Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σε αναβρασμό η ανατολική Φθιώτιδα λόγω των σχεδίων εγκατάστασης 2.000 προσφύγων και μεταναστών

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε κατοίκους, επιχειρηματίες και δημοτική αρχή ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας 2.000 προσφύγων και μεταναστών κοντά στη ΒΙΠΕ της Λαμία, στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.mauromantila-lamia1

Ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, σε πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει αντιρρήσεις που εδράζονται «κυρίως στην προχειρότητα των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν, και τα λειτουργικά θέματα». Στην εισήγησή του έθεσε όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στα όρια του Δήμου, ανεξάρτητα σε ποια θέση θα λειτουργήσει. Οι τρεις βασικοί όροι είναι: α) οι χώροι να μην αποτελούνται από πρόχειρα καταλύματα αλλά από κλασσικά κοντέινερ, β)  να έχει ο δήμος τον έλεγχο της δομής και όχι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γ) να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. «Λέμε όχι σε αποθήκες ψυχών. Λέμε όχι στην κάθε Μαυρομαντήλα που δεν πληροί τους όρους που θέτουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραΐσκος.

 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κατοίκους των χωριών Αγία Παρασκευή και Μεγάλη Βρύση, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σημείο που προτάθηκε ως hotspot. Τις προηγούμενες ημέρες, οι κάτοικοι προχώρησαν σε ολιγόωρο κλείσιμο της Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Αγίας Παρασκευής), ενώ απέκλεισαν και την κίνηση απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Λαμίας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με πορεία στο κέντρο της πόλης της Λαμίας και συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο.

Πάντως, για το υπουργείο η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας (κλειστού τύπου) στην περιοχή της Μαυρομαντήλας (αντικαθιστώντας και το hot spot Θερμοπυλών) φαίνεται ειλημμένη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοικητικών της Φθιώτιδας.

SOS εκπέμπουν τα νησιά

Η κυβέρνηση, που μάλλον είχε υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος «προσφυγικό-μεταναστευτικό», καλείται σήμερα να δώσει λύσεις για την ανακούφιση/αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Εκεί οι αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τις 41.300, με την πλειονότητα αυτών να παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα ΚΥΤ, η κανονική χωρητικότητα των οποίων συνολικά είναι μόλις 6.200 άτομα.

Στη Μόρια διαμένουν πάνω από 18.350 άτομα σε χώρο που τυπικά χωράει λιγότερους από 3.000. Η κατάσταση είναι δραματική και στη Σάμο, καταγγέλλουν οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ του ΚΥΤ στο Βαθύ, όπου παραμένουν 7.435 αιτούντες άσυλο, ενώ η δομή χωράει 650 άτομα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το πρωί της Τετάρτης (15/1), ανακοινώθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο η (επαν)ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός τοποθετείται ο μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.