καταστροφή. Ο δήμαρχος μίλησε επίσης και για όσα ακολούθησαν της κατολίσθησης, τον τιτάνιο αγώνα των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ανοικοδομήσουν τον νέο οικισμό τους (η ανάθεση της μελέτης μετεγκατάστασης έγινε στο γνωστό γραφείο Δοξιάδη). «Ο Θεός έβαλε το χέρι του, η Φύση προνόησε να μετριάσει από μόνη της το καταστροφικό της έργο», σημείωσε αναφερόμενος στο γεγονός πως αν δεν συνέβαινε Κυριακή, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρισκόταν στην εκκλησία (στο μέρος του χωριού, που έμεινε σχεδόν ανέπαφο), οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

6

Περνώντας στο σήμερα, ο κ. Σουλιώτης στάθηκε στο πως η τεχνολογία και η διάχυση της πληροφορίας μέσω των ΜΜΕ σώζουν ζωές, ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει την κατολίσθηση του ’63 με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που βίωσε η Ευρυτανία τον χειμώνα του 2015 καθώς και τον τρόπο αντίδρασης των αρμόδιων φορέων. Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευση του για την απουσία του κεντρικού κράτους.

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο πρόσωπο και το οικογενειακό ιστορικό υπόβαθρο του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Μικροχωρίτη Βαγγέλη Πλάκα.

«Η ιστορία, οδυνηρή ή ευχάριστη, καλή ή κακή, πρέπει να γράφεται. Είναι ένα χρέος των γενεών που φεύγουν προς τις γενεές που έρχονται. Για να γραφτεί, όμως, η ιστορία ενός τόπου, όπως αυτή του Μικρού Χωριού, χρειάζονται δύο κυρίως στοιχεία: η αγάπη για τον τόπο και ύστερα οι μνήμες των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Το βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα είναι αναμφίβολα προϊόν της αγάπης του ίδιου για το χωριό των προγόνων του, αλλά και των ανθρώπων των οποίων τις μνήμες και μαρτυρίες κατέγραψε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομ. καθηγητής, που στάθηκε ιδιαίτερα στο κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε την καταστροφή, την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών κ.α. «Το βιβλίο», προσέθεσε, «με τον ευσύνοπτο λόγο και την άρτια γνώση της ελληνικής γλώσσας που διαθέτει ο συγγραφέας, αποτελεί άριστο δείγμα της λογοτεχνίας εκείνης που έχει ως βάση την ερευνητική δημοσιογραφία».

8

Τρίτος ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος με τη σειρά του εξήρε το εγχείρημα του Β. Πλάκα, ένα βιβλίο που, όπως είπε, γεννά πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη, που «πρώτα απ’ όλα έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δράμα», διαβάζοντας, προς επίρρωση των παραπάνω, χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο. Με αφορμή την αυτοθυσία κατοίκων του χωριού τις πρώτες στιγμές της καταστροφής, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε πως «…εάν υπάρχει Ελλάδα σήμερα, είναι εξαιτίας αυτών των μικρών καθημερινών τοπικών ιστοριών ηρωισμού».

Κατόπιν, όπως ο κ. Σουλιώτης, προχώρησε στη… αναπόφευκτη σύγκριση των «αντανακλαστικών» του κεντρικού κράτους και των αρμοδίων αρχών την εποχή της καταστροφής και σήμερα. Στάθηκε επίσης στην ευαισθησία και πρωτοφανή αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία τότε. Μιλώντας για το παρόν, με αφορμή το ανεκπλήρωτο όραμα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δοξιάδη, έκανε παραλληλισμό με την κατάσταση του ν. Ευρυτανίας σήμερα, ένας τόπος που αντιμετωπίζει διαχρονικά την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Η δύναμη και η φωνή έχει περάσει πλέον στους πολίτες, σημείωσε, που μπορούν να γιγαντωθούν αν υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία και συναίνεση. Έδωσε, τέλος, και… είδηση, ανακοινώνοντας τη θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης με 6 εκατομμύρια ευρώ της δημοπράτησης της μελέτης του έργου στο τμήμα από σήραγγα Τυμφρηστού μέχρι το Νεοχωράκι και την προκήρυξη της μελέτης.

9

Το ντοκιμαντέρ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διπλή -λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος- προβολή της ταινίας «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο», σε σκηνοθεσία του Νίκου Μεζερίδη, διάρκειας 47’.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στο Μικρό Χωριό, στη Λαμία και στην Αθήνα. Στην ταινία καταγράφονται μαρτυρίες από ιστορικούς, δημοσιογράφους, ειδικούς επιστήμονες, αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής και πρωταγωνιστές της προσπάθειας αναγέννησης του χωριού, ενώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό.

Οι αφηγήσεις των κατοίκων του Μικρού Χωριού που έζησαν από κοντά την καταστροφική κατολίσθηση κόβουν την ανάσα, η αίσθηση όμως που αφήνει η ταινία είναι αισιόδοξη και ελπιδοφόρα (η αλληλεγγύη, η ανοικοδόμηση, η νέα ζωή), όπως εξάλλου και ο τίτλος του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ: «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο».

2

3

7

10