Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Στη Δομνίστα του Άρη Βελουχιώτη. Με 2ημερους εορτασμούς τιμήθηκε η επέτειος των 73 χρόνων από την έναρξη του ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα

Στην «Αγία Λαύρα της Αντίστασης», τη Δομνίστα Ευρυτανίας, γιορτάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (6-7 Ιουνίου) η 73η επέτειος από την έναρξη του ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα.

domnista-2015-1

Ήταν 7 Ιούνη του 1942, όταν ο πρωτοκαπετάνιος Άρης Βελουχιώτης, η θρυλική μορφή του αντιστασιακού αγώνα, μαζί με τους ένοπλους αντάρτες του κατέφθασαν στην πλατεία του ορεινού χωριού για να κηρύξουν από εκεί την έναρξη του ένοπλου αγώνα, «την Επανάσταση κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους». Σήμερα, τόσες δεκαετίες αργότερα, η ηγετική φυσιογνωμία του Βελουχιώτη συνεχίζει να συναρπάζει και να εμπνέει.

Διοργανωτές του εορτασμού μνήμης ήταν είναι η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας.

Μιλώντας για τον Άρη

Το πρώτο σκέλος του διήμερου εορτασμού έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου (6/6), στο Πνευματικό Κέντρο της Δομνίστας, εκεί όπου η οικογένεια του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού και συντρόφου του Άρη, οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μια βιβλιοπαρουσίαση της πεζογραφικής τριλογίας του δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Μπ. Κλάρα «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα».

Ένα από τα τρία βιβλία που παρουσιάστηκαν («Ο αδερφός μου Άρης») είναι αφιερωμένο στον Άρη Βελουχιώτη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνούν τα παιδικά χρόνια του Άρη, οι σπουδές του, οι επαναστατικές ενέργειες, η αντιστασιακή του κορύφωση. Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, η ανιψιά του Μαρία - Ρόζα Κλάρα Παπαδάκη και ο Λευτέρης Τζόκας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ εκ μέρους της Δομνίστας τον λόγο πήραν ο φιλόλογος κ. Θανάσης Σταμάτης, ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Σταμάτης, ο κ. Ανδρέας Κάππας, αντιστασιακός με τις ομάδες του Βελουχιώτη, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός.

Υπό βροχή ο εορτασμός

Ο κεντρικός εορτασμός μνήμης πραγματοποιήθηκε ανήμερα των 73 χρόνων από την είσοδο του Βελουχιώτη στη Δομνίστα, το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου. Η βροχή που έπεφτε ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν λίγο τον σχεδιασμό της ημέρας, καθώς μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο (από τις επίσημες τοπικές αρχές, φορείς, συλλόγους, αντιστασιακούς, οικογένεια του Μπ. Κλάρα κ.α), η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο.

domnista-2015-2

Στα διδάγματα και τα μηνύματα του αντιστασιακού αγώνα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ενώ σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα, έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας, σκληρής δουλειάς, διεκδίκησης, αποφασιστικότητας και ρεαλισμού. «Είναι ο δρόμος του εμείς και όχι του εγώ», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος στάθηκε επίσης στην πρωτοφανή κακοκαιρία που χτύπησε τον χειμώνα την περιοχή και τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε, αποδίδοντας τα εύσημα σε όλους όσοι συνέβαλαν στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της επείγουσας κατάστασης.

Αμέσως μετά ήταν η ώρα για την κεντρική ομιλία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαο Μανιό (φωτο κάτω), ο οποίος λόγω της συμμετοχής του στον αντιδικτατορικό αγώνα φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό και εξορίστηκε στη Γυάρο. Με έκδηλη τη συγκίνησή του, ο κ. Μανιός έκανε μια ανθρώπινη, λίγο μακρύτερα από τα βιβλία, αναφορά στον Άρη, τον άνθρωπο και τον αγωνιστή, μίλησε για τη δράση του στο αντάρτικο, τη σχέση με το ΚΚΕ, ενώ έκανε και έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με τον Τσε Γκεβάρα.

domnista-2015-manios

Στο μήνυμά του, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας, αναφέρθηκε στη μορφή του Άρη Βελουχιώτη που «καταγράφηκε στη λαϊκή συνείδηση στο πάνθεον των ηρώων, δίπλα στον Κατσαντώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μακρυγιάννη».

Τα προστάγματα της αντιστασιακής περιόδου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ σήμερα, σημείωσε, και μίλησε για έναν «δύσκολο αγώνα για την απαλλαγή της πατρίδας μας από το Δ’ Ράιχ». «Πρέπει να ακουστεί ξανά το μήνυμα της αντίστασης από κάθε αντάρτικο λημέρι (…) και η Ελλάδα να γίνει και πάλι ο φάρος της Ευρώπης και ων λαών της», κατέληξε.

Σύντομα μηνύματα απηύθυναν επίσης η κα Κατερίνα Καλαντζή, περιφερειακή σύμβουλος, ο κ. Λευτέρης Τζόκας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο καπετάν Διάκος (Ανδρέας Κάππας), η κα Μαρία Κλάρα – Παπαδάκη, καθώς και ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δομνίστας κ. Νίκος Καρέτσος.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.