Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Γιάννης Αντωνίου (πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας 2016): «Αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής δουλειάς το Κύπελλο Ελλάδας»

Την πρώτη συνέντευξη του 2017 παραχώρησε στα “Ευρυτανικά Νέα” ο Γιάννης Αντωνίου. Ο 22χρονος πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας κάνει τον απολογισμό της χρονιάς, που ολοκληρώθηκε, μιλάει για τις πιο πρόσφατες επιδόσεις του, ενώ αναφέρεται στους στόχους του, τους αγώνες που ακολουθούν με κορυφαίο όλων το Παγκόσμιο στην Ελβετία, αλλά και τον συναθλητή του Κώστα Λελούδη.

1

Κανείς δεν είπε πως η ζωή ενός επαγγελματία αθλητή είναι εύκολη. Το δήλωσε στα “Ευρυτανικά Νέα” ο  τερματοφύλακας της Εθνικής Κώστας Φλέγκας στη συνέντευξή του στη... δύση του 2016, το επιβεβαίωνει ο Ευρυτάνας Πρωταθλητής Γιάννης Αντωνίου. Ο 22χρονος χιονοδρόμος κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας, με οδηγό του τη σκληρή δουλειά.

Ιδανικά κύλησε η χρονιά για τον Ευρυτάνα πρωταθλητή Γιάννη Αντωνίου, καθώς αναδείχθηκε πρωταθλητής, αλλά κυρίως κυπελλούχος Ελλάδας, επιδόσεις που δικαιώνουν τη επίπονη και απαιτητική δουλειά που κάνει στις προπονήσεις.
>> Αναφέρουμε πως ο τίτλος του Κυπελλούχου Ελλάδας είναι ανώτερος του Πανελληνίου πρωταθλήματος σαν διάκριση, καθώς αφορά τη βαθμολογία του συνόλου των αγωνισμάτων μιας σεζόν.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιάννη σε καλωσορίζω στα “Ευρυτανικά Νέα”. Τι θυμάσαι από το 2016 που αποτελεί πλέον ανάμνηση;
Ευχαριστώ για την πρόκληση και το ενδιαφέρον σας. Ήταν θετική συνολικά χρονιά! Άρχισε πολύ καλά, αλλά και απαιτητικά, καθώς στις αρχές του 2016 είχα παράλληλα με τους αγώνες και τις φοιτητικές μου υποχρεώσεις. Ανταπεξήλθα όμως, δίνοντας το καλύτερό μου εαυτό και δικαιώθηκα, καθώς αναδείχθηκα πρωταθλητής στο απλό και το γιγαντιαίο σλάλομ και κυπελλούχος Ελλάδας. Με τη βαθμολογία δεν έφτασα στο επιθυμητό επίπεδο, όμως αυτό είναι ένα θέμα ρευστό και σχετικό. Δηλαδή, αν τρέξεις ένα εύκολο αγώνα, θα “πιάσεις” τη βαθμολογία που κυνηγάς, όμως όταν επιλέγεις δύσκολους αγώνες δε θα έχεις τα points που θες... 

Τότε, γιατί να μην τρέξεις σε έναν εύκολο αγώνα;
Δεν το θέλουμε εμείς οι αθλητές. Όταν θέτεις υψηλούς στόχους, προσπαθείς να κινηθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο πιο ψηλά και “καθαρά” γίνεται. Μπορεί να πας σε ένα δύσκολο αγώνα και να ανεβεί η βαθμολογία σου (σ.σ. όσο πιο μικρή τόσο καλύτερα), όμως τεχνικά είσαι βελτιωμένος και πιο γρήγορος.

2

Επιστέφοντας στα του απολογισμού της σεζόν…
Η νέα αγωνιστική χρονιά άρχισε με έναν τραυματισμό στη διάρκεια της προετοιμασίας, όμως τον ξεπέρασα, παρόλο που χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πρώτοι αγώνες ήταν τον Νοέμβριο, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αναφορικά με τους στόχους που είχα θέσει. Σε αυτό έπαιξαν πολλά πράγματα ρόλο, όπως πχ. η κατάστασή μου εκείνη την περίοδο.

