Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Από τη Δύση, στην Ανατολή. Στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας βρέθηκε για πέντε μέρες το 1ο Δημοτικό (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Από τις 21 ως τις 25 Οκτωβρίου 2019, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, συμμετείχαν στην τέταρτη διεθνή συνάντηση Μάθησης Διδασκαλίας και Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο ιδιωτικό σχολείο του Ακχισάρ Τουρκίας με το πρότζεκτ HEAL (Αγωγή Υγείας και Εκπαίδευση) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+.1

Από την Τουρκία συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί, 100 μαθητές, και 200 πολίτες (γονείς και κάτοικοι της πόλης) ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του Σχολείου κ. Σιδέρη Μοτσιόλα, την εκπαιδευτικό Κωνσταντία Κοντομήτρου και τον συντονιστή του έργου Διονύση Παρούτσα. Επίσης συμμετείχαν οι μαθητές Μυρτώ Γρανίτσα, Μυρτώ Κατοίκου, Μάνος Αναστασόπουλος και Στέφανος Μοτσιόλας.

Οι αρχικές επιφυλάξεις

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων στα ανατολικά και νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών αρχικά είχαν κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με την πραγματοποίηση της αποστολής. Εντούτοις μετά από συνεννόηση και επαφή με τις πρεσβείες μας σε Άγκυρα και Σμύρνη, οι γονείς αποφάσισαν να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα η κινητικότητα αυτή να αποβεί η πιο καρποφόρα από όσες έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα σε πολλαπλά επίπεδα.

Αρωγός ο ΟΠΑΣΤΕ

Το κόστος της μετακίνησης από το Καρπενήσι στην Αθήνα, όπως και όλων των προηγούμενων αποστολών, κάλυψε η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας μέσω του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ), με τον αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιό να φροντίζει με τον τρόπο αυτό την εξοικονόμηση πόρων από το πρόγραμμα ώστε να ταξιδεύουν περισσότερα παιδιά κάθε φορά από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά.

Το Ακχισάρ

Το Ακχισάρ αποτελεί νομό και πόλη της επαρχίας Μαγνησίας, στην περιοχή του Αιγαίου της Δυτικής Τουρκίας. Το ελληνικό του όνομα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου είναι Αξάριον, ενώ είναι χτισμένο στα ερείπια της πόλης Θυάτειρα των πρώιμων χριστιανικών αιώνων. Με αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν οικισμούς που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., είναι ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο με τη στρατηγική του θέση στη διασταύρωση σημαντικών δρόμων κατά την αρχαία και μεσαιωνική εποχή. Η πόλη διατήρησε τη σημασία της ως περιφερειακό εμπορικό κέντρο και κατά την Οθωμανική περίοδο. Το σημερινό Ακχισάρ εξακολουθεί να είναι το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της περιοχής καθώς η εύφορη πεδιάδα στην οποία βρίσκεται παράγει περίπου το 10% της συνολικής τουρκικής παραγωγής καπνού. Επίσης είναι παγκοσμίως γνωστό για το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και τις ελιές του.2

Για την ψυχική υγεία

Το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο της επίσκεψης αφορούσε την ψυχική υγεία και τόσο οι κοινές όσο και οι ατομικές δράσεις αποσκοπούσαν στην επίτευξη των στόχων του έργου, δηλαδή την ισορροπημένη στάση απέναντι στο άγχος, την διαχείριση του άγχους των μαθητικών εξετάσεων, την ενίσχυση δεξιοτήτων δημόσιας παρουσίασης κτλ. Οι Τούρκοι οικοδεσπότες είχαν ετοιμάσει ένα εντατικό και ποικίλο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα πέντε ημερών και με την επιστροφή τους, οι μαθητές θα περιγράψουν την εμπειρία τους, στους συμμαθητές τους.

Πλούσιο πρόγραμμα, αξέχαστες εμπειρίες

Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, οι αποστολές συνάντησαν την διεύθυνση του Τούρκικου σχολείου και αφού αντάλλαξαν χαιρετισμούς και δώρα περιηγήθηκαν τους χώρους του σχολείου το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα από πλευράς υποδομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με ιδιαίτερους χώρους άθλησης, γήπεδα, αίθουσες καλλιτεχνικών και ρομποτικής, προσφέρει στα παιδιά της περιοχής ευκαιρίες που δύσκολα θα συναντούσε κανείς σε άλλα σχολεία του τούρκικου εκπαιδευτικού συστήματος, και ιδιαίτερα του δημόσιου. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια κεραμικής και μιας παραδοσιακής τεχνικής ζωγραφικής που συναντάται μόνο στην Τουρκία.

