Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

ev media-logo


«Φάρος Πνευματικός». Ο Διον. Παρούτσας, για το βιβλίο του Θάνου Δ. Παρούτσα με θέμα τον σπουδαίο Πάνο Βασιλείου

Η αλήθεια είναι πως ο τόπος μας, η μικρή μας Ευρυτανία με τον φτωχό και σε αρκετές χρονικές περιόδους πεινασμένο της πληθυσμό, έχει να δείξει ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εργατών του πνεύματος και της πολιτικής. Ξεκινώντας από τον Στέφανο Γρανίτσα και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου και περνώντας στον Κονδύλη, τον Τσάτσο,  και τον Παύλο Μπακογιάννη, χωρίς να συγχέουμε τα μήλα με τα πορτοκάλια βέβαια, θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο απλά και μόνο αναφέροντας ονομαστικά όσους μεγαλούργησαν σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.

 714

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αθόρυβα, συστηματικά, σεμνά και κυρίως αφιλοκερδώς καταναλώνουν κόπο και χρόνο για να καταγράψουν, να περιγράψουν και να οριοθετήσουν αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας για την οποία ο Παπαντωνίου έγραψε ότι σημαίνει "πέτρα, στέρηση, εγκαρτέρηση".

Ένας από τους αθόρυβους αυτούς Ευρυτάνες εργάτες του πνεύματος είναι και ο δικηγόρος Θάνος Παρούτσας, η συνεπωνυμία και μακρινή συγγένεια με τον οποίον μόνο τιμή περιποιεί … Γεννημένος στην Αγία Τριάδα, με σπουδές στην Αμερική και πλήθος νομικών δημοσιεύσεων, με ισχυρή παρουσία στον χώρο του Φορολογικού Δικαίου ως καθηγητής πανεπιστημίου, εξακολουθεί να παραμένει λάτρης της γενέθλιας γης και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την τοπική ιστοριογραφία συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε διάφορα συνέδρια και γράφοντας μελέτες όπως "Ο καπεταν Λιβίνης", "Τα απελευθερωτικά κινήματα στα Άγραφα και τη λοιπή Ευρυτανία κατά την Τουρκοκρατία", την "Σχολή Γραμμάτων και Ελεύθερων Σπουδών της Αγίας Τριάδας" και τέλος το "Πρωτοπόροι Ευρυτάνες Μετανάστες της Αμερικής" το οποίο βρίσκεται υπό έκδοση.

Εντούτοις, φέτος τον Απρίλιο τάραξε και πάλι τα νερά της πνευματικής μας λίμνης, με ένα βότσαλο όχι και μικρού διαμετρήματος. Πρόκειται για το πόνημά του "Πάνος Βασιλείου, ο ιστορικός της Ευρυτανίας και της Ρούμελης", ένα ευσύνοπτο βιβλιαράκι 150 σελίδων μέσα από τις οποίες παρελαύνει ζωντανεμένος γλαφυρά ολόκληρος ο 20ος αιώνας, με τις ιστορικές του κοινωνικές ανατροπές, τις προσωπικές ιστορίες και τις νύξεις για την μεγάλη εμφυλιοπολεμική καταστροφή και τις μετέπειτα επιπτώσεις της στις ζωές των ανθρώπων.

Ο Πάνος Βασιλείου ήταν μια σπάνια προσωπικότητα με συγγραφικό έργο τόσο τεκμηριωμένο και ενδελεχώς λεπτομερειακό που θα το ζήλευαν πολλοί πανεπιστημιακοί. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν πήγε πανεπιστήμιο, αφού τα ισχνά του οικονομικά δεν το επέτρεψαν! Ενδεικτικό του χαρακτήρα του είναι το εξής απόσπασμα που αντιγράφω από το βιβλίο του κ. Παρούτσα:

"Κάποτε διαπίστωσε ότι διαπράττονταν μια αδικία σε βάρος εργατών Καρπενησιωτών για εργασίες τους εκχιονισμού της Ράχης Καρπενησίου (1929), η οποία (αδικία) συνίστατο στον εξαναγκασμό τους να υπογράφουν ότι παίρνουν 80 δρχμ. ημερομίσθιο, ενώ στην πραγματικότητα παίρναν 40 δρχ…. Όπως ήταν επόμενο, ο Βασιλείου δημοσιογράφησε στον επαρχιακό τύπο, έψεξε και κατάγγειλε το ενλόγω γεγονός με συνέπεια την απόλυσή του από την Τράπεζα στην οποία δούλευε, χωρίς μάλιστα η ενλόγω τράπεζα να τον καλέσει για να δόσει εξηγήσεις."