Να τονίσω όμως ότι στη γενική εικόνα και το πλάνο μου δεν μπορώ να πω ότι ήταν άσχημα τα αποτελέσματα, γιατί οι αγώνες που έτρεξα ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι. Δεν είχα σε πρώτη προτεραιότητα τόσο τη θέση μου στην κατάταξη, όσο ποσό καλό ή όχι σκι έκανα. Μπορώ να πω ότι δεν ήμουν τόσο ικανοποιημένος και θέλω να βελτιωθώ πολύ περισσότερο. Πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθώ σε ένα σημείο και από εκεί και μετά να βάζω τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά. 

Σε προηγούμενη συνομιλία μας μού είχες πει ότι δούλεψες στην προετοιμασία, ώστε να βελτιώσεις ορισμένα στοιχεία σου και να ενσωματώσεις ορισμένα καινούρια… 
Πράγματι! Με τον προπονητή μου τον κ. Στέργιο Πάππο δουλέψαμε αρκετά στην τεχνική. Το στήσιμο δηλαδή του σώματος και την ισορροπία κατά κάποιο τρόπο και κατά πόσο από αυτή τη στάση (αν και δεν υπάρχει μία μόνο στο σκι) μπορείς να δουλέψεις σε κάθε λεπτομέρεια: στην εκκίνηση, στις στροφές κτλ. Αυτές τις λεπτομέρειες και ορισμένα νέα στοιχεία προσπαθώ να τα ενσωματώσω στους αγώνες και φυσικά να τις αυτοματοποιήσω στο σκι που κάνω.

Ουσιαστικά δηλαδή, μπορεί να οφείλονται σε αυτό οι επιδόσεις σου ως τώρα;
Αν δει τον αγώνα ένας “τρίτος” μπορεί να πει ότι βασίζεται αρκετά και σε αυτό, όμως σαν αθλητής όταν συζητάω με τον προπονητή μου προσπαθώ να το αγνοήσω και δουλεύω πάνω σε αυτό για να το ξεπεράσω.

3

Αναφέρεσαι συχνά στον προπονητή σου, όπως είναι φυσικό. Ποια η γνώμη σου για τον κ. Πάππο;
Συνεργαζόμαστε περίπου 10 χρόνια και ουσιαστικά είναι ο μέντοράς μου… ο δεύτερος πατέρας μου! Και στην προπονητική που για μένα είναι άριστος, αλλά και ως άνθρωπος… σαν χαρακτήρας. Στην προπόνηση είναι πολύ απαιτητικός, σου βγάζει το 110% των δυνατοτήτων σου, ενώ ως άνθρωπος είναι φιλικός και προσιτός.

Το σκι είναι ατομικό άθλημα όμως ως μέλος της Εθνικής ομάδας, δουλεύεις μαζί με τους συναθλητές σου. Ποιο είναι το κλίμα μεταξύ σας;
Περνώντας τόσες ώρες, μέρες και μήνες μαζί όλο το χρόνο, είμαστε σαν αδέρφια. Το κλίμα είναι θερμό και οι σχέσεις μας εξαιρετικές, με τις εντάσεις μας βέβαια όπως υπάρχουν σε κάθε οικογένεια.

Μπαίνοντας στο 2017, θα συμμετάσχεις σε ορισμένες σπουδαίες διοργανώσεις…
Αρχίζουμε από τη Σλοβενία, όπου θα τρέξω σε λίγες ημέρες διεθνείς αγώνες και στη συνέχεια στα τέλη Ιανουαρίου θα συμμετάσχω στην Πανεπιστημιάδα στο Αλμάτι του Καζακστάν (έναρξη στις 28/1). Ουσιαστικά, σε αυτούς τους αγώνες που ανήκουν στο FIS (διεθνείς, βαθμολογούμενοι) παίρνουν μέρος οι αθλητές των πανεπιστημίων, με συνοδούς τους καθηγητές μας (μεταξύ αυτών ο Μίλτος Μπίκιας) και όχι τους προπονητές μας. Επιστρέφοντας από το Καζακστάν και μετά από μόλις 2-3 ημέρες ξεκούρασης θα τρέξω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεντ Μόριτζ, στην Ελβετία (6-19 Φεβρουαρίου).

