Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στην Ευρυτανία οι περισσότεροι - αναλογικά με τον πληθυσμό - ιερείς σε όλη την Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Απόσπασμα από δημοσίευμα των "Ευρυτανικών Νέων" (αρ. φύλλου 828, 14/11/18)

Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ η Ευρυτανία είναι ο νομός με τους περισσότερους - αναλογικά με τον πληθυσμό της- ιερείς. Τα τελευταία χρόνια, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των νέων να γίνουν κληρικοί, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δημιουργούν ανησυχία στους ιερείς της χώρας για τον τρόπο μισθοδοσίας τους.mitropolitis-me-ieronymo1-0

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (12/11/2018), «... η  Ελλάδα επιβεβαιώνει το ισχυρό θρησκευτικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει, διαθέτοντας τους περισσότερους ιερείς ανά 100.000 κατοίκους, μεταξύ 29 χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, όπως αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα https://jodi.graphics/”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η αναλογία της χώρας μας είναι 87,7 ιερείς ανά 100.000 κατοίκους, ή 877 ιερείς ανά 1 εκατ. κατοίκων, ή περίπου 10.000 ιερείς στην Ελλάδα των 11,5 εκατ. κατοίκων, αρκετά υψηλότερη από τη δεύτερη Ιταλία με 82,8 ιερείς ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία (με αναλογία 80,1), η Πολωνία (71,1) και το Βέλγιο (64,1)».

Στον αντίποδα, τη μικρότερη αναλογία ιερέων ανά 100.000 κατοίκους έχει η Βουλγαρία (12), και ακολουθούν η Τσεχία (18,9), η Ολλανδία (20,1), η Ουγγαρία (22,2) και η Γερμανία (22,3). Η υψηλή αναλογία της Ελλάδας αποδίδεται στο ισχυρό θρησκευτικό στοιχείο στη χώρα μας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων ταυτίζει την ελληνικότητα με την ορθοδοξία, αλλά και στο γεωγραφικό ανάγλυφο.

Στην Ευρυτανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ευρυτανία λειτουργούν 55 ιερείς. Αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ιερέων ανά κάτοικο, από όλους τους νομούς της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο αριθμό ιερέων ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους ιερείς ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Στην Ευρυτανία, η αναλογία ανά μόνιμο κάτοικο (περίπου 18.000 μόνιμοι κάτοικοι σε όλο τον νομό) ανέρχεται σε περίπου έναν ιερέα ανά 330 κατοίκους, τετραπλάσιος αριθμός ιερέων ανά κάτοικο, τη στιγμή που στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας ιερέας ανά 1.135 κατοίκους και αυτός ο αριθμός επίσης είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, στην Ευρυτανία οι 55 ιερείς φαίνεται να μην επαρκούν, καθώς η Μητρόπολη Καρπενησίου -και παλιότερα, αλλά και περισσότερο με τον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου- επιδιώκει την αύξηση των ιερέων για τον νομό. Αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, ίσως και να μην είναι, ιδιαίτερα στην Ευρυτανία.

Και πράγματι για τον μόνιμο πληθυσμό του νομού οι ιερείς μοιάζει να είναι υπεράριθμοι, ωστόσο τις ημέρες των εορτών και το καλοκαίρι -δηλαδή τις περισσότερες ημέρες του έτους- ο πληθυσμός της Ευρυτανίας σχεδόν διπλασιάζεται και οι ιερείς καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των πιστών -καθώς στον νομό μας βρίσκονται διάσπαρτα πάνω από 120 χωριά και αυτό σημαίνει για κάθε χωριό, τουλάχιστον μία εκκλησία.