Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Καρπενήσι: «Φόλες» και νεκρές γάτες στη συνοικία των Ευρυτάνων Αγίων - Ειδοποιήθηκε η αστυνομία για το περιστατικό

Περιστατικό θανάτωσης αδέσποτων ζώων (ένα ακόμα τα τελευταία χρόνια) από «φόλες», καταγγέλλουν κάτοικοι στη συνοικία των Ευρυτάνων Αγίων, στο νότιο τμήμα της πόλης του Καρπενησίου.foles-gates1

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης (27/2), στην οδό Καβάφη, κάτοικοι εντόπισαν νεκρές γάτες και δίπλα τους «φόλες»· άγνωστος είχε βάλει στο εσωτερικό ψαριού σκόνη, κάποιο δηλητήριο, και μάλιστα το είχε κλείσει με «κάτι σα ζυμάρι», όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες· τα ατυχή τετράποδα, τουλάχιστον τρία στον αριθμό, προφανώς δελεάστηκαν από τα ψάρια, τα κατανάλωσαν και έπεσαν νεκρά.

Οι άνθρωποι που εντόπισαν τις φόλες, εφιστούν στους ιδιοκτήτες σκύλων που βγαίνουν βόλτα στην περιοχή, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, που έφθασε στο σημείο και κατέγραψε το περιστατικό.

Τα τελευταία -αρκετά- χρόνια, η θανάτωση αδέσποτων (ή ακόμα και κατοικίδιων, λ.χ. μέσα σε αυλές σπιτιών) ζώων από «φόλες» στο Καρπενήσι, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη αλλά υπαρκτή πραγματικότητα. Όπως, όμως, έχει επισημανθεί, όσο δεν υπάρχουν μαρτυρίες, οι δράστες θα παραμένουν ανενόχλητοι να συνεχίζουν να σκορπούν τον θάνατο.foles-gates3

Ο ν. 4039/2012 προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων. Οι παραβάσεις για την κακοποίηση των ζώων επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα δε με τον νόμο, η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.

Παραδείγματα κακοποίησης είναι π.χ. η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα («φόλες»), η μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, η μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ο υποσιτισμός, τα χτυπήματα, η θανάτωση, ο βασανισμός κ.λπ.

Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη.foles-gates2