Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σε Ευρυτάνα, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Νίκος Τουμαράς, από τη Δυτ. Φραγκίστα, μιλά στα Ευρυτανικά Νέα

από την έντυπη έκδοση

Με το Βραβείο «Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη» και 3.000 ευρώ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο καταγόμενος από τη Δυτ. Φραγκίστα Νίκος Τουμαράς. Αφορμή η ανέκδοτη μελέτη του «Η φιλοσοφία στη Μέση Εκπαίδευση - Συγκριτική εξέταση και αξιολόγηση της διδασκαλίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»toumaras-akadimia-ath1

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Στέφανος Δ. Ήμελλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ). Στην ένθετη φωτογραφία, ο 25χρονος Νίκος Τουμαράς από τη Δυτική Φραγκίστα

Ευρυτανική διάκριση

Η απονομή των βραβείων έγινε κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, το απόγευμα της Πέμπτης, 19 Δεκεμβρίου 2019. Η εκδήλωση είχε και ξεχωριστό ευρυτανικό ενδιαφέρον καθώς ο 25χρονος Νίκος Τουμαράς, εκ Δυτικής Φραγκίστας καταγόμενος, τιμήθηκε με το Βραβείο «Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη», συνοδευόμενο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την ανέκδοτη μελέτη του με θέμα: «Η Φιλοσοφία στη Μέση Εκπαίδευση - Συγκριτική εξέταση και αξιολόγηση της διδασκαλίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Καθότι ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό (αυτή την περίοδο στην Ολλανδία) λόγω σπουδών, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών παρέλαβε ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Τουμαράς. 

Για τη φιλοσοφία στα σχολεία

Ο γεννηθείς το 1994 συγγραφέας, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το βραβευθέν έργο του και με όσα ασχολείται η ανέκδοτη μελέτη του.

«Το Βραβείο ‘Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη’ με το οποίο τιμήθηκα», σημειώνει ο Ν. Τουμαράς, «αφορά μία προσωπική μου μελέτη σχετικά με τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας στη μέση εκπαίδευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

«Συγκεκριμένα, η μελέτη αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες. Αφού στο πρώτο μέρος παρουσιαστούν οι κυριότερες επιδιώξεις της φιλοσοφικής μάθησης μεμονωμένα σε εθνικό πλαίσιο σε 17 χώρες της ΕΕ, επιχειρείται στη συνέχεια η προσπάθεια συγκριτικής εξέτασης και αντιπαραβολής των κατευθυντήριων γραμμών της εκπαίδευσης πάνω σε θεμελιώδεις κοινές ή αποκλίνουσες μεθόδους της διδακτικής της φιλοσοφικής δραστηριότητας».

toumaras-akadimia-ath2

Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών παρέλαβε ο πατέρας του Νίκου Τουμαρά, Κωνσταντίνος / ΦΩΤΟ: ©PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ/Ελένη Παπαδάκη

«Στόχος αποτελεί», συμπληρώνει ο 25χρονος Ευρυτάνας, «η προσεκτικότερη παρατήρηση του ιδιόμορφου χαρακτήρα της φιλοσοφίας όπως διδάσκεται σήμερα στα σχολεία. Στο τελευταίο μέρος, συνοψίζονται κάποιες βασικές αρχές και προτάσεις για την προσέγγιση του ‘φιλοσοφείν’ και των διαφορετικών κλάδων της φιλοσοφίας υπό την παιδαγωγική οπτική των κρατών της ΕΕ».

«Παρατίθενται», καταλήγει, «διαπιστώσεις για την εξέλιξη της παιδαγωγικής της φιλοσοφίας, την ανάδειξη της πρακτικής της χρησιμότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διδασκαλία της στο μέλλον».

Ισχυρό κίνητρο

Σχολιάζοντας το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας αφορμή τη λογοτεχνία και τη συγγραφή του βιβλίου μου, με τη συγκεκριμένη μελέτη εξετάζεται κατά πόσο τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη έχουν ενσωματώσει ή προσπαθούν να πειραματιστούν με εναλλακτικές παιδαγωγικές μεθόδους.

Η φιλοσοφία ως μορφή δημιουργικού προβληματισμού ξεπερνά τα στενά όρια της εκπαίδευσης θέτοντας το διάλογο και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης στο επίκεντρο της διδασκαλίας. Είναι μεγάλη μου χαρά η αναγνώριση της μελέτης μου από ένα τόσο σημαντικό πνευματικό ίδρυμα όπως η Ακαδημία Αθηνών, δίνοντάς μου ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω αναλόγως και στο εγγύς μέλλον».