Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Όταν η 19χρονη Έλενα Ναθαναήλ φωτογραφίζονταν για το γαλλικό ‘Paris Match’, φορώντας κοσμήματα από τον «Θησαυρό του Καρπενησίου»

Άγνωστη στο ευρύ κοινό είναι η φωτογράφιση, το 1966, της 19χρονης τότε Έλενας Ναθαναήλ, φορώντας κορυφαία αριστουργήματα από τη Συλλογή της Ελένης Σταθάτου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μεταξύ αυτών και εντυπωσιακά κοσμήματα από τον περίφημο «Θησαυρό του Καρπενησίου».nathanail-elena1

Το ενδιαφέρον στοιχείο παρουσίασε σε εισήγησή της, η κα Κωνσταντίνα Καραθάνου, κατά τη διάρκεια του 4ήμερου συνεδρίου για το Καρπενήσι, που έγινε τον Οκτώβριο του 2017.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Έλενα Ναθαναήλ φωτογραφήθηκε στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το περιοδικό "Paris Match". Πρόκειται για σχεδόν άγνωστη περίπτωση φωτογράφισης της 19χρονης τότε Έλενας, των πρωτοτύπων κοσμημάτων της Συλλογής της Ελένης Σταθάτου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του επιτύμβιου λέοντα του Κεραμεικού από τον διάσημο φωτογράφο Jack Garofalo. Τη φωτογραφία εντόπισε ο κ. Θεόδωρος Μεταλλινός και η έρευνα έγινε από τον αρχαιολόγο, κ. Κώστα Πασχαλίδη.

Η υψηλής αισθητικής φωτογράφιση έγινε στα πλαίσια αναγκών προβολής της χώρας μας, που εκείνον το χρόνο ανέλαβε με ειδικό του τεύχος το γαλλικό περιοδικό "Paris Match". Έτσι, το αρχαϊκό "ενώτιο των Σφιγγών", από το Άργος, το ένα από τα δύο περίτεχνα περιβραχιόνια, ο δακτυλικός σφηκωτήρας "των όφεων", από το "θησαυρό του Καρπενησίου", και το περιδέραιο της Τρωάδας, από τη Συλλογή Σταθάτου, δηλαδή ένας κατάλογος με βαριά ονόματα αριστουργημάτων, αναπάντεχα τυλιγμένα πάνω στην υπέροχη Έλενα Ναθαναήλ, αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στο χρόνο από μια εξαιρετική φωτογράφιση του Jack Garofalo σε μία από τις αποστολές του για το "Paris Match" το 1966.

>>Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον "Θησαυρό του Καρπενησίου"