Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ιδιώτες στον δημοτικό φωτισμό των Αγράφων. Θα εισπράττουν τα δημοτικά τέλη για 12 χρόνια - Οφέλη για Δήμο και δημότες

Μια πρωτοποριακή απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων την περασμένη εβδομάδα. Με διεθνή διαγωνισμό θα απευθυνθούν σε ιδιώτες να αναλάβουν για 12 χρόνια τη λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Οι ιδιώτες θα εισπράττουν μειωμένα δημοτικά τέλη βάσει της έκπτωσης που θα δώσουν.fota-agrafa1

 Το Master Plan για την ανάθεση, μετά από διαγωνισμό, σε ιδιώτες την υπηρεσία δημοτικού φωτισμού σε όλο το δήμο Αγράφων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υπηρεσία για 12 χρόνια με όφελος για τον δήμο περίπου 280.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ανάδοχος εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό καταθέτει την έκπτωση επί του προϋπολογισμού της μελέτης του δήμου, η οποία έγινε με τη σημερινή χρήση του ηλεκτροφωτισμού και η μεγαλύτερη έκπτωση αναλαμβάνει την υπηρεσία.

Ο ανάδοχος πάροχος, θα διαχειρίζεται το μεγάλο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού και θα ελέγχει τις περισσότερες από 6.500 λάμπες φωτισμού (τις οποίες θα αντικαταστήσει με σημερινής τεχνολογίας LED) που λειτουργούν σήμερα σε όλα τα χωριά του δήμου. Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος για την άρτια λειτουργία τους καθημερινά.

Διαπιστώθηκε στην μελέτη, ότι ένα ποσοστό πάνω από 20% του δημοτικού φωτισμού δεν λειτουργεί, είτε από βλάβες είτε από αστοχία υλικού, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός όπως καταγράφει το Master Plan ότι πολλές φορές ο φωτισμός ανάβει σε άσχετες ώρες, δηλαδή την ημέρα λόγω παλαιότητας των υλικών.

Άπαξ και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ο δήμος Αγράφων για τα επόμενα 12 χρόνια θα έχει οικονομικό όφελος περίπου 280.000 ευρώ ετησίως και στη διάρκεια της 12ετίας σχεδόν 3.320.000 ευρώ. Αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των δημοτικών τελών στους δημότες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, “... όλα αυτά και σε συνδυασμό με την υφιστάμενη έλλειψη προσωπικού και με το γεγονός ότι ο Δήμος μας θα σταματήσει να ασχολείται επί καθημερινής βάσης με τον Δημοτικό Φωτισμό (βλάβες, αντικατάσταση λαμπτήρων) και την παρακολούθησή του, την οποία αναλαμβάνει επίσης ο τελικός ανάδοχος, δημιουργούν ένα συνολικό αποτέλεσμα όχι απλώς ελκυστικό και ουσιώδες, αλλά στην κυριολεξία καταλυτικό για τα χωριά των Αγράφων. Αποτελεί μια έξυπνη, σπουδαία παρέμβαση και ένα μεγάλο έργο ουσίας για τον τόπο μας” τονίζεται.