Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Αόρατη απειλή η Αιθαλομίχλη. Μέχρι και 3 φορές πάνω από το κανονικό η ρύπανση στο Καρπενήσι, τι δείχνουν οι μετρήσεις

Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών (ο υδράργυρος έπεσε ακόμα και στους -8 βαθμούς), η συνακόλουθη αυξημένη χρήση τζακιών, σομπών, ξυλολέβητων κ.α. και οι καιρικές συνθήκες άπνοιας και υψηλής υγρασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ξανά στο Καρπενήσι, σε έντονο μάλιστα βαθμό, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί αόρατη απειλή για την υγεία των ευπαθών (και όχι μόνο) ομάδων του πληθυσμού.

aithalomixli-karpenisi11

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να επιρρίψει ευθύνες στον απλό πολίτη που τα χρόνια των Μνημονίων, με το πετρέλαιο να αγγίζει τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και το 1,5 ευρώ/λίτρο, κατέφυγε στα καυσόξυλα, έναν «παλιό γνώριμο», για να ζεστάνει το σπιτικό του; Ενεργειακά τζάκια, σύγχρονες ή και αυτοσχέδιες σόμπες, καθώς και ξυλολέβητες, αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη λύση… ανάγκης που επέλεξαν εκατοντάδες Ευρυτάνες ώστε να αποφύγουν το πετρέλαιο και να περιορίσουν το ετήσιο κόστος θέρμανσης.

Τρεις φορές πάνω από το κανονικό

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των μετρήσεων που παρέχει online ο σταθμός που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στον χώρο του Κτηνιατρείου της Π.Ε. Ευρυτανίας, κοντά στο κέντρο του Καρπενησίου. Από την περασμένη Πέμπτη (21/1) ο δείκτης ρύπανσης στην ευρυτανική πρωτεύουσα, η μέση εικοσιτετράωρη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων, έφθασε ως την κλίμακα 6 (σε σύνολο 10), δηλ. στην πορτοκαλί ζώνη κινδύνου. Σύμφωνα με τις συστάσεις, στο στάδιο αυτό: «Ενήλικες και παιδιά με προβλήματα στους πνεύμονες, και ενήλικες με προβλήματα καρδιάς, που εμφανίζουν συμπτώματα, θα πρέπει να μειώσουν την έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους».

Χθες, Τρίτη 26/1, η αιθαλομίχλη «χτύπησε κόκκινο», με τον Σταθμό να καταγράφει μέση ωριαία τιμή της τάξης των… 160 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μετρό αέρα, με όρια ασφαλείας τα 50! Στο στάδιο αυτό: «Ενήλικες και παιδιά με προβλήματα στους πνεύμονες, και ενήλικες με καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να μειώσουν την έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, και ιδιαίτερα όταν εμφανίσουν συμπτώματα. Οι πάσχοντες από άσθμα πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν συσκευή εισπνοών ανακούφισης πιο συχνά. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει επίσης να μειώσουν την φυσική δραστηριότητα. Οποιοσδήποτε αισθανθεί δυσφορία, όπως πόνο στα μάτια, βήχα ή πονόλαιμο θα πρέπει να μειώσει τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι για την εφαρμογή ειδικών ΚΥΑ για την αιθαλομίχλη λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις και όχι οι μέρες ωριαίες.

Προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Τις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες σε περίοδο λοχείας, καθώς και τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα. Σε ημέρες όπου οι τιμές εκπομπής ρύπων είναι σημαντικά αυξημένες ή έχουν ξεπεράσει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, οι ασθενείς με αναπνευστικό πρόβλημα δύναται να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, με κίνδυνο να εμφανίσουν παροξυσμό βρογχικού άσθματος ή παροξυσμό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Τελευταίες μελέτες παρουσιάζουν δεδομένα όπου η μακροχρόνια συσσώρευση και η έκθεση των ατόμων στους συγκεκριμένους ρύπους, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαφόρων μορφών νεοπλασιών. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που πιθανόν να εμφανίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου από την έκθεση τους στους αέριους ρύπους είναι: Δύσπνοια, δυσφορία στο στήθος, ερεθισμός του φάρυγγα, ερεθισμός ρινός και οφθαλμών καθώς και έντονη κόπωση».                                

Διαβάστε ΕΔΩ άρθρο του κ. Λάμπρου Τσιτσάνη, Περιφερειακού Συμβούλου και Μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, για την αιθαλομίχλη, τις επιπτώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.