4

Ποιοι είναι οι στόχοι σου σε αυτή τη διοργάνωση (παγκόσμιο);
Πρόκειται για μια κορυφαία διοργάνωση και πρώτος μου στόχος είναι να κάνω το καλύτερο σκι που μπορώ, με βάση της τις επιδόσεις και την τεχνική μου (όσα δηλαδή λέγαμε νωρίτερα). Είναι δύσκολη διοργάνωση, για αυτό θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

Σε ποια αθλήματα θα διαγωνιστείς στις δύο διοργανώσεις;
Στο Παγκόσμιο θα τρέξω στο απλό και το γιγαντιαίο σλάλομ και στην πανεπιστημιάδα -αν δεν αλλάξει κάτι, κατά 99%- θα αγωνιστώ στη σούπερ γιγαντιαία κατάβαση, στο αλπικό σύνθετο, γιγαντιαία κατάβαση και απλό σλάλομ.

Διαφορετικές οι απαιτήσεις στο κάθε άθλημα, αλλά όλα απαιτητικά…
Το απλό και το γιγαντιαίο σλάλομ είναι τα τεχνικά αγωνίσματα, ενώ και η υπεργιγαντιαία κατάβαση και η ελεύθερη κατάβαση (downhill) κατατάσσονται στα “γρήγορα” . Είναι διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης, φιλοσοφίας και προπόνησης στο κάθε άθλημα. Όσοι συμμετέχουμε στα τεχνικά αγωνίσματα (αυτά δηλαδή που τρέχουμε στην Ελλάδα, λόγω γεωμορφολογίας) συνηθίζουμε να τρέχουμε και στο υπέρ γιγαντιαίο σλάλομ, που ανήκει στα γρήγορα. Είναι σαν σκάλα τα αθλήματα, που σταδιακά ανεβαίνουν οι ταχύτητες, αλλά και η όλη προσέγγιση.

5

Η χρόνια του 2016 σε ανέδειξε πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδας. Το σχόλιό σου για τις σημαντικές αυτές επιτυχίες;
Είναι επιτυχίες αποτέλεσμα σκληρής και απαιτητικής δουλειάς. Η περσινή αγωνιστική περίοδος δεν ήταν καλή για μένα ως ενός σημείου, όμως χαλάρωσα από ορισμένα πράγματα που με απασχολούσαν και έκανα το σκι που μπορούσα. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε…

Το γεγονός πως ο πατέρας σου ασχολείται με τα κοινά της ΕΟΧ σε επηρεάζει σαν αθλητή;
Δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε με επηρεάζει, στα αγωνιστικά. Σίγουρα, είναι μια φωνή ακόμα στο συμβούλιο, όμως η πρόταση που του έγινε και την έκανε αποδεκτή ήταν για να βοηθήσει την Ομοσπονδία για να προχωρήσει πιο μπροστά.

6

Μέλος του Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου εσύ, μέλος του Ε.Ο.Σ. και ο Κώστας Λελούδης, στον οποίο αφιέρωσες το βραβείο ανάδειξής σου ως Κυπελλούχου Ελλάδας…
Είχα αφιερώσει με επιστολή που είχα στείλει στα “Ευρυτανικά Νέα” το βραβείο στον Κώστα Λελούδη
Μού φάνηκε πολύ δύσκολο… δεν ήξερα τι να πρωτοπώ, τι να πρωτοσκεφτώ. Απλά έμεινα άφωνος… δεν το χωρούσε ο νους μου. Η αφιέρωση ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω. Δεν ξέρω τι να πω…! Εξαιρετικός σκιέρ, άνθρωπος πρότυπο. Ότι και να πω είναι λίγο για τον Κώστα...

Γιάννη, σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας. Εύχομαι καλή χρονιά και επιτυχίες στους αγώνες που ακολουθούν.
Σας ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση. Μέσα από προσπάθεια και δουλειά όποιος προσπαθεί θα δικαιωθεί. Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
9

11

12

10

8

7