Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η γνώση σώζει ζωές. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ στους εργαζομένους του Κ.Ε.Σ.Υ και την Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο εκπαίδευσης στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων που μπορεί να έχουν εμπλοκή στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ευρυτανίας (Κ.Ε.Σ.Υ.), κας Ευαγγελίας Ρόγκα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 11 Απριλίου, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στα γραφεία του Κ.Ε.Σ.Υ., στα κτήρια ΟΑΕΔ στη περιοχή του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου.ekab-kesy-seminario1

Την ευθύνη της εκπαίδευσης της ομάδας εργαζομένων στο Κ.Ε.Σ.Υ είχε ο ιατρός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου ‘Άμεσης Βοηθείας (ΕΚΑΒ) Λαμίας κ. Θεμιστοκλής Λιάσκος, ο οποίος με την βοήθεια των συνεργατών του κ.κ. Ιωάννη Σβερώνη, υπεύθυνου του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, Ηλία Μπρόμη και Θεοδώρου Τσώνη, διασωστών ΕΚΑΒ Λαμίας και Καρπενησίου αντιστοίχως, δίδαξαν «Βασική Υποστήριξη της ζωής».

Τα θέματα περιελάμβαναν τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή δηλαδή το σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες. Πώς, δηλαδή, να συντελείται η καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και πότε και πώς θα καλείται ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεται κανείς.ekab-kesy-seminario2

Συμμετείχαν οι, Αντιγόνη Λυκοκάπη, Παναγιώτης Τριχιάς, Σαβίνα Ουγγρίνου, Κατερίνα Μπούκα, Μαρία Φουντούκη, Αλίκη Κοσμά, Ευγενία Τασιού, Κέλυ Παρόγλου, Κωνσταντίνος Μαζαράκης και Ευαγγελία Ρόγκα.

«Ως εκπαιδευμένοι πια σε αυτές τις τόσο χρήσιμες πρακτικές για την ανθρώπινη ζωή, θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμότατες ευχαριστίες στον κ. Λιάσκο που ήρθε από τη Λαμία ειδικά για την περίσταση και τον κ. Σβερώνη που οργάνωσε την εκπαίδευση αυτή», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Κ.Ε.Σ.Υ.

...και στην Πυροσβεστική

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, εξάλλου, κλιμάκιο του ΕΚΑΒ Καρπενησίου βρέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, όπου πραγματοποίησε σεμινάριο Α’ Βοηθειών και ενημέρωσε το προσωπικό για τη σωστή φροντίδα ενός τραυματία, τον απεγκλωβισμό και τη σωστή μεταφορά του από τον τόπο του ατυχήματος. 

 ekab-pyrosbestikieminario2

(ΦΩΤΟ: Θοδωρής Τσώνης)