Το απόγευμα οι αποστολές συναντήθηκαν με τον δήμαρχο της πόλης Σαλίχ Χιζλί, ο οποίος μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνουν τα προγράμματα Εράσμους για την διάδοση της ευρωπαϊκής ιδέας και τη συμφιλίωση των λαών και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα θα αυξήσουν το προσωπικό τους κίνητρο για αυτοβελτίωση. Κατόπιν οι επισκέπτες μετέβησαν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής της περιοχής και τους προσέφερε αφεψήματα και τσάι. Εκεί είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν ακροθιγώς στο μεταναστευτικό πρόβλημα, στον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης που καταβάλλει.3

Η δεύτερη μέρα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου ξεκίνησε με την Τελετή Υποδοχής και συνεχίστηκε με τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τον τρόπο διδασκαλίας στην γείτονα χώρα. Αμέσως μετά και καθώς η είδηση της επίσκεψης είχε διαδοθεί στην πόλη, ο Νομάρχης της περιοχής ζήτησε να δεχθεί τις αποστολές στο γραφείο του για εθιμοτυπικούς λόγους. Καθώς η έννοια του διορισμένου νομάρχη δεν υφίσταται πλέον στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική αποστολή βρέθηκε σε θέση διαμεσολαβητή προσπαθώντας να εξηγήσει τον ρόλο και το είδος της εξουσίας που απορρέει από τη θέση αυτή. Μετά το μεσημεριανό στην καντίνα του σχολείου, οι αποστολές μετακινήθηκαν στην Μανίσα, όπου επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό μουσείο Ιατρικής Ιστορία, το Τζαμί του Σουλτάνου, και ένα εθνικό πάρκο, όπου στις υπώρειες του όρους Σίπυλος με υπέροχη θέα προς τη Μανίσα παρακολούθησαν ένα χαλαρωτικό εργαστήριο με τίτλο «ασκήσεις αναπνοής» .

Η τρίτη ημέρα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα παρουσίασης των εργασιών που είχαν κάνει οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων. Η ελληνική αποστολή παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα παρμένο από τους μύθους του Αισώπου και βραβεύτηκε με το βραβείο του πιο «ενδιαφέροντος περιεχομένου». Τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί στην εντέλεια από την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Δήμητρα Αποστολοπούλου και τη δασκάλα τους, Κατερίνα Καλαντζή και πραγματικά κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο με την γνώση των αγγλικών τους όσο και από το θάρρος με το οποίο εμφανίστηκαν στη σκηνή. Κατόπιν η ομάδα ξεκίνησε για μια πολιτισμική επίσκεψη στην Πέργαμο και την ομώνυμη ακρόπολη όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να εντοπίσουν τα ψήγματα της ελληνικής παρουσίας κατά την ρωμαϊκή περίοδο στην περιοχή. Τα χρώματα και οι μυρωδιές της πόλης, με τον αναλλοίωτο ανατολίτικο χαρακτήρα της, τους μάγεψαν όλους. Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Αϊβαλί που έχει εξελιχθεί σε μείζον τουριστικό πόλο της περιοχής.

Η τέταρτη ημέρα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ξεκίνησε με το σεμινάριο «Φόβος και Άγχος», που παρουσιάστηκε από ειδικό ψυχολόγο εργαζόμενο στις δομές υγείας της περιοχής. Ακολούθησε διδασκαλία τοπικών χορών με το γνωστό και λεβέντικο «ζεϊμπέκικο» να αποτελεί κοινό σημείο επαφής των δύο χωρών. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο διαθέτει πλούτο ευρημάτων που ανάγονται σε εποχή πριν τον αιγιακό πολιτισμό και φτάνουν μέχρι και το 6000 π.χ. Η ομοιότητα με τα εδώλια του κυκλαδικού πολιτισμού ήταν μια απρόσμενη έκπληξη για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Η ημέρα έκλεισε με ένα ακόμη σεμινάριο με τίτλο «Το άγχος των εξετάσεων» το οποίο απευθυνόταν και στους μαθητές και τους παρείχε τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και τα παιδιά γράφουν γενικές εξετάσεις από την Τετάρτη Δημοτικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες ψυχικές πιέσεις.

Η πέμπτη ημέρα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ήταν η μέρα επίσκεψης στη Έφεσο, το σπίτι της Παναγίας και το Μουσείο της. Ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, η συγκίνηση της προαιώνιας ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, η τιμητική για τον Χριστιανισμό αντιμετώπιση του θρησκευτικού μνημείου, έκαναν τα συναισθήματα να εκτοξευθούν για άλλη μια φορά. Η μέρα έκλεισε με διανυκτέρευση στην Σμύρνη καθώς όλες οι αποστολές αναχωρούσαν την επόμενη ημέρα για τις πατρίδες τους.4

Εντούτοις, λόγω του ότι η πτήση προς Ελλάδα αναχωρούσε το Κυριακή το απόγευμα, η ελληνική αποστολή παρέμεινε εκτός προγράμματος στη Σμύρνη όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ελευθερία να πραγματοποιήσουν ένα μικρό προσκύνημα στον τόπο όπου κάποτε άκμασε η Ελλάδα. Τα παιδιά είδαν το λιμάνι και ενημερώθηκαν για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν τη μέρα της πυρπόλησης της πόλης το 1922, ενώ φωτογραφήθηκαν μπροστά στο μοναδικό εναπομείναν από την περίοδο εκείνη κτίριο, κάνοντας ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε το τέταρτο του προγράμματος Εράσμους που υλοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η επόμενη επίσκεψη, στην Ιταλία αυτή τη φορά, έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και οι τέσσερις μαθητές που θα την επισκεφθούν έχουν επιλεγεί ήδη. Η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιου είδους δράσεις είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετικά χρήσιμη και ευχάριστη εμπειρία που αφήνει αξέχαστες αναμνήσεις στη ζωή τους και τους δίνει τα εφόδια να κινηθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο μέλλον.