Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Μονόδρομος το "συνεταιρίζεσθαι" για τους Αγραφιώτες κτηνοτρόφους. Την ανάγκη συνεργασιών ανέδειξε επίσκεψη στην Ελασσόνα

από την έντυπη έκδοση

Το Λιβάδι Ελασσόνας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων του δήμου Αγράφων, προκειμένου να ενημερωθούν για τη σύσταση ομάδας κτηνοτρόφων και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).ktinotrofoi-elassona-agrafa

Φωτογραφία από την επίσκεψη των Αγραφιωτών στη μονάδα του συνεταιρισμού ΒΟΣΚΟΣ

Ως συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας στη Βαλαώρα και της τηλεδιάσκεψης στο Ραπτόπουλο, οι κτηνοτρόφοι των Αγράφων επισκέφθηκαν προ ολίγων ημερών το Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού «Βοσκός», που ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με κύρια ασχολία την κτηνοτροφία και έκτοτε καταγράφει διαρκή πορεία ανόδου και εξέλιξης.

«Μονόδρομος η συνεργασία των κτηνοτρόφων σε ομάδες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να μπουν σε αναπτυξιακά προγράμματα, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής», δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη ο δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, που βρέθηκε μαζί με τους κτηνοτρόφους στην Ελασσόνα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συνεταιρισμού Βοσκών Ολύμπου κ. Τάσο Αντωνίου. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με τους Αγραφιώτες στη διάθεση και στην τιμή του γάλακτος, σήμερα, ωστόσο, η επιχείρηση παράγει οκτώ διαφορετικά προϊόντα, που τα εμπορεύεται μόνη της παρέχοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους κτηνοτρόφους μέλη της. Ταυτόχρονα δημιούργησε πάνω από δέκα μόνιμες θέσεις εργασίας.

Προφανώς, οι δύο περιοχές (Ελασσόνα και Άγραφα) διαφέρουν σε αρκετά σημεία, με κυριότερο την πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα -και τα αντίστοιχα κόστη που απαιτεί. Η επαγγελματική δραστηριότητα του κτηνοτρόφου στα Άγραφα είναι πιο απαιτητική και οι ευκαιρίες αξιοποίησης των προϊόντων που παράγει σε συμφέρουσες τιμές, συχνά… ανέφικτη λόγω σειράς δυσκολιών. Ωστόσο, αναμφίβολα, ενέργειες που αναδεικνύουν τα οφέλη και τις προοπτικές του «συνεταιρίζεσθαι» κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Με την αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων και αυτοδιοικητικών από τα Άγραφα συζήτησε, επίσης, ο κ. Δημήτρης Καρανίκας, αντιδήμαρχος Ελασσόνας. Στη νέα εποχή, είναι μονόδρομος επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους οι συνεργασίες, τόνισε μεταξύ άλλων.

«Στον Δήμο Αγράφων, έχουμε το πλεονέκτημα της ποιότητας του γάλακτος που είναι μοναδική λόγω της βιοποικιλότητας του τόπου μας, που βόσκουν τα ζώα μας και που έχει περισσότερα από χίλια αρωματικά φυτά. Αυτό το πλεονέκτημα μέχρι σήμερα, δεν το αναδείξαμε, δεν το αξιοποιήσαμε. Οι αποφάσεις πλέον εναπόκεινται στους ίδιους τους κτηνοτρόφους μας. Εφόσον τολμήσουν το αυτονόητο, ως Δημοτική αρχή θα είμαστε δίπλα τους σε όλα τους τα βήματα», ανέφερε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αγράφων.