Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Η Ευρυτανία στην κορυφή του κόσμου | Η χρυσή Σεμέλη και ο συγκινητικός Σπύρος. Τελετή… ηρώων στο Καρπενήσι, δηλώσεις, συναισθήματα

Από το μικρό, ορεινό Καρπενήσι, στην κορυφή του κόσμου. Η Σεμέλη Ζαρμακούπη, του Α.Σ Tae Kwon Do - Kick Boxing Ευρυτανίας, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στα κιτάπια της ιστορίας του ευρυτανικού αθλητισμού, καθώς αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κικ Μποξινγκ Εφήβων/Νεανίδων - Παίδων/Κορασίδων της WAKO που φιλοξενήθηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Άξιος συγχαρητηρίων και ο Σπύρος Κολοκώτσιος, που πλασαρίστηκε στην καλύτερη 8άδα του κόσμου.

1

Οι δύο αθλητές από το Καρπενήσι, συνοδευόμενοι από τον προπονητή τους Νίκο Ζαρμακούπη, ταξίδεψαν στην Ιρλανδία ως μέλη της αποστολής της ελληνικής εθνικής ομάδας Κικ Μποξινγκ (συνολικά 52 αθλητές/τριες), η οποία επέστρεψε από το Δουβλίνο με 26 μετάλλια στις αποσκευές της, κατακτώντας στην 11η θέση σε επίπεδο χωρών.

Ευρυτάνες από χρυσάφι

Οι Ευρυτάνες αθλητές είχαν ξεκινήσει από το Καρπενήσι με υψηλές φιλοδοξίες, κυρίως όμως με το ισχυρό κίνητρο να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους απέναντι στους κορυφαίους κικ-μπόξερ σε παγκόσμιο επίπεδο στις ηλικίες τους, την ελίτ του αθλήματος στις μικρές κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διοργάνωση του Δουβλίνου συμμετείχαν περίπου 1.700 αθλητές από 50 διαφορετικές χώρες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, ξεπέρασε τα όνειρα και χάρισε στα παιδιά από το Καρπενήσι εμπειρίες ζωής που περιλάμβαναν ακόμα και το πρώτο σκαλί του βάθρου.

Συνολικά δέκα (10) αγώνες έδωσαν η Σεμέλη και ο Σπύρος, με τη 14χρονη να επικρατεί σε έξι από τους επτά (!) στα τατάμι του Δουβλίνου και να κατακτά έτσι δύο παγκόσμια μετάλλια: στην κατηγορία Kick Light (περιλαμβάνει και χαμηλά χτυπήματα) αναδείχθηκε χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια, αφού επικράτησε στον τελικό απέναντι σε αθλήτρια από τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, στο Light Contact (χτυπήματα από τη μέση και πάνω) έφθασε ξανά στον τελικό όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο (γνώρισε την ήττα από την Αυστριακή αντίπαλό της).

8

Δύο μετάλλια (χρυσό-ασημένιο) σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για τη μικρή Σεμέλη Ζαρμακούπη, που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή της. Η μικρή Ευρυτανία, το ταπεινό Καρπενήσι, με τη μάλλον πενιχρή προϊστορία στην εξαγωγή πρωταθλητών (πόσο δε παγκοσμίων), στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου.

Χαμόγελα ικανοποίησης, όμως, έφερε στους Ευρυτάνες και ο Σπύρος Κολοκώτσιος, ο οποίος κατάφερε, παρά τον υψηλότατο ανταγωνισμό στις κατηγορίες του, να «τρυπώσει» με το σπαθί του στην καλύτερη 8άδα. Ο 17χρονος έδωσε τρεις αγώνες, κερδίζοντας τον ένα εξ αυτών και κατακτώντας την 8η θέση στην κατηγορία Kick Light, ενώ ήταν 9ος στην έτερη κατηγορία.

5

Χαρά και συγκίνηση

Μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», η Σεμέλη, η οποία άρχισε το κικ-μποξ στα 6 της χρόνια, δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή της για τα δύο παγκόσμια μετάλλια, εξηγώντας πως μια τέτοια επιτυχία έρχεται μέσα από «σκληρή δουλειά, θυσίες, καθημερινές προπονήσεις και αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο». «Τελικά», όμως, όπως λέει, «αξίζει τον κόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος, δηλώνει πολύ χαρούμενος για την είσοδο στην 8άδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά και τα προνόμια που εξασφάλισε μέσω της διάκρισής του. Καθημερινές διπλές ή τριπλές προπονήσεις (ακόμα και 5ωρες) περιλάμβανε το πρόγραμμα του 17χρονου, που ξεκίνησε να ασχολείται με το κικ-μποξ από την ηλικία των 7 ετών.

