Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με τη θερινή μουσική εκδήλωση ολοκληρώθηκε μια άκρως δημιουργική χρονιά για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Με την εκδήλωση «Τα τραγούδια είναι λουλούδια», από τους μαθητές των σχολών Φωνητικής & Ορθοφωνίας και της Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων, έπεσε η αυλαία της εφετινής «πλούσιας» χρονιάς για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Καρπενησίου.sxoli-byzantinis-mousikis-finale-2019

Η μουσική θερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (11/6 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και στο πλαίσιο αυτής ο μουσικοδιδάσκαλος Αναστάσιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε -εκ μέρους όλων των διδασκόντων- στα πεπραγμένα της σχολής τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που χαρακτήρισε «γεμάτη ενθουσιασμό» και «πλούσια σε συγκομιδή».

Φέτος, διδάχτηκε Θεωρία, Σολφέζ και Ντικτέ (υπαγόρευση μουσικού κειμένου) για πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής με αξιόλογα αποτελέσματα. Στα πλαίσια του μαθήματος διδάχτηκαν οι βασικές αρχές της μεταγραφής από την βυζαντινή παρασημαντική στην ευρωπαϊκή σημειογραφία, καθώς και η στοιχειώδης ρυθμολογία και το τροπικό σύστημα της παραδοσιακής μας μουσικής. Επιπλέον οι ιεροψάλτες μας αλλά και άτομα εκτός της Σχολής είχαν την ευκαιρία φέτος να παρακολουθήσουν μαθήματα Φωνητικής και Ορθοφωνίας από τον έμπειρο απόδημο Καρπενησιώτη διδάσκαλο Χρυσόστομο Μαλάτο.

Δράσεις Χορωδίας Και Ορχήστρας

Στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολής, διδάχτηκε το μάθημα της Χορωδίας, που ήταν, όπως και όλα τα χρόνια, ανοιχτή σε όλους τους φιλόμουσους και όχι μόνο στους σπουδαστές της ψαλτικής τέχνης (…). Επίσης το μάθημα των μουσικών συνόλων προσφέρθηκε στους σπουδαστές των Παραδοσιακών Οργάνων και η τεσσαρακονταμελής χορωδία με την 10μελή ορχήστρα είχε πολλές ευκαιρίες να εκτεθεί δημοσίως και να εισπράξει επαίνους από επαΐοντες, αλλά και καθημερινούς ανθρώπους και πιστούς (…).

Αγορά οργάνων

Επίσης, με τα χρήματα που συγκέντρωσαν από τα κάλαντα Χριστουγέννων, Φώτων και Λαζάρου, οι υπεύθυνοι της σχολής αγόρασαν μουσικά όργανα - ένα νταούλι μικρό Ευρυτανικό και μια ποντιακή λύρα (κεμεντζέ).

Παράλληλα, υποβλήθηκε αίτημα για οικονομική συνδρομή, δια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. «Το αίτημά μας έτυχε θετικής αποδοχής από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιό και από τον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας στον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας «Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.».

«Εγκρίθηκε λοιπόν χρηματικό ποσό τριών χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια των εξής μουσικών οργάνων: Χειροποίητο επαγγελματικό λαούτο, δύο ταμπουράδες, κλασικό βιολί, ηπειρώτικο ντέφι, πολίτικο ρεκ, θρακιώτικος νταϋρές και μπεντίρ με ζίλια, σετ ξύλινων κουταλιών και ηλεκτρικό μπάσο με ενισχυτή. Τα όργανα αυτά θα εμπλουτίσουν την υπάρχουσα συλλογή και ορχήστρα αποτελώντας κίνητρο μάθησης για αρχαρίους και μη μαθητές», διαβάζουμε σχετικά.

Ευχαριστίες

Στην ίδια ανακοίνωση οι καθηγητές της σχολής π. Κωνσταντίνος Λιάπης, Δαράβαλης Ιωάννης, Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Μαντές Δημήτριος, Σιαξαμπάνης Γεώργιος και Σουλιώτη Μαρία, εκφράζουν ευχαριστίες:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου καθώς και τους υπαλλήλους της Κώστα Κοντοπάνο και τον ηχολήπτη μας Ανδρέα Κακούρα χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Τελευταίες κατά σειρά, όχι όμως και σε σπουδαιότητα, άφησα τις θερμές μας ευχαριστίες για μια ακόμη φορά τόσο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για όλη την πνευματική και υλική φροντίδα, με την οποία μας περιθάλπει, όσο και στην φιλόξενη αγκαλιά του Ι. Ναού Ευρυτάνων Αγίων, που μας δέχεται και μας ανέχεται τόσα χρόνια».