Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Στο πλευρό των αγροτών οι δήμαρχοι της Στερεάς. Στη Λαμία ο Νίκος Σουλιώτης, συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ με θέμα τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου

Στη Λαμία βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, με αφορμή τη 2η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Επιτροπή ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΠΕΔ /ΣΕ. Το παρών έδωσε και ο δημοτ. σύμβουλος Αγράφων κ. Ευάγγελος Κατσιφός.

agrotes-mploka1

Κυρίαρχο θέμα ήταν η ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών καθώς και τις σχετικές κινητοποιήσεις.

Κατά τη σύσκεψη  υπήρξε τοποθέτηση όλων των παρόντων μελών και διενεργήθηκε διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να ακουστούν όλες οι θέσεις και απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης που προηγήθηκε, συνδιαμορφώθηκε το ψήφισμα το οποίο κατόπιν το ΔΣ της Π.Ε.Δ. ψήφισε κατά πλειοψηφία.

Το ψήφισμα, ουσιαστικά, παρέχει στήριξη στις κινητοποιήσεις και τον «δίκαιο αγώνα» των αγροτών. «Οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν αντέχουν νέα μέτρα», σημειώνεται και προτείνεται διάλογος από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, καθώς και η λήψη μέτρων για τη στήριξη των νέων, κυρίως, αγροτών.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. πρωτ: 42

Λαμία, 01/02/2016

Προς: 1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Τσίπρα

2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κατρουγκαλο

3. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου

4. Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο

5. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουπλή


ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ

του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε την 1η Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ. στα Γραφεία της Π.Ε.Δ., στη Λαμία, μετά την με αρ. πρωτ.: 26/26-01-2016 πρόσκληση του κου Υπερήφανου Λουκά, Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου του Δ.Σ., σε νόμιμη απαρτία, διότι από τα είκοσι ένα (21) μέλη ευρέθησαν παρόντα δεκατρία (13)..

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας με θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπήρξε τοποθέτηση όλων των παρόντων μελών και διενεργήθηκε ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να ακουστούν όλες οι θέσεις και απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης που προηγήθηκε, συνδιαμορφώθηκε το ψήφισμα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτών και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. ψήφισε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

H Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού της Στερεάς Ελλάδας, του θεσμού που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στους πολίτες και στις ανάγκες τους, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών και τις κινητοποιήσεις τους.

Η θέση μας είναι ότι η επίλυση των μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς οργανωμένο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης, των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων.

Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από τις λογικές του ανέξοδου λαϊκισμού, ο οποίος όχι μόνον δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα διαιωνίζει και οξύνει τα προβλήματα.

Θα πρέπει όλοι μαζί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να δώσουμε άμεσες λύσεις που θα επιτρέψουν στην Χώρα μας να σταθεί όρθια αλλά παράλληλα θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών και των άλλων παραγωγικών δυνάμεων.

Βασική θέση της Π.Ε.Δ. και όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας είναι ότι τα μέτρα και οι πολιτικές αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της Ελληνικής

Κοινωνίας θα πρέπει να στοχεύουν σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις, με σεβασμό στον πολίτη.

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο αγροτικός κόσμος και συνολικά οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και η πραγματική οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, που θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Με βάση τα παραπάνω η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας:

1. Συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

2. Ζητά την άμεση απόσυρση της Κυβερνητικής πρότασης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, στη βάση αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση.

3. Ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των νέων κυρίως αγροτών που δραστηριοποιούνται σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών αλιέων, και γενικά όλου του αγροτικού κόσμου που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

4. Δηλώνει την απόφασή της να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο ενιαίο μέτωπο που έχει σχηματιστεί, μαζί με τον επιστημονικό κόσμο, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πρότασης.

5. Αποφασίζει να παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 4/2/2016, ως ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες και τις άλλες παραγωγικές τάξεις και καλεί τους Δήμους να πράξουν το ίδιο.

6. Ζητά την άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση για τη μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής του πρωτογενή τομέα.

Με το ψήφισμα διαφώνησαν τα μέλη του Δ.Σ.: κα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων και κα Κοσκοβόλη, Δημοτική Σύμβουλος Λεβαδέων, υποβάλλοντας τις εξής παρατηρήσεις όσον αφορά τις προτάσεις της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας:

Α) Η Π.Ε.Δ. ζητά τον άμεσο και ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να δοθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση του ζητήματος του ασφαλιστικού - αντί της «πρότασης 2» του ψηφίσματος, και

Β) Απαιτείται αναδιοργάνωση του ΟΓΑ εκ βάθρων όπως και της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σταδιακά και με κριτήρια ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