Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

ev media-logo

«Η Μονή Προυσού Ευρυτανίας, Ιστορία και Αρχιτεκτονική»: Νέο βιβλίο εξέδωσε η Πανευρυτανική Ένωση

«Η Μονή Προυσού Ευρυτανίας, Ιστορία και Αρχιτεκτονική»: αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ευρυτάνα Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Γεωργίου Κων. Γιαννίτσαρη, που εκδόθηκε από τη δραστήρια Πανευρυτανική Ένωση.moni-prousou1-0

«Η Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας με κορωνίδα την θαυματουργό εικόνα Της έχει μια παρουσία στον Ελλαδικό χώρο πάνω από μια χιλιετία. Η ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων, οι τοιχογραφίες,, τα χειρόγραφα, τα κειμήλια και η αρχιτεκτονική των κτιρίων της είναι εκφράσεις του πολιτισμού των προγόνων μας. Αυτή την αρχιτεκτονική αναλύει στο έργο του ο κ. Γιαννίτσαρης. Μαζί με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των ναών της Μονής, τις τοιχογραφίες, μία σύντομη ιστορική αναδρομή και αρκετό φωτογραφικό υλικό, παραδίδει στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εργασία, ευχάριστη και κατατοπιστική στον αναγνώστη», γράφει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Ο ίδιος ο συγγραφέας προλογίζοντας το έργο του γράφει: «Το παρόν βιβλίο περιέχει το επιστημονικό υλικό που προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηριακού συγκροτήματος που ευρίσκεται στο μοναστήρι του Προυσού και περιλαμβάνει: την Πύλη, το Καθολικό, τον Παλαιό Ξενώνα, το Καλογερικό, τον Νέο Ξενώνα και τον Εξωτερικό Ξενώνα. Επίσης των κτηρίων που ευρίσκονται στην περιφέρεια της μονής και είναι: ο ναός των Αγίων Πάντων, η Σχολή Γραμμάτων και οι δυο Πύργοι του Καραϊσκάκη». Το βιβλίο διαθέτει 126 σελίδες, 247 εικόνες και χορηγός της έκδοσης είναι η κα Ελένη Πουρνάρα - Καρκαζή.