Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

"Ναι στους πρόσφυγες, αλλά με προϋποθέσεις". Η έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Άτυπη, έκτακτη σύσκεψη φορέων με θέμα την επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, άφιξη προσφύγων στην Ευρυτανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών που «ασφυκτιούν», πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, το μεσημέρι (14.00) της Τετάρτης (2/10).1

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Γιάννης Σβερώνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. κ. Δημήτρης Λερογιάννης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Γκορόγιας, καθώς και εκπρόσωποι του εμπορικού και τουριστικού κλάδου –ο πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Θοδωρής Χονδρός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Τσάμπρας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου κ.α.

Ήταν μια προσπάθεια να περιγραφεί το πλαίσιο σχετικά με το ζήτημα την παρούσα χρονική στιγμή, να αναλυθούν τα δεδομένα που έως τώρα έχουν γίνει γνωστά και να καθοριστεί μια, όσο το δυνατόν, κοινή πορεία και σύμπλευση για το προσφυγικό στην Ευρυτανία.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν πως ο τόπος μας δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να κλείσει την πόρτα στους πρόσφυγες, ωστόσο η άφιξη και φιλοξενία αυτών θα πρέπει να γίνει με όρια και προϋποθέσεις, όπως: ο αριθμός των προσφύγων να είναι μικρός (60-70 άτομα), να αφορά οικογένειες και μάλιστα ομοεθνείς και αφού έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο, καθώς και να καθοριστεί ο χρόνος φιλοξενίας τους (κάτι που φαντάζει μάλλον δύσκολο).

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας τόνισε ότι η προωθούμενη πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο ανήκει αποκλειστικά η ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού, είναι να υπάρχουν προσφυγικές ροές προς την ενδοχώρα και προς όλες τις περιφέρειες αναλογικά, ώστε να επιμεριστεί το βάρος. Εκτιμάται ότι στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας θα αφιχθούν 1000 με 1500 άτομα, που εν συνεχεία θα διοχετευτούν αντίστοιχα στους κατά τόπους δήμους.

2

Πιθανό κίνητρο αποδοχής των προσφύγων σε ξενοδοχεία, ξενώνες αλλά και σε ιδιόκτητα διαμερίσματα αποτελεί και το οικονομικό, το οποίο ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά άτομο την ημέρα μόνο για διαμονή, ενώ 8 ευρώ παρέχονται για τη σίτιση (διατίθενται ακόμη για ένδυση κ.ο.κ.).

Πάντως, όπως όλοι συμφώνησαν, την παρούσα χρονική στιγμή οι όποιες συζητήσεις γίνονται χωρίς χειροπιαστά δεδομένα, περισσότερο με εκτιμήσεις, φήμες ή «πληροφορίες». Πρακτικά, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχθεί η Ευρυτανία (δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων), το ακριβές χρονοδιάγραμμα άφιξής τους, ο χρόνος παραμονής τους και μια σειρά από άλλα ζητήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα...

3

4

5