Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Ιατρικό επίτευγμα από τον Δρ. Νίκο Χριστοδούλου. Νέα ανώδυνη χειρουργική μέθοδο Αρθροπλαστικής Ισχίου παγκόσμιας αναγνώρισης

xristodoulou111Ο φημισμένος Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος διατέλεσε με μεγάλη επιτυχία για σειρά ετών διευθυντές της Ορθοπεδικής κλινικής στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ολοκλήρωσε μια νέα μέθοδο για την Αρθροπλαστική Ισχίου η οποία τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης.

isxio11111

Την νέα ανώδυνη χειρουργική μέθοδο η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον ίδιο, εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύουμε σήμερα.

ΝΕΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΙΣΧΙΟΥA.L.M.I.S. [Antero-Lateral-Minimally-Invasive-Surgery]
(Σε συνεργασία με τον Ειδικό Ορθοπεδικό κ. Κων/νο Διαλέτη)

Ο όρος «μικρής επεμβατικότητας» ή Μ.I.S. ( MinimallyInvasiveSurgery) αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία χειρουργικών νέων τεχνικών όπως με μονή ή διπλή «μίνι» Μ.Ι.S. τομή, πρόσθια, πλάγια, προσθιο-πλάγια, ή οπίσθια τομή. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τεχνικών είναι η μικρή τομή και η ελαχιστοποίηση της επέμβασης στους μυς.

Οι διαφορές τους όμως δεν σχετίζονται μόνον με τον τρόπο προσπέλασης της άρθρωσης του ισχίου αλλά και με τις διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό από τις ως άνω τεχνικές άρχισαν να αναφέρονται διεθνώς επιπλοκές όπως είναι η κάκωση του μηροδερματικού νεύρου στην λεγόμενη Α.M.I.S. “πρόσθια” MISπροσπέλαση, κατάγματα μηριαίου ή και ποδοκνημικής από την υπερβολική έλξη σε υπερέκταση του σκέλους, η κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων κ.λ.π.

Σημασία όμως για την μακροβιότητα της αρθροπλαστικής δεν έχει το μήκος της τομής αλλά το πόσο καλά τοποθετούνται τα εμφυτεύματα στον ασθενή και τι γίνεται εσωτερικά του δέρματος. Για να αποφευχθεί η κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με τις πολύ μικρές ή «μίνι » τομές, λόγω των δυσκολιών από την περιορισμένη ορατότητα στην άρθρωση, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και συστήματα ρομποτικής ή υποβοηθούμενη με υπολογιστή τεχνική αλλά ο μεγάλος χρόνος εγκατάστασης αυτών των συστημάτων με τον ασθενή σε νάρκωση και η πολυπλοκότητα της επέμβασης δημιούργησε άλλα προβλήματα στους ασθενείς.

Η ρομποτική χειρουργική έχει προς το παρόν κάνει σημαντικά βήματα σε άλλες ειδικότητες της ιατρικής όχι όμως στην Ορθοπεδική. Αρκετές από τις επιπλοκές της υποβοηθούμενης με υπολογιστικά ή ρομποτικά συστήματα αρθροπλαστικής και κυρίως με την Α.Μ.Ι.S. τεχνική μπορεί να βρει κανείς στο διαδικτυακό άρθρο του κ. Χριστοδούλου με τίτλο «Η πλάνη της ρομποτικής αρθροπλαστικής και της πολύ μικρής ή μίνι τομής στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος» στην ιστοσελίδα : http://roboticarthroplasty-gr.blogspot.com.

Η πλέον ακίνδυνη μέθοδος «ρομποτικής» είναι αυτή με τη χρήση υπολογιστή όχι την ώρα της επέμβασης επάνω στον ασθενή αλλά με τη χρήση υπολογιστή την ώρα της κατασκευής των μοσχευμάτων για να ταιριάζουν επακριβώς στον κάθε ασθενή (κατά παραγγελία μοσχεύματα).

Για να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι επιπλοκές στις αρθροπλαστικής ισχίου, ο κ. Χριστοδούλου, με μακρόχρονη εμπειρία και πολύ καλά αποτελέσματα στις αρθροπλαστικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ιδιαίτερα με την προσθιοεξωτερική Γαλλική τεχνική «Τhomine», με την βοήθεια και του συνεργάτη του επιμελητού χειρουργού ορθοπεδικού κ. Διαλέτη, βελτίωσε και μετέτρεψε την λεγόμενη A.L.M.I.S. τεχνική (πλάγια/προσθιοπλάγια εσωτερικά - Antero-Lateral-Minimally-Invasive-Surgery) ήτοι προσθιοπλάγια μικρής παρέμβασης αρθροπλαστική ώστε να είναι η επέμβαση απλούστερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ασφαλής, σχεδόν αναίμακτη στις περισσότερες περιπτώσεις και να αποφεύγονται οι επιπλοκές των άλλων M.I.S. τεχνικών και κυρίως της πρόσθιας A.M.I.S αρθροπλαστικής.

