Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

ev media-logo

Τίμησαν τους Ευρυτάνες Βαλκανιομάχους. Παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή ο τόμος που ετοίμασε η Πανευρυτανική Ένωση

Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής φιλοξένησε στα έδρανά της, την Κυριακή 12 Μαρτίου, εκατοντάδες Ευρυτάνες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την παρουσίαση του τόμου «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913», που εκδόθηκε πρόσφατα από την Πανευρυτανική Ένωση.

evritanes-balkaniomaxoi-tomos-palaia-bouli1

Πρόκειται για τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά του επετειακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 στη Δημοτική Ενότητα Προυσού και συγκεκριμένα στον Προυσό, Καστανιά και Τόρνο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28-7-1913).

Όσα έγιναν στην Π. Βουλή

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσφώνηση από τον Καθηγητή κ. Κλεομένη Κουτσούκη, συντονιστή της εκδήλωσης, και με χαιρετισμό του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανασίου Δ. Σταμάτη. Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στους εισηγητές κ. Αθανάσιο Νικολοδήμο, Αντιστράτηγο ε.α. κ. Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Γιάννη Σακκά, Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Οι εισηγήσεις και των τριών (3) παραπάνω ομιλητών ήταν άρτιες και λίαν εμπεριστατωμένες. Οι ακροατές μεταφέρθηκαν στο κλίμα της εποχής, αφενός, και, αφετέρου, στο πνεύμα των ηρώων-μαχητών προγόνων μας, οι οποίοι έγραψαν χρυσές σελίδες στη νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας», αναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές.

Σημειώνεται ότι μετά από κάθε εισήγηση ο Ευρυτάνας ηθοποιός κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου απάγγειλε ποιήματα επίκαιρα των Βαλκανικών Πολέμων καταχειροκροτούμενος. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επιμελητής της έκδοσης κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εν ολίγοις στο ιστορικό της πραγματοποίησης του Συνεδρίου και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν, ο καθένας από το μετερίζι του.

Την έκδοση του τόμου για τους Ευρυτάνες των Βαλκανικών Πολέμων, την έκδοση των πρακτικών ημερίδας για τον Κύριλλο Καστανοφύλλη καθώς και την έκδοση των 4 τευχών του περιοδικού «Ευρυτανικά Χρονικά», ανέλαβαν (οικονομικά) ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η σύζυγός του κ. Μαρίνα, το γένος Ευστάθιου Μπαρτσιώκα. Για τη χορηγία αυτή ανακηρύχθηκαν ως ευεργέτες της Πανευρυτανικής Ένωσης. Ανακηρύχθηκαν επίσης ως ευεργέτες και η κα Ελένη Πουρνάρα - Καρκαζή και ο διακεκριμένος Καθηγητής γιατρός κ. Νίκος Δημ. Πουρνάρας.

Στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών: ο π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Καραμέτος, οι π. Βουλευτές κ.κ. Θωμάς Κώτσιας και Κώστας Παπαλέξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Γ. Γιαννίτσαρης, Χρ. Μπαρτσόκας, Κέλλυ Μπουρδάρα (τ. Υπουργός – Βουλευτής), Ηλίας Ντζιώρας, Ν. Πουρνάρας, ο Πτέραρχος κ. Ιωάννης Τσίρκας, οι Στρατηγοί κ.κ. Νίκος Κολόμβας, Δ. Λακαφώτης, Δ. Μανθόπουλος, Ηλίας Σιακαβέλλας, Δ. Σπυρίδων, ο υποστράτηγος ε.α. κ. Ν. Παραλίκας, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ.κ. Ελευθέριος Τζόκας και Τάκης Παπαδημητρίου, αντίστοιχα, ο επίτ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ν. Ζωρογιαννίδης, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.ά.