Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Ο βυθισμένος «θησαυρός» της Λίμνης Κρεμαστών. Η ιστορία του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας στην Επισκοπή

Νοσταλγία και συγκίνηση ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα όσων βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 27 Αυγούστου, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον -βυθισμένο στα νερά της Λίμνης Κρεμαστών- Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής Ευρυτανίας.

1

Η βραδιά διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου, τον Δήμο Αγράφων και τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι».

Στους μεγαλύτερους ξύπνησαν αναμνήσεις από το ’65, όταν για τις ανάγκες κατασκευής του Φράγματος της ΔΕΗ, οικισμοί, περιουσίες, χωράφια, μνημεία βυθίστηκαν για πάντα κάτω από τα νερά της τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών. Μεταξύ αυτών και ο Ναός της Παναγίας στην Επισκοπή, ένα ιστορικό μνημείο του 8ου ανεκτίμητης αξίας, του οποίου εικόνες, σκεύη και το τέμπλο διασώζονται σήμερα σε ειδική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Η ιστορία αιώνων του Ναού

Η εκδήλωση άρχισε λίγο μετά τις 19.00, με την πρόεδρο του συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, κα Μαρία Παπαϊωάννου, να αναλαμβάνει ρόλο συντονίστριας. Πριν την έναρξη της κυρίας εκδήλωσης, σύντομα μηνύματα απηύθυναν ο αντιπεριφερειάχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ενώ το «παρών» έδωσε, φυσικά, ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ιερείς, εκπαιδευτικοί και αρκετοί απλοί πολίτες.

Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν, συχνές ήταν οι αναφορές στην ανάγκη αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών, του «κοιμώμενου γίγαντα» της Ευρυτανίας, που επί δεκαετίες παραμένει -για μια σειρά από λόγους- ανεκμετάλλευτος.

5

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δυτ. Ελλάδας, κ. Απόστολος Τσακούμης, ο οποίος και προχώρησε σε μια περιεκτική παρουσίαση τριών βιβλίων του π. Δαμασκηνού Βασιλόπουλου με θέμα -τι άλλο;- τον Ναό της Επισκοπής Ευρυτανίας.

Ο Ναός ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και υπήρξε το επίκεντρο της έδρας της Επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχαν γίνει διαβήματα για τη μεταφορά του μνημείου σε ασφαλές έδαφος, ωστόσο τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω στενών χρονικών ορίων από τη ΔΕΗ. Πριν, ωστόσο, ο Ναός βυθιστεί στα νερά της Λίμνης, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως θησαυρούς τοιχογραφιών· το αρχαιότερο στρώμα αυτών τοποθετείται στην περίοδο της Εικονομαχίας. Συνολικά ανακαλύφθηκαν τρία στρώματα επάλληλων τοιχογραφιών (8ος-9ος αιώνας, 11ος αιώνας και 13ος αιω.). Οι τοιχογραφίες αποτοιχίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μνημείο Αθηνών, όπου εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα.

7

Στο βήμα ο  κ. Απόστολος Τσακούμης

Ο π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος αναφέρθηκε, αμέσως μετά, εκτενώς, στη βυθισμένη στη Λίμνη των Κρεμαστών Εκκλησία της Επισκοπής και στάθηκε ιδιαίτερα στις σπάνιες, εξαιρετικές τοιχογραφίες της. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν προβλήθηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο-φωτογραφίες) από τη δημιουργία του Φράγματος και της Λίμνης, της αναγκαστικής εγκατάλειψης από τους κατοίκους τους, των οικισμών που βυθίστηκαν αλλά και από τον σεισμό που ακολούθησε, το Φεβρουάριο του ‘66.

Η πολυετής έρευνα και μελέτη του π. Δαμασκηνού, «καρποί» των οποίων αποτέλεσαν τα τρία βιβλία του για την Παναγία της Επισκοπής, έριξαν άπλετο φως στην ιστορία του μνημείου και ανέδειξαν άγνωστες πτυχές του. Μπορεί ο Ναός να βυθίστηκε για πάντα στα νερά της Λίμνης το ’65, η μνήμη του, όμως, διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.

4

Έρευνα και μελέτη ετών για τον Βυζαντινό Ναό Επισκοπής, κατέθεσε στο Καρπενήσι ο π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος

6

Η πρόεδρος του συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, κα Μαρία Παπαϊωάννου

3

9

Όψεις του ναού προτού βυθιστεί στα νερά της Λίμνης