Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

DVD. Lion [2016, είδος: Δραματική, διάρκεια: 120’, πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, Luke Davies]

762

Στη βόρεια Ινδία, ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει κατά λάθος σε άλλο τρένο και βρίσκεται τρομοκρατημένος και μόνος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στη χαοτική Καλκούτα. Εκεί γίνεται ένα από τα ημι-άγρια παιδιά του δρόμου, δίχως ελπίδα και μαθαίνοντας να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Τελικά, καταφέρνει να ξεπεράσει πολλούς κινδύνους και καταλήγει σ’ ένα ορφανοτροφείο μέχρι να  υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον μεγαλώνουν με αγάπη. Αυτός, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει το παρελθόν του και αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και την οικογένειά του.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το Lion αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ταινία με ωραίες ερμηνείες που θα μπορούσε ν’ απογειωθεί περισσότερο εάν κατόρθωνε να ξεπεράσει τις χολιγουντιανές εμμονές της. Εμμονές που παραπέμπουν στο οσκαρικό Slumdog Millionaire, μια ταινία που δίδαξε πως πρέπει να στήνεις ένα φιλμ ώστε να εκτοξευτεί κατευθείαν στις χλιδάτες αίθουσες των βραβείων. Εδώ, η ταινία μοιάζει μοιρασμένη. Το πρώτο της μέρος, το οποίο εξιστορεί τις περιπέτειες του μικρού ήρωα, είναι και το κομμάτι που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον, μιας και απεικονίζει εύστοχα και με ακρίβεια την κοινωνική πραγματικότητα της Ινδίας.

Απ’ την άλλη μεριά, όταν το φιλμ «αποφασίζει» να συγκεντρωθεί στις ερμηνευτικές ικανότητες των ηθοποιών του δεύτερου μέρους, χάνει πολλά απ’ τη νοηματική του δυναμική και αγγίζει σε κάποια σημεία το στημένο μελό, το δράμα που αντλεί καύσιμα απ’ τις εκφράσεις, τις ατάκες και το στήσιμο ικανών κατά τα άλλα ηθοποιών.

Συνοψίζοντας, το Lion είναι μια καλή ταινία που ξεκινάει αρκετά εντυπωσιακά για να χάσει σταδιακά την όποια δυναμική της απ’ τη μέση και μετά, όταν αρχίζει να στηρίζεται πιο ουσιαστικά στους ίδιους της τους ηθοποιούς. Το

Το "στοίχημα" της αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών - Εκδηλώσεις διοργανώνει η Π.Ε. Ευρυτανίας (ΒΙΝΤΕΟ)