Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Ο άνθρωπος, τα υλικά της γης και η ευρυτανική φύση. Το βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στα Φαράγγια Καρπενησιώτη & Τόρνου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πτυχές της ανεξάντλητης ευρυτανικής φύσης είχαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας, οι οποίοι στο πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου ξεναγήθηκαν στο φαράγγι του Καρπενησιώτη και του Τόρνου.

seminario-ekpaideytikoi-faraggi1

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνδιοργανώνουν τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Θήβα (12 έως 14 Μαΐου) με θέμα: «Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης και τους γεωτόπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα».

Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν δύο διακριτά μέρη: Στο πρώτο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις επιστημόνων και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν πρότυπες δραστηριότητες και προγράμματα, τα οποία θα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις εργασίες του συνεδρίου και θα υλοποιηθούν από ομάδες εκπαιδευτικών Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης σε βιωματικά εργαστήρια με την καθοδήγηση εξειδικευμένων μουσειοπαιδαγωγών.

Στο εργαστήριο και τα φαράγγια

Στο πλαίσιο αυτών των Βιωματικών Εργαστηρίων συμπεριλαμβάνεται και το Βιωματικό Εργαστήριο «Φυσικό & Υδάτινο Περιβάλλον: Ο άνθρωπος και τα υλικά της γης» που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τριμελής συντονιστική ομάδα με πεδίο έρευνας τον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας και στο οποίο συμμετείχαν μετά από αίτησή τους εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Οι εργασίες του Βιωματικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Μαρτίου και περιλάμβαναν αρχικά εργαστήρια προσομοίωσης, πειράματα και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια Εδαφολογίας και Γεωλογίας του ΤΕΙ Δασοπονίας και ΔΦΠ στο Καρπενήσι και ολοκληρώθηκαν με ερευνητικές εργασίες στο πεδίο. Ως πεδίο επιλέχθηκε το φαράγγι του Καρπενησιώτη και το φαράγγι του Τόρνου που με τους μοναδικούς τους γεωλογικούς σχηματισμούς αποτελούν ένα ανοιχτό Γεωλογικό Μουσείο και πεδίο γεωλογικής μελέτης. Εξάλλου, οι γεωλόγοι και οι εκπαιδευτικοί της ερευνητικής ομάδας εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις και την ικανοποίησή τους για την επιτυχή διεξαγωγή του Εργαστηρίου.

Σε ανακοίνωση εκφράζονται σχετικές ευχαριστίες: «Οι συντονιστές του εργαστηρίου Λάππα Βασιλική, εκπαιδευτικός, μέλος ΚΠΕ Καρπενησίου, Λούβαρης Κώστας, γεωλόγος, υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ και Ψυχογιού Μαρία, γεωλόγος, υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ στη Διδακτική Γεωεπιστημών-Ασκήσεις Υπαίθρου, εκφράζουν τις θερμές του ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία στις κυρίες Γαλανοπούλου Σταυρούλα και Παντέρα Αναστασία, καθηγήτριες του ΤΕΙ Δασοπονίας-Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, στα μέλη του Συλλόγου Απανταχού Τορνιωτών «Η Μεγάλη Βρύση», για την αυθεντική και αυθόρμητη φιλοξενία τους και ιδιαίτερα στον Παναγιώτη Παλαιό για την εθελοντική και εξαιρετική του υποστήριξη στη μελέτη του πεδίου (tornosnature.blogspot.gr)».

seminario-ekp-faraggi2