Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

«Έφυγε» ο τελευταίος Ευρυτάνας αγωνιστής του ’40. Σε ηλικία 102 ετών πέθανε ο Ιωάννης Γ. Τσατσαράγκος, από την Καστανιά

Στην αιωνιότητα πέρασε ο τελευταίος επιζών Ευρυτάνας πολεμιστής του Αλβανικού Έπους του 1940 - 41. Ο Ιωάννης Γ. Τσατσαράγκος απεβίωσε πλήρης ημερών και η κηδεία του έγινε στην Αθήνα.tsatsaragkos epos_1940_collage

ΦΩΤΟ από τον πόλεμο του 1940-41. O I. Τσατσαράγκος τρίτος από αριστερά

Γεννημένος το μακρινό 1917 στο Λιναράκι Καστανιάς Ευρυτανίας, ο Ιωάννης Γ. Τσατσαράγκος ήταν γιος του Γεωργίου Τσατσαράγκου και της Γιαννούλας, το γένος Ρισβά, από τον Τόρνο. Κατατάχτηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1938 στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου.

Από εκεί ξεκίνησε η πορεία για το Αλβανικό Μέτωπο, στιγμές από την οποία καταγράφονται στο βιβλίο του επίσης Καστανιώτη, θεολόγου Ζαχαρία Ζηνέλη, με τίτλο «Η Δεκαετία του Σαράντα στην Καστανιά και τα γύρω χωριά - Μνήμες Και Μαρτυρίες (έκδοση Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας, Αθήνα 2016). Στο βιβλίο ο Ιωάννης Τσατσαράγκος περιγράφει στιγμές από την έναρξη του πολέμου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, την αγωνία των στρατιωτών αλλά και τη γενναιότητα και αυταπάρνηση όλων όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, υπό την καθοδήγηση ενός ακόμα Ευρυτάνα, του στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.

Ο Ι. Τσατσαράγκος πρόσφερε πολλά και στην Αντίσταση. Όπως αναφέρει ο κ. Ζηνέλης, επιλέχτηκε από την πρώτη στιγμή ως ανθυπολοχαγός και στάλθηκε να καλύψει ανάγκες στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Τραυματίστηκε σοβαρά στον δεξιό ώμο κατά την αποτυχημένη επίθεση του ΔΣΕ για την κατάληψη της Φλώρινας το 1949, σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, και νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα στα Τίρανα. Με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού βρέθηκε στην Πολωνία. Επέστρεψε με οικογένεια από τους πρώτους, το 1965, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του έγινε την Τρίτη 26/2, στις 15.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Κοιμητηρίου Περιστερίου.