Όπως είναι φανερό η λιτή γραφή και η απλή "δικηγορίστικη" περιγραφή των γεγονότων δεσπόζει στο κείμενο, με συνέπεια να μην διεκδικεί δάφνες ιδιαίτερου λογοτεχνήματος. Εντούτοις κάθε γεγονός, κάθε αναφορά στον Βασιλείου τεκμηριώνεται απίστευτα, με υποσημειώσεις, με αναφορές σε δύο και τρεις πηγές, με παράθεση αυτούσιων αποσπασμάτων.

Το βιβλίο είναι δομημένο σε πέντε κεφάλαια, το πρώτο εκ των οποίων αφηγείται τα πρώτα χρόνια της ζωής του μεγάλου Ευρυτάνα στο χωριό αλλά και την Αθήνα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το δεύτερο κεφάλαιο παρακολουθεί την επαγγελματική πορεία και την κοινωνική δράση του, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο, που είναι και το ουσιαστικότερο, αναφέρονται τα έργα του, καταγράφονται λεπτομέρειες σχετικά με αυτά και  παρατίθενται αποσπάσματα.

Αξίζει τον κόπο, αν πέσει στα χέρια σας αυτό το βιβλιαράκι, να του ρίξετε περισσότερο από μια ματιά. Δεν πρόκειται μόνο για μια ξερή καταγραφή τίτλων βιβλίων και επιστημονικών παραπομπών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, αναδεικνύει μια μορφή ηρωική που βίωσε απηνείς διωγμούς και αδικίες, εντούτοις ποτέ δεν απώλεσε την αισιοδοξία, ποτέ δεν κατέθεσε τα όπλα και, κυρίως, ποτέ δεν κόμπασε για τίποτα, θεωρώντας όλα αυτά υποχρέωση ανθρώπου που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.

Και είναι και κάτι ακόμα που αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του, κάτι με διαχρονική ισχύ που, ιδιαίτερα στις μέρες μας, αποκτάει μεγαλύτερη αξία: Σε οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο δύσκολες κι αν είναι, το γνήσιο ταλέντο, η πηγαία έμπνευση και αληθινή καλλιτεχνική φλέβα δε κρύβονται. Ο Πάνος Βασιλείου, πεινασμένος και πένης, κατέβηκε την δεκαετία του 1920 από το χωριό του σε μια πρωτεύουσα ζωντανή και συμμετείχε σε κάθε πνευματική δραστηριότητα συνέβαινε, απολάμβανε τις εκθέσεις ζωγραφικής, το θέατρο, τον κόσμο του βιβλίου και των εκδόσεων.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ούτε επικοινωνίες υπήρχαν, ούτε κοινωνικές δομές να τον στηρίξουν, ούτε οικοτροφεία, ούτε ο,τιδήποτε άλλο. Παρ' όλα αυτά μεγαλούργησε, δούλεψε απίστευτα σκληρά και μεθοδικά και άφησε πίσω του ένα έργο αξιοζήλευτο, που πολλοί, και με πολύ καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο δεν κατόρθωσαν.

Είναι σαφέστατα φάρος πνευματικός, υπόδειγμα για μίμηση και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Θάνο Παρούτσα που μας τον παραδίδει εσαεί, συμπληρώνοντας ένα κενό και πληρώνοντας το μέχρι πρότινος ανεξόφλητο χρέος μιας πατρίδας, η οποία, ουκ ολίγες φορές, πληγώνει τα παιδιά της.