Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΣΙΟΥ) Αποκλεισμένα από το Καρπενήσι 5 χωριά των Αγράφων. Μόνο από Καρδίτσα για Άγραφα-Τρίδεντρο-Τροβάτο-Επινιανά-Βραγγιανά

Αποκομμένα από την υπόλοιπη Ευρυτανία παραμένουν εξαιτίας της κατάπτωσης ενός μεγάλου τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο χωριό Άγραφα, στο 22ο χιλιόμετρο Κρέντη-Άγραφα, πέντε (5) χωριά: τα Άγραφα, το Τρίδεντρο, το Τροβάτο, τα Επινιανά και τα Βραγγιανά.

agrdrom3

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ κ. ΑΡ. ΤΑΣΙΟΥ

Νωρίς το μεσημέρι έφθασε στο σημείο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ώστε να  διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και να συντονίσει την επιχείρηση για να δοθεί πρόσβαση στο χωριό από τον νομό Καρδίτσας. Η κατάπτωση εκτείνεται σε μήκος περίπου 200 μέτρων και είναι σχεδόν πρωτοφανής, ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρυτανίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο σημείο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας.

Πρόσβαση από Καρδίτσα

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη - αποχιονισμός στη θέση «Τρία Σύνορα», στην Τ.Κ Τροβάτου, στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Πρόκειται για διάσελο σε μεγάλο υψόμετρο (1500+ μέτρα), ανάμεσα στα χωριά Τροβάτο και Πετρίλο (Καρδίτσα), στο οποίο είχαν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χιονιού και τα μηχανήματα έδωσαν «μάχη» για να καθαρίσουν. Σύμφωνα με τον κ. Τασιό, η διάνοιξη εχει επιτευχθεί και έχει δοθεί πρόσβαση για τα συγκεκριμένα χωριά από τον νομό Καρδίτσας.

Επίσης, πρόσβαση αναμένεται να δοθεί μέσα στο επόμενο διήμερο από τη θέση «Έλατος» των Βραγγιανών (κοντά στο Πετρωτό Καρδίτσας), καθώς εκεί ο αποχιονισμός απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Π.Ε Ευρυτανίας αναμένεται να συνάψει συμφωνία για την αποκατάσταση της βατότητας στο σημείο με την εταιρεία που ήδη βρίσκεται εγκαταστημένη και εκτελεί εργασίες στον δρόμο των Αγράφων. Οι αρχικές εκτιμήσεις λένε πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να δοθεί ξανά σε κυκλοφορία ο δρόμος, αν και θα γίνει προσπάθεια για πιο γρήγορη αποκατάσταση. Ρόλο θα παίξει και ο καιρός, καθώς πιθανές βροχές θα δυσχεράνουν τις συνθήκες.

Ζητείται μόνιμη λύση

Επιτακτική ανάγκη είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους o περίφημος "δρόμος των Αγράφων". Ένα μεγάλο κομμάτι έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά ακόμη χρειάζονται πολλά να γίνουν μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση προς Άγραφα και τα άλλα χωριά των Αγράφων. 

Και όπως εύκολα διακρίνει κάποιος από τις φωτογραφίες, οι λεγόμενες "νεροφαγιές", βρίσκονται εκεί σε κάθε στροφή του δρόμου, χαρακτηρίζοντας στα τελευταία χιλιόμετρα τον "χωματόδρομο" δρόμο των Αγράφων, ως έναν από τους πιο επικίνδυνους στην Ελλάδα.

agradrom1