Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Με μια λιτή εκδήλωση, ο δήμος Αγράφων τίμησε τον Κερασοβίτη οπλαρχηγό Κώστα Βελή - Η δράση του στην Επανάσταση

Σε μια λιτή τελετή, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η δημοτική αρχή Αγράφων τίμησε, το πρωί της Παρασκευής (8/5), στο Κερασοχώρι, τη μνήμη του Κώστα Βελή, του ήρωα που στις 10 Μαΐου 1821 ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης.velis-kerasoxori-2020

Τιμές απέδωσε ο δημάρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου κ. Χρήστος Κοσμάς, ενώ η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον εφημέριο Κερασοχωρίου π. Βλάχο Βασίλειο.

Ήταν 10 Μάη του 1821 όταν ο Βελής κήρυττε την επανάσταση στην Ευρυτανία. Με σχετική προκήρυξη και δίπλα στους Σταμούλη Γάτσο, Χρ. Σουλιώτη, Γιάννη Μπρούσκα, Γιολδασαίους κ.α. απευθύνει προσκλητήριο για αγώνα κατά των κατακτητών.

Στην προκήρυξη που υπέγραψε στο Κεράσοβο αναφέρονταν τα εξής:

«Αδελφοί, ήρθεν η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα από την τυραννίαν την τουρκικήν. Λοιπόν, άμα λάβητε το παρόν, να πάρετε τα άρματά σας και να έλθητε όπου σας προσμένω εδώ εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας προσμένει περισσότερον. Να είμεθα έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα».

Ο Κώστας Βελής δεν πρόκαμε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα, αφού «έφυγε» νωρίς. Προσπάθησε να απελευθερώσει το Καρπενήσι και συμμετείχε σε μάχες στη Θεσσαλία και αλλού. Σε μία απ’ αυτές, κοντά στη Ρεντίνα, ο Δράμαλης με πολλαπλάσιες δυνάμεις νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821συνέλαβε τον Βελή.

Μεταφέρθηκε στην Πόλη, βασανίστηκε και θανατώθηκε, δίνοντας και τη ζωή του υπέρ της πατρίδας.