Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Πώς “σώθηκε” η Εθνική Τράπεζα στο Ραπτόπουλο, η μοναδική Τράπεζα της Δυτ. Ευρυτανίας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Το τηλεφώνημα του δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη στον διοικητή της Τράπεζας, το αίτημα του δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση και τα δύο έγγραφα του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου

mpak kon_tat

(Από αριστερά) Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Καρπενησίου, Δημήτρης Τάτσης, δήμαρχος Αγράφων και Κώστας Κοντογεώργος, βουλευτής Ευρυτανίας. Φαίνεται τελικά ότι οι συντονισμένες ενέργειες των πολιτικών μας κατάφεραν το... απίθανο. Να κλείσουν -με την συγκεκριμένη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας- 99 υποκαταστήματα στην Ελλάδα πλην του υποκαταστήματος στο Ραπτόπουλο.


 

Απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας βάζει λουκέτο σε 100 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ένα εξ αυτών και το υποκατάστημα της Εθνικής στο Ραπτόπουλο, τη μοναδική Τράπεζα στη Δυτική Ευρυτανία. Μετά από συντονισμένες πολιτικές ενέργειες, όμως, η Εθνική Τράπεζα στο Ραπτόπουλο δεν κλείνει

Αναστατώθηκε σύμπασα η Δυτική Ευρυτανία όταν την περασμένη Τετάρτη πληροφορήθηκε ότι η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να κλείσει το υποκατάστημά της στο Ραπτόπουλο. Την πληροφορία μετέδωσαν αποκλειστικά τα "Ευρυτανικά Νέα" ως έκτακτο γεγονός.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από επιγραφή στην είσοδο της Τράπεζας, με την οποία γνωστοποιούσε στο κοινό ότι η Τράπεζα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 3 Αυγούστου. Πέραν από εκεί, όλες οι συναλλαγές του κοινού θα πραγματοποιούνταν από το κατάστημα στο Καρπενήσι.

Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης με τον οποίο επικοινώνησαν τα “Ευρυτανικά Νέα” επιβεβαίωσε επίσης το γεγονός, ενώ ο ίδιος μας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του μιλώντας και εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Εθνική Τράπεζα στο Ραπτόπουλο στεγάζεται σε κτήριο του δήμου, το οποίο παραχωρήθηκε το 2008 με ένα συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 100 ευρώ, όταν και τότε η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι κλείνει το υποκατάστημα, εξαιτίας των εξόδων ενοικίου.

Η Τράπεζα τότε στεγαζόταν σε χώρο ιδιώτη που ενοικίαζε με 800 ευρώ τον μήνα. Μετά από κινητοποίηση της τότε δημοτικής αρχής Ασπροποτάμου, και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να παραχωρηθεί κτήριο του δήμου με συμβολικό ενοίκιο, ώστε να μην κλείσει το υποκατάστημα.

Τα χρόνια πέρασαν και φαίνεται ότι η ευεργετική απόφαση που έλαβε ο δήμος να "πληρώνει" ακόμη και το ενοίκιο στην Τράπεζα, με αντάλλαγμα να κρατηθεί το υποκατάστημα, δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί υπόψη από τον διοικητή που έλαβε την απόφαση να κλείσει το υποκατάστημα.

Η πολιτική παρέμβαση
Ωστόσο, συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του νομού, τόσο των δύο δημάρχων Μπακογιάννη και Τάτση, όσο και του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, απέτρεψαν προς το παρόν να κλείσει η μοναδική τράπεζα στη Δυτική Ευρυτανία, που εξυπηρετεί τουλάχιστον 13.000 μόνιμους κατοίκους.

Το τηλεφώνημα του Κώστα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη το πρωί στις 10.00, με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζα  κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Στην επικοινωνία τους ο δήμαρχος Καρπενησίου, εξέθεσε το μείζον ζήτημα που προκλήθηκε από την είδηση περί κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας.

Η επιστολή του Δημήτρη Τάτση. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης σε συνεργασία με τον δήμαρχο Καρπενησίου, απέστειλε εκ μέρους του δήμου επιστολή στον κ. Τουρκολιά με το αίτημα να μην κλείσει η Τράπεζα, εκθέτοντάς του όλα τα παραπάνω.

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας επείσθη από τα επιχειρήματα του Κώστα Μπακογιάννη όπως αυτά καταγράφηκαν και στο αίτημα του δήμου Αγράφων και τελικά η τράπεζα στο Ραπτόπουλο ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ.

Επιστολές Κοντογεώργου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ταυτόχρονα και ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος απέστειλε δύο επιστολές, η μια προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα την Τετάρτη 1 Αυγούστου και η δεύτερη προς τον Δ/ντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά την Πέμπτη 2 Αυγούστου, με τις οποίες ζήτησε να μην κλείσει η Τράπεζα.

Στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Κώστας Κοντογεώργος, αφού υπενθυμίζει ότι η Τράπεζα στεγάζεται σε δημοτικό κατάστημα με ελάχιστο αντίτιμο, επισημαίνει το γεγονός ότι το υποκατάστημα στο Ραπτόπουλο βρίσκεται 110 χιλιόμετρα μακριά από το κεντρικό στο Καρπενήσι, ενώ σημειώνει ότι η μοναδική Τράπεζα στη Δυτική Ευρυτανία εξυπηρετεί τουλάχιστον 13.000 κατοίκους.

Επίσης, στην επιστολή του προς τον Δ/ντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Τουρκολιά επικαλείται την "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" της Τράπεζας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, οι οποίες και ανέδειξαν και στήριξαν αποτελεσματικά τη βιώσιμη επιχειρηματική δράση και επιτυχία της.