Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Έγινε στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπουμπουρή, ένας ύμνος στη Μάνα μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Πάνω από 300 άτομα βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 8 Απριλίου 2013 στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπουμπουρή «Το Κουντρί. Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα, με τον φακό κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων».

mpoumpouris-skandalidis-biblio

Αριστερά διακρίνεται ο συγγραφέας Κώστας Μπουρμπουρής και δίπλα ο Κώστας Σκανδαλίδης 


 

Πλήθος Ευρυτάνων και μη κατέκλυσαν την αίθουσα του ξενοδοχείου για να τιμήσουν όχι μόνο τον συγγραφέα του ξεχωριστού βιβλίου, αλλά και τον αείμνηστο μεγάλο φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα.

Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με πολλές συγκινήσεις κατά την αναφορά των παρουσιαστών στις μεγάλες στιγμές του Εθνικού μας φωτογράφου, τραγικές στιγμές ηρωικών και απλών μανάδων, που ξεπηδούν μέσα από τις διακόσιες σελίδες του βιβλίου με τις συγκλονιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Στο πάνελ των παρουσιαστών βρίσκονταν ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός - συγγραφέας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, τ. υπουργός και βουλευτής Α' Αθηνών, η Λουΐζα Καραμπιδάκη, ιστορικός τέχνης, και οι δημοσιογράφοι Μηνάς Βιντιάδης και Ηλίας Προβόπουλος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρυτάνας Ηλίας Μπουμπουρής.

Απ' τους παρευρισκόμενους, πολλοί ανώνυμοι κι επώνυμοι, με «ηχηρή» την παρουσία της τραγικής, αλλά και ηρωικής μάνας κας Σταυρούλας Αξαρλιάν, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε από χτύπημα της 17 Νοέμβρη τον Ιούλιο του 1992 στο Σύνταγμα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στο βιβλίο υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για τη χαροκαμένη μάνα, για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους τρομοκράτες στη δίκη τους, κείμενο το οποίο διαβάστηκε κάνοντας πολλούς να δακρύσουν.

Το βιβλίο

Μέσα στις σελίδες του βιβλίουη μητέρα έχει ρόλο πρωταγωνιστικό, κυριαρχεί και επιβάλλεται, αναδεικνύεται χωρίς φτιασιδώματα και στρογγυλέματα, γίνεται σύμβολο, η ηρωίδα του μόχθου, του διαρκούς αγώνα.

«Άξονας αναφοράς, η Μάνα. Ερέθισμα οι «μανάδικες» φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα και παρόμοιες φωτογραφίες άλλων κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων. Σημείο εκκίνησης το «Κουντρί», όπου κόβεται -λόγω ξενιτιάς ή πολέμου- ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη μάνα και στο παιδί. Με τρόπο λογοτεχνικό και με ελλειπτική γραφή δίνεται αρχικά η πρωτινή ζωή του Κώστα Μπαλάφα κι ακολουθεί η πορεία του στη ζωή, συντροφευμένη από τη σκιά της Μάνας, που στέκεται δίπλα του όπως η Αθηνά στον Οδυσσέα».

Μια τελευταία επίσκεψη στο χωριό για έναν ύστατο χαιρετισμό και μετά περιπλάνηση στον τραχύ και δύσκολο δρόμο της αρετής, όπως θα έλεγε ο Κάλβος», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Σαράντος Καργάκος και δίνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο Κώστας Μπουμπουρής, ο οποίος, προσθέτει, πως “…συγκέντρωσε σαν την μέλισσα πνευματική γύρη από τη λαϊκή και από την έντεχνη λογοτεχνία μας, μαρτυρίες γραπτές μαρτυρικών μανάδων ή κοριτσιών που δεν πρόφθασαν να γίνουν μάνες”.

Να θυμίσουμε πως εκτός από τις φωτογραφίες του Μπαλάφα, κοσμούν το βιβλίο και φωτογραφίες των αείμνηστων φωτογράφων όπως ο Σπύρος Μελετζής, ο Τάκης Τλούπας, ο Βούλας Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Χαρισιάδης, ο Δημήτρης Λέτσιου, ο Τάκης Ζιώγας, καθώς και δυο σύγχρονων δημοσιογράφων - φωτογράφων, του Ηλία Προβόπουλου και του Τάκη Ντάσιου.

biblio-kostas-mpoumpouri-kountri