Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Διευκρινίσεις από την ομάδα Λερογιάννη για την απόφαση του Δ.Σ. περί προσφύγων στο Καρπενήσι - Τι αναφέρει η ανακοίνωση

από την έντυπη έκδοση

«Είμαστε μια περιοχή που έζησε και ζει την πίκρα της μετανάστευσης και κατά την γνώμη μας οφείλει να δείχνει ανάλογη ευαισθησία». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε διευκρινιστική ανακοίνωσή που υπογράφει ο επικεφαλής της ομάδας κ. Δημήτρης Λερογιάννης σχετικά με την πρότασή του για τη «μη έλευση προσφύγων με τα σημερινά δεδομένα», η οποία και υπερψηφίστηκε (κατά πλειοψηφία) στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2019. antipoliteusi-lerogianni-DS

«Τίποτα καινούργιο δεν αναφέρθηκε από τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη» αναφέρει η ανακοίνωση, που κάνει λόγο για «διόγκωση της αναστάτωσης» λόγω της «παρατεταμένης ανύπαρκτης επίσημης ενημέρωσης». Μιλά ακόμα για «προχειρότητα» στην αντιμετώπιση του θέματος από τη δημοτική αρχή και ζητά «συνεργασία χωρίς κραυγές και ακρότητες».

Στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων που κυκλοφορεί (Τετάρτη 30/10), ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης τοποθετείται για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό και την ανακοίνωση Λερογιάννη, 3 ημέρες μετά την ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της πρότασής του για άρνηση φιλοξενίας προσφύγων στο Καρπενήσι. Μιλά επίσης για την επιλογή συμβούλων του να στηρίξουν την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Την περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ,κατόπιν δικών μας ενεργειών με  θέμα Εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο Καρπενησίου.

Πρόθεσή μας ήταν να γίνει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων, όσο και των φορέων και πολιτών του δήμου μας, για τις παραμέτρους ενός προβλήματος που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές διάστημα, αφού πλέον αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.

Δυστυχώς η εξέλιξη της ενημέρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο  δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαμε μιας και τίποτα καινούργιο δεν αναφέρθηκε από τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη που παραβρισκόταν στη συνεδρίαση από τότε που προέκυψε το θέμα. Ομολογούμε ότι  είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μετά από συνεχείς συναντήσεις  με κυβερνητικά στελέχη δεν υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός προς ανακοίνωση.

Λογικό αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανύπαρκτης επίσημης ενημέρωσης  είναι η διόγκωση της αναστάτωσης  που ήδη είχε  δημιουργηθεί από τις φήμες περί της εγκατάστασης μεταναστών στην περιοχή μας.

Έτσι είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε επί του θέματος

Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση σε δομές φιλοξενίας  προϋποθέτει τις ανάλογες υποδομές και τον ανάλογο σχεδιασμό, επάρκεια μέσων και υποδομών ώστε να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Πρωταρχικός παράγοντας της όποιας προετοιμασίας είναι η γνώση του αριθμού των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν. Θυμίζουμε δε, ότι το θέμα ως προς την Εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο Καρπενησίου είναι γνωστό στην Δημοτική Αρχή από τον περασμένο Μάιο. Παρόλα αυτά  διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε από την πλευρά του Δήμου καμία προσπάθεια  για την ικανοποίηση των ελάχιστων προϋποθέσεων ή τουλάχιστον διερεύνηση δυνατοτήτων.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξή μας και τελικά υπερψηφίστηκε έγινε προκειμένου να τονιστεί η έλλειψη προετοιμασίας από μέρους της Δημοτικής Αρχής και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα.

Η παράταξή μας είναι αντίθετη στον ορυμαγδό αλλοπρόσαλλων επιθετικών και απάνθρωπων δηλώσεων που προσβάλλουν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη υπόσταση. Είμαστε μια περιοχή που έζησε και ζει την πίκρα της μετανάστευσης και κατά την γνώμη μας οφείλει να δείχνει ανάλογη ευαισθησία απέναντι σε ένα πρόβλημα που θα μας ταλανίζει τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση του προβλήματος.

Η συνεργασία χωρίς κραυγές και ακρότητες είναι απαραίτητη.


Ο επικεφαλής

Λερογιάννης Δημήτριος».