Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

«Πάντα ν’ ανταμώνουμε…». Στο Θέατρο Βράχων χτύπησε η καρδιά της απανταχού ευρυτανικής κοινότητας - Όσα έγιναν στο Αντάμωμα της ΟΕΣ

Η αρχή έγινε! Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων (ΟΕΣ) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των αποδήμων Ευρυτάνων ανά την υφήλιο, το περασμένο Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα «…και ένα χαμόγελο άνθισε στα χείλη όλων», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

oes-theatro-braxwn1

«Οι Ευρυτάνες που ανταμώνουν, οι Ευρυτάνες που δημιουργούν, οι Ευρυτάνες που αγωνίζονται, οι Ευρυτάνες που γιορτάζουν με τον ανθό της νεολαίας και της παράδοσης». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρώτου μεγάλου ευρυτανικού ανταμώματος, που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, επιβεβαίωσε «με τον πιο πετυχημένο, τον πιο όμορφο τρόπο, το τόλμημα, της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων».

Όσα έγιναν στον Βύρωνα

Έξι (6) χορευτικοί όμιλοι με δεκάδες χορευτές, λάμπρυναν με την ομορφιά και τη λεβεντιά τους τη μεγάλη γιορτή. Η ευρυτανική μουσική κομπανία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέφανου Κόπανου και η ηπειρώτικη του Βασίλη Γέννη, ανέδειξαν με τον πιο γλυκόλαλο τρόπο την πλούσια Ευρυτανική και Ηπειρώτικη μουσική. Την εκδήλωση, παρουσίασε η καταξιωμένη χοροδιδασκάλισσα Βαρβάρα Μπότσαρη.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της ΟΕΣ κα Αγγελική Σκοτίδα τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Το καθήκον μάς επιτάσσει να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αγαπητοί φίλοι των πολιτιστικών συλλόγων, είναι αναγκαία η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στα θέματα του πολιτισμού. Οφείλουμε να υπογράψουμε το δικό μας ανώδυνο μνημόνιο συνεργασίας ξεκινώντας από απόψε. Ένα μνημόνιο που θα αναδεικνύει την δυναμική μας μέσα από τους τόπους μας καταγωγής, που θα συντροφεύει όλους όσοι νιώθουν μοναξιά πολιτισμική, που θα αναδείκνυε τα προϊόντα της κάθε περιφέρειας ενωμένα όμως και προωθημένα σε κάθε γιορτή μας, με δημιουργία, χορό, τραγούδι και διατήρηση της ασβέστης μνήμης».

oes-theatro-braxwn-6

Ποιοι ήταν εκεί

Στο Θέατρο Βράχων βρέθηκαν ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (και π. δήμαρχος Βύρωνα) κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Κατσιάδας, ο πάντα ακούραστος Γρανιτσιώτης π. Δημήτριος Σκόνδρας, πρόεδροι συλλόγων/φορέων και δεκάδες απλοί πολίτες, Ευρυτάνες και μη. Από την Ηπειρώτικη αποδημία, το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Αττικής κα Γεωργία Κίσκου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Αττικής Βασίλω Ιωάννου, ενώ από την πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων ο κ. Καταλακτάκης Ηλίας.

Βραβεύτηκαν για την άψογη εμφάνιση και συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων ν. Φθιώτιδας, το Σωματείο Ελληνικών Χορών «Παραδοσιακή Φλόγα», ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας Αττικής, ο Σύλλογος Κλειτσιωτών Νομού Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας.

oes-theatro-braxwn-8

«Η αρχή έγινε»

«Με την 1η Συνάντηση Αποδήμων Ευρυτάνων», υπογραμμίζει η ΟΕΣ, «η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, απέδειξε ότι μπορεί να διοργανώνει μεγάλες γιορτές, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Γιατί οι Ευρυτάνες διαχρονικά ξέρουμε καλά ότι το ίδιο το αντάμωμα και η γιορτή είναι και από μόνα τους πολύτιμα μηνύματα αγώνα, αντίστασης και δημιουργίας για να διαβούμε, όλοι μαζί, κάθε δύσκολη εποχή. Γιατί, ακριβώς, η εποχή μας θέλει όλους μαζί, ακόμη πιο δυνατούς, ακόμη πιο δημιουργικούς, ακόμη πιο αποφασισμένους! Αξίζουν συγχαρητήρια στα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν με τεράστιες δυσκολίες και προσωπικό κόστος και στους Ευρυτάνες που παρευρέθηκαν, καθώς και τους φίλους των Ευρυτάνων». «Η αρχή έγινε», καταλήγουν οι διοργανωτές. Άλλωστε, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

 oes-theatro-braxwn-5

 oes-theatro-braxwn3

oes-theatro-braxwn-2