Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) 800 άνθρωποι ανέβηκαν στη Φούρκα των Αγράφων για να τιμήσουν τη μνήμη του Κατσαντώνη - Βράβευση του Φώτη Θεοχάρη

Στη Φούρκα του Μοναστηρακίου Αγράφων, λίγο πάνω από τον συνοικισμό Σύχνικο, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του προδρόμου της λευτεριάς, Αντώνη Κατσαντώνη. Τα Κατσαντώνεια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (5/8), για 13η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, Αγραφιωτών, Ευρυτάνων και όχι μόνο .1

Τα Κατσαντώνεια διεξήχθησαν σε συνεργασία του δήμου Αγράφων με το Σύλλογο Απανταχού Μοναστηρακιωτών «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη» και με το Σύλλογο Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών (Σύχνικο), υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας και του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτ/νίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, περίπου οκτακόσιοι (800) άνθρωποι ανηφόρισαν ως τη Φούρκα για να τιμήσουν τη μνήμη του προεπαναστατικού ήρωα, να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της σύλληψης και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική, χορό και φαγοπότι.

Όσα έγιναν

Το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Παναγίας στο Μοναστηράκι, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κατσαντώνη, στη Φούρκα, στο σημείο κοντά στη Σπηλιά του Κατσαντώνη. Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση των στεφάνων και αμέσως μετά ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση του ορειβάτη Φώτη Θεοχάρη, από τον δήμο Αγράφων. Ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του Βινιανίτη Φώτη Θεοχάρη, ο οποίος τον Μάιο του 2018, κατέκτησε την κορυφή του τρίτου υψηλότερου βουνού της γης, του Kangchenjunga των 8586 μέτρων, στα Ιμαλάια του Νεπάλ. Για τη μεγάλη του αυτή επιτυχία, ο δήμος του απένειμε τιμητική πλακέτα.

4

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Μπούκα Γεώργιο, που με μεστό και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Αντώνη Κατσαντώνη.

5

Ακολούθησε η αναπαράσταση της σύλληψης του ήρωα Κατσαντώνη, από τον σύλλογο Βάλτου, Ξηρομέρου & Ευρυτανίας, καθώς και η παρουσίαση χορευτικών από το χορευτικό Αλιάρτου Βοιωτίας. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσε ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι αντιδήμαρχοι Αγράφων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των Τ.Κ, εκπρόσωποι φορέων-συλλόγων κ.α.

2

6

7

8

9

10