Συγκεκριμένα η νέα A.L.M.I.S. τεχνική αποτελεί εξέλιξη και συνδυασμό και τροποποίηση της επιτυχημένης Γαλλικής “Thomine” πλάγιας προσπέλασης ισχίου και της Αυστριακής προσθιο-πλάγιας «μικρής επεμβατικότητας» Μ.I.S. τεχνικής της πανεπιστημιακής ορθοπεδικής κλινικής της Βιέννης (Τμήμα καθ. Zweymuller).

Η νέα A.L.M.I.S. αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με μικρή αλλά προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή πλάγια τομή δέρματος, κατά πολύ μικρότερη από τις παλιές κλασικές τομές, με εσωτερική ελάχιστη επεμβατικότητα στους μυς, αγγεία και νεύρα. Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις τεχνικές που αποτελούν την βάση για την εξέλιξη της A.L.M.I.S. αρθροπλαστικής μπορεί να βρει κανείς στο σχετικό διαδικτυακό άρθρο του κ. Ν. Χριστοδούλου στην ιστοσελίδα: http://lateralmishipapproach.blogspot.com/και στις δημοσιευμένες στο εξωτερικό εργασίες του.

Με την νέα A.L.M.I.S. αρθροπλαστική αποφεύγεται σε μεγάλο ποσοστό ο τραυματισμός των αγγείων και νεύρων της περιοχής καθώς και των σημαντικών μυϊκών στοιχείων του ισχίου ώστε να μπορεί ο ασθενής να βαδίσει με πλήρη φόρτιση του σκέλους από την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

Η τομή δεν επεκτείνεται στον έξω πλατύ μυ και στα του αγγεία του. Δεν τραυματίζονται οι κλάδοι της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας όπως είναι οι κλάδοι της πρόσθιας ή έξω περισπώμενης αρτηρίας, που τραυματίζονται συνήθως στις πλάγιες τύπου Hardinge προσπελάσεις, ούτε τα άνω γλουτιαία αγγεία και νεύρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τέμνεται κανένας μυς του ισχίου αλλά και στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ανασπάται και επανακαθηλώνεται μόνον το πρόσθιο 1/3 ή 1/4 τμήμα του μέσου γλουτιαίου μυός που όμως δεν συμμετέχει και δεν επηρεάζει την απαγωγική δραστηριότητα του ισχίου η οποία στηρίζεται κυρίως στην δράση του οπίσθιου ισχυρού τμήματος του μέσου γλουτιαίου μυός που δεν επηρεάζεται με την νέα αυτή τεχνική. Επίσης δεν τέμνονται οι έξω στροφείς μυς του ισχίου ούτε ο απιοειδής μυς που σύμφωνα με πρόσφατη εργασία στο πλέον έγκυρο διεθνές ορθοπεδικό περιοδικό της Αμερικής, το ClinicalOrthopadics, διαπιστώθηκε να τραυματίζεται και να τέμνεται κατά την πρόσθια τύπου A.Μ.Ι.S. αρθροπλαστική ισχίου που διαφημίζεται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα στο ως άνω διεθνές ορθοπεδικό περιοδικό [ ClinicalOrthopaedicsandRelatedResearch: December 2006 - Volume 453 - Issue - pp 293-298, MuscleDamageDuringMISTotalHipArthroplasty: Smith-PetersonversusPosteriorApproachMeneghini, RMichaelMD; Pagnano, MarkWMD; Trousdale, RobertTMD; Hozack, WilliamJMD.] αναφέρεται ότι κατά την πρόσθια μικρής παρεμβατικότητας προσπέλασης στο ισχίο ήτοι τύπου (A.M.I.S.) Smith-Petersen, o τείνων την πλατεία περιτονία μυς βρέθηκε να έχει τραυματισθεί σε ποσοστό περίπου 31% και ο καταφυτικός τένοντας του ορθού μηριαίου σε ποσοστό 12%. Ο πυραμοειδής ( απιοειδής) μυς κόπηκε στο 50% αυτών των προσπελάσεων για να κινητοποιηθεί το μηριαίο οστούν.

Σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα και βελτιωμένα βιομφυτεύσιμα υλικά όπως είναι η κοτυλιαία πρόθεση βιεμφυτεύσιμου τιτανίου τύπου Zweymuller ή με άλλα νέα βιολογικής συγκράτησης εμφυτεύματα, με ειδικά πτερύγια αντί για βίδες ή ακρυλικό οστικό τσιμέντο, η τεχνική αυτή προσφέρει άμεση λειτουργική αποκατάσταση ακόμη και στα πολύ κατεστραμμένα οστεοαρθριτικά ισχία όπως είναι οι περιπτώσεις που αφορούν οστεοαρθρίτιδα σε έδαφος δυσπλασίας ή συγγενούς εξαρθήματος.

