Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με 2,3 εκ. € το σχέδιο αξιοποίησης του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. Δίνουν ξανά «ζωή» στο στολίδι που αφέθηκε στη φθορά του χρόνου

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2018 (αρ. φύλ. 820)

Το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου αποτελεί το "στολίδι" της Ευρυτανίας, ένα από τα πιο σύγχρονα Αθλητικά Κέντρα της Ελλάδας και ένα από τα λίγα σε υψόμετρο 900 μέτρων, μέσα στη φύση, στα Βαλκάνια. Και όμως· αυτό το "στολίδι" αφέθηκε να καταστραφεί από τη φθορά του χρόνου.athlitiko-kentro-karpen-paidia11

Ωστόσο, ήταν αίτημα ετών της κοινωνίας "...να γίνει κάτι" με το Προπονητικό Κέντρο. Φαίνεται ότι πλέον, αφού πρώτα τα κτήρια κοντεύουν να καταρρεύσουν, τα περισσότερα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ. καταστράφηκαν, οι εξωτερικοί χώροι εγκαταλείφθηκαν, έφτασε η ώρα κάτι να γίνει.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καρπενησίου ανέλαβε, μετά από εντολή του δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη, να συντάξει μελέτη αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης του Αθλητικού Κέντρου και να προτείνει κατασκευαστικά έργα για την "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ".

Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Αριστείδη Τασιό, ο οποίος μετά από στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, την εισήγαγε, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, όπου εγκρίθηκαν τα έργα προϋπολογισμού 2.320.000 ευρώ.

"Η παρούσα μελέτη αφορά στην αποκατάσταση υφιστάμενων κτηρίων του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου και συγκεκριμένα τα κτήρια προπονητηρίου και διοικητηρίου, καθώς και των εξωτερικών εγκαταστάσεων του Κέντρου", αναφέρεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με την καταγραφή, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στις πανέμορφες κτηριακές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου. "Τα κεραμίδια στις στέγες έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή”, “Παρατηρούνται έντονες τοπικές διαβρώσεις στους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους των κτηρίων”, “Τα κτήρια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από εισροή υδάτων (βροχοπτώσεων)”, οι “ξύλινες πόρτες χρήζουν αντικατάστασης, ενώ στην αίθουσα της κλειστής ευθείας στίβου έχει αποκολληθεί το δάπεδο”, αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων, στην αιτιολογική έκθεση.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Παρεμβάσεις θα γίνουν σε όλα τα εξωτερικά και τα εσωτερικά γήπεδα, στις κερκίδες και τον φωτισμό. Θα αντικατασταθούν  όλες οι στέγες, τα κτήρια θα ανακαινισθούν, τα γήπεδα πρόκειται  να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν  και πάλι λειτουργικά.

Να σημειώσουμε ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, καθώς ο δήμος  τα συντηρεί κάθε χρόνο και τα επινοικιάζει στις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες που έρχονται  στην Ευρυτανία ακριβώς για να πραγματοποιήσουν την προετοιμασία τους στο Προπονητικό Κέντρο, λόγω όσων προτερημάτων προαναφέρθηκαν.

athlitiko-kentro-eisodos-kleistou2

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ

Αντικατάσταση του συνόλου των ξύλινων στεγών με την κατασκευή νέων και επίστρωση με ελαστομερή υδρατμοπερατή μεμβράνη. Κατασκευή φρεατίων στα στόμια των υδρορροών και τοποθέτηση νέων υδρορροών περιμετρικά. Τοπική καθαίρεση επιχρισμάτων και κατασκευή νέων. Αντικατάσταση διαβρωμένων ψευδοροφών, αντικατάσταση εξωτερικών σιδερένιων πορτών με καινούργιες στο σύνολό τους και αντικατάσταση διαβρωμένων ξύλινων πορτών μέσα. Αποκατάσταση των αποδυτηρίων και τουαλετών με αντικατάσταση ειδών υγιεινής ντουζιέρων και πλακιδίων τοίχων και δαπέδων. Αντικατάσταση του πλαστικού δαπέδου της αίθουσας κλειστής ευθείας στίβου.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Αντικατάσταση του συνόλου της ξύλινης στέγης με την κατασκευή νέων, τοποθέτηση νέων υδρορροών, τοπική καθαίρεση των επιχρισμάτων και κατασκευή νέων όπου απαιτείται, αντικατάσταση ψευδοροφών, αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου με καινούργια στο σύνολο τους, αντικατάσταση όλων των ξύλινων πορτών, ανακατασκευή των τουαλετών με αντικατάσταση ειδών υγιεινής ντουζιέρων και πλακιδίων τοίχων και δαπέδων, αποκατάσταση των δαπέδων, αναδιάρθρωση του χώρου της κεντρικής αίθουσας κλπ.

ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Παρόμοιες επισκευές θα γίνουν σε όλα τα κτήρια, ενώ στις κερκίδες προβλέπεται να γίνει πλήρη αποκατάσταση. Επίσης, στα  αποδυτήρια θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των χώρων, θα επισκευαστούν τα ντουζ, οι τουαλέτες και οι χώροι των τουαλετών.  Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της μελέτης αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και τις εξωτερικές περιμετρικές εγκαταστάσεις του Προπονητικού Κέντρου.

athlitiko kentro_apo_psila1