7

Τα προνόμια

Πλην του γοήτρου και του αδιαμφησβήτητου κύρους που προσδίδει στους Ευρυτάνες κικ-μπόξερ η επιτυχία τους, μόνο ελάσσονος σημασίας δεν είναι τα μπόνους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι, τόσο η Σεμέλη όσο και ο Σπύρος πέτυχαν ήδη την εισαγωγή τους άνευ εξετάσεων σε κάποια σχολή ΤΕΦΑΑ (Γυμναστική Ακαδημία), ενώ ο μεν Κολοκώτσιος λαμβάνει προσαύξηση 30% για άλλα τμήματα και η Ζαρμακούπη 25%.

Υποδοχή στο Δημαρχείο

Το πρωί της Τρίτης (6/9), με μια λιτή εκδήλωση στο Δημαρχείο Καρπενησίου, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός υποδέχθηκαν τη Σεμέλη Ζαρμακούπη και τον Σπύρο Κολοκώτσιο.

10 1

Αφού τους συνεχάρησαν για τις επιτυχίες τους προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα, συνομίλησαν μαζί τους για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία και τους ευχήθηκαν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο με πολλές επιτυχίες και την ελπίδα να τους καμαρώσουμε σε υψηλότερα βάθρα. Μάλιστα, ο κ. Μπακογιάννης «έβγαλε» και είδηση, αφού ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Στερεάς θα «υιοθετήσει» τους δύο αθλητές για το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, καλύπτοντας μέρος των εξόδων τους.

16

Σε δηλώσεις τους, στο περιθώριο της εκδήλωσης, αρχικά ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Είναι η χρονιά μας, τουλάχιστον στον αθλητισμό. Μετά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες για τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εδώ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γιορτάζουμε μεγάλες νίκες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα kick-boxing είχε ‘χρώμα’ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Έχουμε μετάλλια από νέα παιδιά που μόνα τους έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια· τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, τους οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά πάνω απ’ όλα τους οφείλουμε τη δέσμευσή μας ότι θα είμαστε στο πλευρό τους. Γιατί το να βγαίνεις κατόπιν εορτή της και να λες μεγάλα λόγια, είναι εύκολο. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τη στήριξή, την αλληλεγγύη, τη συμπαράστασή μας όταν τα φώτα σβήνουν, όταν κάνουν την καθημερινή μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να μας φέρουν αυτές τις χαρές».

14

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, δήλωσε: «Μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή για τον τόπο μας, μεγάλη συγκίνηση που δύο παιδιά από το Καρπενήσι έφθασαν στην κορυφή του κόσμου. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά, η προπονητική τους ομάδα. Ήταν πολύ σημαντικές οι στιγμές που ζήσαμε, ευχηθήκαμε στα παιδιά με μεγάλη χαρά να συνεχίσουν αυτό που κάνουν. Είναι μια πολύ σκληρή προσπάθεια το να φτάσεις σε αυτά τα σκαλοπάτια στον αθλητισμό. Τα παιδιά μας απέδειξαν ότι με σκληρή δουλειά και συνεργασία μπορούν να προχωρήσουν και να κατακτήσουν τον κόσμο, πλέον. Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτούς τους αγώνες μπήκαν οι βάσεις και τα θεμέλια και πάνω σε αυτούς θα χτίσουν οι προπονητές τους τους επόμενους πρωταθλητές. Καλή επιτυχία στα παιδιά, καλή πρόοδο στα σχολεία τους και να είναι γερά πάνω απ’ όλα, γιατί ο αθλητισμός σε θέλει πρωτίστως υγιή».

13

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Τασιός Αριστείδης, είχε σημειώσει τα εξής: «Στην Ιρλανδία η Ευρυτάνισσα Σεμέλη Ζαρμακούπη, αθλήτρια του Α.Σ Ευρυτανίας, κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα kick boxing. Απέδειξε σε όλους ότι η συνεχής προσπάθεια έχει πάντα επιτυχία. Συγχαρητήρια και στον αθλητή Σπύρο Κολοκώτσιο ο οποίος επίσης με εξαιρετική εμφάνιση κατάφερε να καταταγεί στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του. Τέλος, συγχαρητήρια αξίζουν στους προπονητές τους για την υψηλού επιπέδου προετοιμασία τους».

Σε δηλώσεις του, τέλος, ο προπονητής Νίκος Ζαρμακούπης ευχαρίστησε τον δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς («πάντα ήταν κοντά στον σύλλογο»), ενώ στάθηκε και στη σπουδαιότητα της δέσμευσης Μπακογιάννη για οικονομική συνδρομή στους πρωταθλητές στο εγγύς μέλλον.

15