Σχετικό άρθρο των κ. Ν. Χριστοδούλου και Κ. Διαλέτη με τα άριστα αποτελέσματα της εφαρμογής των ως άνω εμφυτευμάτων σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας σε συγγενές εξάρθρημα ή δυσπλασία ισχίου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο καταξιωμένο διεθνώς και πλέον έγκυρο περιοδικό της Αμερικής, το ClinicalOrthopaedicsandRelatedResaerch με τίτλο : «HighHipCenter" TechniqueUsingaBiconicalThreadedZweymullerCupinOsteoarthritisSecondarytoCongenitalHipDisease» -
NikolaosA. Christodoulou, KonstantinosP. Dialetis, AthanasiosN. Christodoulou. Clin Orthop, 468;1912-1919, 2010 - (U.S.A.).

Η άμεση διεγχειρητική ισχυρή συγκράτηση και σταθερότητα των βιολογικά ενσωματούμενων στο οστούν κοτυλιαίων εμφυτευμάτων τιτανίου, με τα ειδικά πτερύγια για άμεση ισχυρή διεγχειρητική συγκράτηση με περιστροφή, επιτρέπει την πλήρη φόρτιση και βάδιση από την πρώτη ημέρα και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα σε άλλες αρθρώσεις ή συνοδοί άλλες παθήσεις, το ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, με ή χωρίς υποβοήθηση.

Με τα νέα αυτά βιοεμφυτεύσιμα υλικά προκαλείται ισχυρή μόνιμη περιπροθετική ανάπτυξη νέου οστού ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις επιφάνειες μεταξύ των εμφυτευμάτων και στο οστούν για όλη την επόμενη διάρκεια της ζωής των ασθενών στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων.

Συμπερασματικά με την νέα Α.L.M.I.S. τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου σε συνδυασμό με τα σύγχρονα βιολογικής συγκράτησης εμφυτεύματα τιτανίου επιτυγχάνεται:

1. Μακροβιότητα της νέας άρθρωσης. Ως γνωστόν το άγχος των ασθενών είναι το πόσα χρόνια θα αντέξει η ολική αρθροπλαστική.

2. Ελάχιστη αιμορραγία. Οι ασθενείς συνήθως δεν χρειάζονται μετάγγιση ομόλογου αίματος εκτός αν πάσχουν από αναιμία ή εμφανίζουν αιμορραγική διάθεση. 
3. Να μην τέμνονται σημαντικοί μυς της περιοχής του ισχίου
4. Να έχουμε μικρό χειρουργικό χρόνο και νάρκωση. Η επέμβαση δεν ξεπερνάει συνήθως την μία ώρα με συνέπεια να ελαττώνεται το ποσοστό των μολύνσεων και θρομβώσεων.
5. Μικρή προσαρμοσμένη στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς τομή στο πλάγιο μη ορατό εκ των έμπροσθεν τμήμα της λεκάνης χωρίς να στρεσάρονται τα μαλακά μόρια και χωρίς να ασκείται ισχυρή έλξη σε υπερέκταση του σκέλους με κίνδυνο ακόμη και καταγμάτων, σε ειδικό χειρουργικό τραπέζι, όπως γίνεται με την πολυδιαφημιζόμενη τεχνική τύπου A.M.I.S. (Σημειωτέο ότι η πρόσθια συνήθως αντιαισθητική ουλή στην τύπου AMISπρόσθια τεχνική ενοχλεί συνήθως τις νέες γυναίκες για αισθητικούς κυρίως λόγους).

6. Ταχεία αποκατάσταση των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ανεβαίνουν σκαλιά ακόμη και από την 2η μετεγχειρητική ημέρα και να εξέρχονται από το Νοσοκομείο σε δύο ή τρεις ημέρες.
7. Σπάνιες ή ασήμαντες επιπλοκές σε αντίθεση με άλλες τεχνικές στις οποίες μπορούν να εμφανισθούν ενίοτε βαριές επιπλοκές όπως μεγάλη αιμορραγία που απαιτεί χορήγηση αρκετών φιαλών ομόλογου αίματος, θρομβώσεις, εξαρθρήματα, χαλάρωση των υλικών και επανεγχειρήσεις.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου η νέα Α.L.M.I.S. αρθροπλαστική ισχίου εφαρμόζεται με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στις Κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ( Κλινική Ψυχικού & Κλινική Αμαρουσίου) από τον κ. Ν. Χριστοδούλου και τον συνεργάτη του κ. Κ. Διαλέτη.

Η εργασία του κ. Ν. Χριστοδούλου, Κ. Διαλέτη και λοιπών συνεργατών με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ως άνω νέας τεχνικής σε ασθενείς στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό περιοδικό ορθοπεδικής χειρουργικής και τραυματολογίας ήτοι στο ΕUROPEANJOURNALOFORTHOPAEDICSURGERYANDTRAUMATOLOGY, (Volume 22, Issue 2,Pages: 167-174, February 2012,Εκδόσεις SPRINGER) “ModifiedLessInvasiveandBloodlessLateralHipApproachforTotalArthroplasty”. [Nikolaos A Christodoulou, MD,Ph.D.;Konstantinos P Dialetis, MD;Georgios Gouzias,MD.Thomas C Georgas, MD;Ageliki Stavrianou, MD].

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ) ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΔΗΜ./ΙΚΑ/ΟΑΕΕ/ΟΓΑ/ΝΑΤ κ.α.) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ.