Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Άκρως εντυπωσιακή η έναρξη των «Γιορτών Δάσους». Όλη η παράδοση σε δύο πράξεις

Δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι περισσότερο κάτοικοι και επισκέπτες που παραβρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του δήμου Καρπενησίου την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Ιουλίου αντίστοιχα για να παρακολουθήσουν την έναρξη των «Γιορτών Δάσους» για το καλοκαίρι 2012

festibal xorou_2012

Όσο εκσυγχρονισμένη κι αν είναι η εποχή μας, η παράδοση είναι αυτή που πάντα κλέβει τις εντυπώσεις και μένει χαραγμένη στην ψυχή των ανθρώπων ως το απόλυτο εισιτήριο για το ταξίδι της ψυχής σε τόπους κ χρόνους μακρινούς και ανιδιοτελής.

Ο ήχος από το κλαρίνο, τον ζουρνά, το νταούλι και την γκάιντα ήταν αυτά που με την μοναδικότητα της μελωδίας τους συνέβαλαν στην διαδρομή στον χρόνο και το χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί και η παρουσία δεξιοτεχνών χορευτών που αποδίδουν στο έπακρο όλους τους παραδοσιακούς χορούς.

Η έναρξη έγινε την Παρασκευή λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου να ταξιδεύει το κοινό σε εποχές παλιές, όμορφες και γνήσιες με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Σειρά είχε η μουσικοχορευτική περιπλάνηση στις περιοχές και την παράδοση του Πολύγυρου, της Ηπείρου, της Ημαθίας και το Μετσόβου.

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε και το χορευτικό συγκρότημα Νεοχωρίου Χίου "ο Άγιος Μηνάς", το οποίο αυτόματα με την παρουσία του στην σκηνή, αλλά και τον ήχο από το βιολί και το σαντούρι «μετέφεραν» τους θεατές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων η πρόεδρος του πολιτιστικού κα Μαρία Χαντζοπούλου, ευχαρίστησε το δήμο Καρπενησίου και συγκεκριμένα το δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη - στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα - για την υποστήριξη και την προσφορά του στο σύλλογο.

festibal 2012_xorou

Ποικίλες ήταν και οι μουσικοχορευτικές περιπλανήσεις του Σαββάτου, 21 Ιουλίου. Θράκη, Μικρά Ασία, Καρδίτσα, Φλώρινα, Λήμνος αλλά και η λεβεντογέννα Κρήτη «φιλοξένησαν» για 2 περίπου ώρες τους θεατές, αφού με τα άψογα εκτελεσμένα χορευτικά και την μουσική να αγγίζει τις καρδιές, ταξίδεψαν τους θεατές σε μέρη μακρινά και αλησμόνητα.

Ο λαογραφικός - χορευτικός όμιλος Καρδίτσας " ο Θεσσαλικός κάμπος" παρουσίασε με την σειρά του χορούς και τραγούδια απο τη γειτονική Καρδίτσα. Σαν να ‘σουνα στην Κρήτη ένιωθες με τους βρακοφόρους χορευτές και τις περήφανες κοπέλες από χορευτικό όμιλο Χανίων "ο Ψηλορείτης" να χορεύουν και να αφιερώνουν μαντινάδες στο κοινό, στο τέλος της βραδιάς.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων από όλα τα συγκροτήματα και πως όλοι ευχήθηκαν άμεσα να ξανασυναντηθούν για να χαρίσουν πάλι από κοινού τέτοιες ξεχωριστές βραδιές στο κοινό. Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους χορευτές του πολιτιστικού για την παρουσία τους και κυρίως το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Αζακά Λάμπρο.

Ο πολιτιστικός σύλλογος θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια των «Γιορτών Δάσους» με τη συμμετοχή του σε πολλές εκδηλώσεις.